ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ζελένσκι: Δεν έχουμε τον στρατό για να ανακτήσουμε τα εδάφη που χάσαμε

«Ντε φάκτο, τα εδάφη αυτά ελέγχονται τώρα από τους Ρώσους. Δεν έχουμε τη δύναμη να τα ανακτήσουμε», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος

Kathimerini.gr

Ο ουκρανικός στρατός δεν είναι σε θέση να εκδιώξει τα ρωσικά στρατεύματα από τα εδάφη που έχουν καταλάβει στην Κριμαία και τα ανατολικά της χώρας, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον Ζελένσκι, η διπλωματία είναι η μόνη εναπομείνασα επιλογή για να πειστεί η Μόσχα να αποσύρει τον στρατό της από τις περιοχές αυτές. Ο ίδιος, ωστόσο, ανέφερε ότι το Κίεβο δεν θα αναγνωρίσει ποτέ τη ρωσική κυριαρχία στην ανατολική Ουκρανία.

«Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τα εδάφη μας. Το ουκρανικό σύνταγμα μας απαγορεύει να το κάνουμε. Ντε φάκτο, τα εδάφη αυτά ελέγχονται τώρα από τους Ρώσους. Δεν έχουμε τη δύναμη να τα ανακτήσουμε. Μπορούμε να βασιστούμε μόνο στη διπλωματική πίεση της διεθνούς κοινότητας για να αναγκάσουμε τον Πούτιν να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είπε σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γαλλική Le Parisien. 

Χθες, ο Ουκρανός πρόεδρος απηύθυνε έκκληση για «βιώσιμη ειρήνη», υποστηρίζοντας ότι ο πόλεμος που ξεκίνησε με τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022 μπορεί όντως να τελειώσει μέσα στο 2025.

«Αντιλαμβανόμαστε όλοι πως το ερχόμενο έτος μπορεί να έρθει το τέλος αυτού του πολέμου και πρέπει να φροντίσουμε ώστε αυτό να γίνει. Πρέπει να εγκαθιδρύσουμε την ειρήνη κατά τέτοιο τρόπο ώστε ο Πούτιν να μην μπορεί να τη σπάσει: μια ειρήνη που δεν θα είναι μόνον μία παύση, αλλά μια πραγματική και βιώσιμη ειρήνη», σημείωσε. 

Σε συνέντευξή του τον περασμένο μήνα στον ανταποκριτή του Sky News, ο Ζελένσκι πρότεινε ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη Ρωσία, εάν το ουκρανικό έδαφος που παραμείνει υπό τον έλεγχο του Κιέβου τεθεί «υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ», επιτρέποντάς του να διαπραγματευτεί την επιστροφή του υπόλοιπου αργότερα «με διπλωματικό τρόπο».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Οδοιπορικό της «Κ» στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΚΟΣΜΟΣ