Ουκρανική επίθεση κατά διυλιστηρίου πετρελαίου στην περιφέρεια Ροστόφ της Ρωσίας, προκάλεσε πυρκαγιά που διήρκεσε ώρες. Οι ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν τουλάχιστον 13 πυραύλους και 84 drones, ενώ ρωσικά μέσα ανέφεραν την κατάρριψη 36 drones.
Το χτύπημα εντάσσεται στη στρατηγική της Ουκρανίας να πλήξει την ενεργειακή υποδομή της Ρωσίας, κεντρικό πυλώνα της πολεμικής οικονομίας της.
Ο επικεφαλής της περιφέρειας Ροστόφ, Γιούρι Σλουσάρ, δήλωσε ότι κατά την επίθεση τραυματίστηκε τουλάχιστον ένα άτομο. Παρόλο που η φωτιά κατασβέστηκε γρήγορα, οι επιθέσεις αυτές υπογραμμίζουν την αυξανόμενη ένταση.
Ο Αντρίι Κοβαλένκο, επικεφαλής του επίσημου Κέντρου κατά της παραπληροφόρησης της Ουκρανίας, έγραψε στο Telegram ότι η πυραυλική επίθεση στόχευσε το χημικό εργοστάσιο Kamensky «το οποίο παράγει καύσιμα πυραύλων και ειδικεύεται σε συστατικά στερεών καυσίμων για πυραυλοκινητήρες».
Δεν επιβεβαιώθηκε από ουδέτερες πηγές το είδος των πυραύλων που χρησιμοποιήθηκαν κατά την επίθεση, αν και προηγούμενα πλήγματα με αμερικανικούς πυραύλους ATACMS και βρετανικούς Storm Shadow έχουν πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις από τη Μόσχα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρωσία ανταπάντησε με τη δοκιμή του νέου υπερηχητικού βαλλιστικού πυραύλου μεσαίας εμβέλειας «Ορέσνικ» στις 21 Νοεμβρίου.
Η πολεμική αεροπορία της Ουκρανίας κατέρριψε 45 drones
Η ουκρανική πολεμική αεροπορία δήλωσε την Πέμπτη ότι η Ρωσία εκτόξευσε 85 μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να επιτεθεί στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της νύχτας, εκ των οποίων 40 «imitator drones» δεν έφτασαν στους στόχους τους και άλλα 45 καταρρίφθηκαν.
Η Ρωσία εκτόξευσε επίσης δύο βαλλιστικούς πυραύλους Iskander-M και έναν κατευθυνόμενο πύραυλο Kh-59/69 κατά τη διάρκεια της επίθεσης, ανέφερε η πολεμική αεροπορία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η πυραυλική επίθεση προκάλεσε ζημιές σε πολυκατοικίες και δημοτική περιουσία στις περιοχές του Σούμι και Ντνιρποπετρίβσκ.
Διπλωματικός πυρετός στις Βρυξέλλες
Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, βρίσκεται στις Βρυξέλλες για συνομιλίες με Ευρωπαίους ηγέτες. Στο επίκεντρο βρίσκεται η εξασφάλιση στρατιωτικής βοήθειας ενόψει της επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, στις 20 Ιανουαρίου.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, τόνισε ότι οι σύμμαχοι της Ουκρανίας θα συνεχίσουν να παρέχουν οπλικά συστήματα, δίνοντας έμφαση στην αντιαεροπορική άμυνα. «Πρέπει να κάνουμε τα πάντα ώστε η Ουκρανία να βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή θέση όταν αποφασίσει να ξεκινήσει ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Μόσχα», υπογράμμισε.
Η επίσκεψη Ζελένσκι περιλαμβάνει συναντήσεις με ηγέτες όπως ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Ολαφ Σολτς, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Αντόνιο Κόστα.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας επιδιώκει τη διαμόρφωση ενιαίας ευρωπαϊκής στρατηγικής για την ασφάλεια της χώρας του, καθώς η πολιτική του Τραμπ αναμένεται να δώσει έμφαση στον ρόλο της Ευρώπης στις διαπραγματεύσεις και τη στήριξη της Ουκρανίας.
«Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να μιλήσουμε για τις εγγυήσεις ασφάλειας για την Ουκρανία για το σήμερα και το αύριο», δήλωσε, προσθέτοντας ότι σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τις ημέρες της παραμονής του στις Βρυξέλλες για να διασφαλίσει ότι οι εταίροι της Ουκρανίας «έχουν την ίδια κοινή θέση στην προσέγγισή τους προς την άμυνα της χώρας».
Με πληροφορίες από το Reuters και το Politico