![](https://www.kathimerini.com.cy/assets/modules/wnp/articles/202502/548188/images/b_mak-nik-sikofantis.jpg)
Kathimerini.com.cy
Ο Μακάριος Δρουσιώτης με ανάρτησή του στην πλατφόρμα του «Χ» σχολιάζει το εξώφυλλο του «Συκοφάντη», βιβλίο που ετοιμάζει ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, με απώτερο σκοπό να απαντήσει σε όσα του καταλογίζει ο πρώην συνεργάτης του, στα βιβλία «Η Συμμορία» και «Κράτος-Μαφία».
Ο Δρουσιώτης αναφέρει αρχικά ότι τέως Πρόεδρος «δεν είναι μόνο ο πρώτος Πρόεδρος στην παγκόσμια ιστορία που εκδίδει βιβλίο για ένα βοηθό του, είναι και ο πρώτος self-publisher», προσθέτοντας πως στην περίπτωση του Νίκου Αναστασιάδη «φαίνεται ότι δεν βρέθηκε οίκος που θέλει να ταυτιστεί και να αναλάβει ευθύνη για τα γραφόμενά του».
Σχετικά με την επιστολή που στάλθηκε από τις Βρυξέλλες από τον Δρουσιώτη, παρουσιάζεται κομμάτι της στο εσώφυλλο, με τον κ. Δρουσιώτη να τονίζει ότι την επιστολή αυτή την έχει ήδη δημοσιεύσει ολόκληρη και είναι πολύ περήφανος για το περιεχόμενό της. «Αν αυτό είναι το μεγάλο του ατού, φαντάζομαι τα υπόλοιπα», έγραψε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με το οπισθόφυλλο, ο Δρουσιώτης είπε ότι «ο Αναστασιάδης κάνει μια τουρλού – τουρλού και εντελώς αποσπασματική αναφορά σε ονόματα, θεσμούς, ΜΜΕ και κόμματα, με ειδική μνεία στο ΑΚΕΛ. Το κεντρικό νόημα είναι πως το συνολικό σύστημα εξουσίας είναι θύμα συκοφαντίας».
«Πασιφανής προσπάθεια εκμαίευσης συμπάθειας και συμπαράστασης ενόψει του τι μπορεί να ακολουθήσει εάν υπάρξει ένα καταδικαστικό πόρισμα της Επιτροπής που εξετάζει το ΄΄Κράτος Μαφία΄΄», κατέληξε.
Αναλυτικά το εξώφυλλο και όσα αναγράφονται στο πίσω μέρος του βιβλίου
Σε αυτό το βιβλίο δίδονται τεκμηριωμένες απαντήσεις στα δυσφημιστικά αφηγήματα ενός Συκοφάντη και ανατρέπεται η ελεεινολογία για τα «χρυσά διαβατήρια».
Εξίσου σημαντικά είναι και τα απόρρητα σημειώματα προς τον τέως Πρόεδρο που υπέβαλε ως Μακάριος Δρουσιώτης σε μελέτες και σημειώματα κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του στο Προεδρικό ή, πολύ αργότερα, το 2017.
Σημειώματα που αναφέρονται στην «υπονόμευση» του Νίκου Αναστασιάδη από τη Ρωσία, τον βίο και την πολιτεία του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Πανίκου Δημητριάδη, την «ανοχή στη δια - φθορά» και τις «κατά παραγγελία» γνωματεύσεις του Κώστα Κληρίδη, τα «σφάλματα» Πική, την «έλλειψη αντικειμενικότητας» από τους Μύρωνα Νικολάτο και Οδυσσέα Μιχαηλίδη, τη «διαπλεκόμενη» Δικαιοσύνη, τη «διεφθαρμένη» ΜΟΚΑΣ και όχι μόνο, την «εξαγορά» κυπριακών εφημερίδων και δημοσιογράφων, την «πρακτόρευση» των ρωσικών συμφερόντων από ελληνικά ΜΜΕ και δημοσιογράφους, ενώ δεν παραλείπει να αποδώσει «παρόμοιες συμπεριφορές και ρόλους» στους προέδρους και στα κόμματα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Οικολόγους και Συμμαχία Πολιτών.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και για τις ευθύνες του πρώην Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια και της ηγεσίας του ΑΚΕΛ στην οικονομική καταστροφή της Κύπρου.