![](https://www.kathimerini.com.cy/assets/modules/wnp/articles/202502/548021/images/b_dicarlo-kypriako.jpg)
![Του Γιάννη Ιωάννου](assets/modules/wnp/authors/138/images/yiannisioannou3.jpg)
Του Γιάννη Ιωάννου
Η διήμερη παρουσία της βοηθού γ.γ. του ΟΗΕ για Πολιτικές και Ειρηνευτικές Υποθέσεις, Ρόζμαρι ντι Κάρλο στην Κύπρο κορυφώνει την προσπάθεια, εκ μέρους του διεθνούς οργανισμού, για μια διεθνή διάσκεψη στο Κυπριακό – τον προσεχή Μάρτιο στη Γενεύη της Ελβετίας. Η Αμερικανίδα διπλωμάτης του ΟΗΕ είδε τους δύο ηγέτες, σε ξεχωριστές συναντήσεις, εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών και από αύριο θα συνεχίσει τη διπλωματία επαφών με ταξίδια σε Αθήνα και Άγκυρα.
Κλειδώνει στις 17 Μαρτίου
Η κ. ντι Κάρλο κατά τη διάρκεια της παρουσίας της στην Κύπρο κλείδωσε την ημερομηνία διεξαγωγής της άτυπης διεθνούς διάσκεψης για το διήμερο, εκτός απροόπτου, 17-18 Μαρτίου. Η ημερομηνία συμπίπτει –όπως πληροφορείται η «Κ»– με την παρουσία του γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στην Ευρώπη, ενώ η κ. ντι Κάρλο απέσπασε θετική απόκριση και από τους δύο ηγέτες. Η Ελβετία, ως τόπος επιλογής, είναι γνώριμη τόσο στον διεθνή οργανισμό όσο και στο Κυπριακό, ενώ η παρουσία της Αμερικανίδας διπλωμάτη σε Αθήνα και Άγκυρα θα διασφαλίσει τη συμμετοχή των δύο εγγυητριών-«μητέρων πατρίδων» σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών – με το ΗΒ να εκπροσωπείται, πάλι σε επίπεδο ΥΠΕΞ, από τον υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, παρά τη ρητορική Τατάρ για άτυπη διάσκεψη τύπου «4+1» που ο ίδιος προωθούσε. Αξίζει να σημειωθεί πως η επιλεγείσα ημερομηνία, πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 20 Μαρτίου, δίνει από σκοπιάς χρονισμού στα ΗΕ το περιθώριο, αν το αποτέλεσμα αποτιμηθεί ως θετικό/βοηθητικό της διαδικασίας άρσης του αδιεξόδου, αυτό να δίνει τη δυνατότητα και ευρωπαϊκής αξιοποίησης – με μεγαλύτερη συμβολή της ΕΕ στη διαδικασία και θετικές προοπτικές στη διασύνδεση Κυπριακού και ευρωτουρκικών σχέσεων.
Οι τελευταίες λεπτομέρειες, όπως έχουν διαμορφωθεί, με αφορμή την προσεχή διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό, θα συζητηθούν την Παρασκευή στο Εθνικό Συμβούλιο
Είδε την Κοινωνία των Πολιτών
Αξίζει να σημειωθεί πως η κ. ντι Κάρλο τόσο τη Δευτέρα όσο και χθες το πρωί, πριν την αναχώρησή της για την Αθήνα, είδε εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών – που η ίδια αξιολογεί ως σημαντικούς για τη συνέχιση της διαδικασίας. Η Αμερικανίδα διπλωμάτης είδε εκπροσώπους των γυναικών και της νεολαίας, δείπνησε με τους δύο διαπραγματευτές –Μενέλαο Μενελάου και Γκιουνές Ονάρ– προκειμένου να έχει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ενημερωθεί για τη συζήτηση για τη διάνοιξη σημείων διέλευσης και, τέλος, συναντήθηκε με τον οργανισμό PRIO (Peace Research Institute Oslo) καθώς και το προσωπικό του Γραφείου Καλών Υπηρεσιών του ΟΗΕ στην Κύπρο.
Παρέμβαση Αβέρωφ
«Ή τώρα, ή ποτέ!», λέει για άλλη μια φορά ο τέως πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, σε ανακοίνωσή του για το Κυπριακό, με αφορμή την άφιξη ντι Κάρλο στην Κύπρο ενόψει της διευρυμένης συνάντησης στη Γενεύη, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 17-18 Μαρτίου. Ο κ. Νεοφύτου καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις με τόλμη και πατριωτικό ρεαλισμό και ξεκαθαρίζει ότι αν επιλέξει τον «δύσκολο αλλά επωφελή δρόμο για τον τόπο», θα είναι δίπλα του.
Εθνικό την Παρασκευή
Σε μιαν άλλη εξέλιξη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με αφορμή τις εξελίξεις στο Κυπριακό, έχει συγκαλέσει Εθνικό Συμβούλιο για την προσεχή Παρασκευή. Σε αυτό θα συζητηθούν όλες οι τελευταίες λεπτομέρειες, όπως έχουν διαμορφωθεί, με αφορμή την προσεχή διεθνή διάσκεψη για το Κυπριακό.
Η μεγάλη εικόνα
Όπως διαμορφώνονται τα πράγματα, η μεγάλη εικόνα της προσπάθειας του ΟΗΕ για άρση του αδιεξόδου στο Κυπριακό ορίζεται από τρεις άξονες:
• Toν τρόπο με τον οποίο η ντι Κάρλο θα μεταφέρει στον γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, τις δυσκολίες που καταγράφονται όσον αφορά τις αφετηριακές θέσεις των δύο πλευρών – που στη συζήτηση ακόμη και για τα οδοφράγματα παρουσίασαν εγγενείς δυσκολίες.
• Κυριότερα, τη μεθοδολογία που θα ακολουθήσει προκειμένου να υπάρξει τρόπος για άρση του αδιεξόδου και, σημαντικότερα, πρόοδος προκειμένου να επανέλθουν οι δύο πλευρές σε ακτίνα επιστροφής στο τραπέζι των συνομιλιών και τέλος,
• Το διεθνές και περιφερειακό περιβάλλον μέσα στο οποίο πέραν της Τουρκίας εντάσσονται και οι εξελίξεις εντός της τουρκοκυπριακής κοινότητας, δεδομένου πως υφίστανται ορισμένες δυναμικές που δείχνουν προς την αλλαγή παραδείγματος στο τιμόνι της τουρκοκυπριακής ηγεσίας – και δη ως προς τη δυνητική απομάκρυνση του Ερσίν Τατάρ δεδομένης και της αλλαγής, στα Κατεχόμενα, του Τούρκου πρέσβη με την επαναφορά του Αλί Μουράτ Μπαστσερί. Ο τελευταίος υπήρξε παρών τόσο στο Κραν Μοντανά το 2017, θεωρείται «πολύπειρος» στο Κυπριακό αλλά παράλληλα ενεπλάκη και στην ανάδειξη, το 2020, του Ερσίν Τατάρ στην εξουσία με την τότε απευθείας επέμβαση της Τουρκίας στις «εκλογές» στα Κατεχόμενα.