ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ζελένσκι: Παράλογο αν δεν δοθεί στην Ουκρανία χρονοδιάγραμμα ένταξης στο ΝΑΤΟ

Ενάμιση χρόνο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι ηγέτες των 31 χωρών-μελών του ΝΑΤΟ επιδιώκουν να στείλουν ένα νέο μήνυμα ενότητας και υποστήριξης στο Κίεβο στη σύνοδο κορυφής

Kathimerini.gr

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι θα ήταν παράλογο να μην προσφερθεί στην Ουκρανία ένα χρονοδιάγραμμα για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ κατά τη σύνοδο κορυφής της συμμαχίας στο Βίλνιους.

Ενάμιση χρόνο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι ηγέτες των 31 χωρών-μελών του ΝΑΤΟ επιδιώκουν να στείλουν ένα νέο μήνυμα ενότητας και υποστήριξης στο Κίεβο στη σύνοδο κορυφής.

«Είναι παράλογο να μην τεθεί ένα χρονοδιάγραμμα, ούτε για την πρόσκληση (για ένταξη στο ΝΑΤΟ) ούτε για την ένταξη της Ουκρανίας, ενώ την ίδια στιγμή εκφράζονται ασαφείς διατυπώσεις για “προϋποθέσεις», ανέφερε ο Ζελένσκι μέσω Telegram.

Ο Ουκρανός πρόεδρος σημείωσε ακόμη ότι η παρατεταμένη αβεβαιότητα σχετικά με την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ παρέχει στη Ρωσία «κίνητρο για να συνεχίσει τις τρομοκρατικές της πράξεις. Η αβεβαιότητα είναι αδυναμία. Και θα το συζητήσω ανοιχτά αυτό στη σύνοδο κορυφής», τόνισε.

Χθες βράδυ, ο Ζελένσκι εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.

«Δουλεύουμε ακόμη τις τις διατυπώσεις, τις ακριβείς εκφράσεις της επιβεβαίωσης, όμως ήδη αντιλαμβανόμαστε (…) ότι η Ουκρανία θα ενταχθεί στη συμμαχία», είπε. «Δουλεύουμε για να φτιαχτεί ο αλγόριθμος με τον οποίο θα εξασφαλίσουμε την ένταξή μας, όσο πιο καθαρά και γρήγορα είναι δυνατό», επέμεινε.

Ο Ζελένσκι είπε ότι η σύνοδος κορυφής του Βίλνιους πρέπει να επιβεβαιώσει ότι η Ουκρανία είναι ήδη «ντε φάκτο» μέλος του ΝΑΤΟ καθώς διαθέτει τα όπλα του και μοιράζεται τις αξίες των μελών του.

 

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ θα στείλει σαφές και θετικό μήνυμα στην Ουκρανία

Νωρίτερα, ο Γ.Γ της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι «οι σύμμαχοι θα στείλουν ένα ξεκάθαρο, ενωτικό και θετικό μήνυμα για την ενταξιακή πορεία της υποψηφιότητας της Ουκρανίας». Επεσήμανε πάντως ότι προτεραιότητα θα είναι να επικρατήσει η Ουκρανία στον πόλεμο καθώς τότε θα είναι δεδομένη η ένταξή της στη συμμαχία και η ασφάλεια που θα της παρέχει το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως στο τελικό κείμενο της Συνόδου – που είναι ακόμα υπό επεξεργασία – οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα δεσμεύονται για μια πρόσκληση προς την Ουκρανία «να γίνει μέλος της συμμαχίας όταν οι σύμμαχοι συμφωνήσουν και έχουν τηρηθεί οι όροι» ενώ δεν θα δίνεται κανένα σαφές χρονοδιάγραμμα προς απογοήτευση του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Το τελευταίο επιβεβαίωσαν με δηλώσεις τους τόσο ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πίτερ Σιγιάρτο όσο και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ που είναι ήδη στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας.

Mε πληροφορίες από Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση