Kathimerini.gr
ΑΝΤΡΙΟΥ ΤΖΕΪΚΟΜΠΣ / THE NEW YORK TIMES
Mια πρωία, το προσεχές μέλλον, οι 30 εκατ. Αμερικανοί καπνιστές θα ξυπνήσουν και θα ανακαλύψουν ότι τα τσιγάρα που αγοράζουν έχουν τόσο χαμηλή περιεκτικότητα σε νικοτίνη, ώστε δεν αρκεί για να ικανοποιήσουν τον εθισμό τους. Αραγε, θα αναζητήσουν σε παράνομες αγορές καπνικά είδη με αρκετή νικοτίνη, ώστε να αποτρέψουν το σύνδρομο στέρησης, ή θα μεταστραφούν στο άτμισμα, στις τσίχλες νικοτίνης και όποιες άλλες μεθόδους;
Ανησυχίες για άνθηση μιας παράνομης αγοράς καπνικών προϊόντων, αλλά και για αλλαγές στη συμπεριφορά των καπνιστών.
Πρόσφατα, το παραπάνω ερώτημα έγινε εξαιρετικά επίκαιρο. Τον Ιούνιο, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε μείωση της περιεκτικότητας σε νικοτίνη των καπνικών προϊόντων, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις «βλαβερές συνέπειες του καπνού», που προκαλούν ετησίως 480.000 θανάτους.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, τον ερχόμενο Μάιο ο FDA θα καταθέσει την ολοκληρωμένη πρότασή του επί του θέματος. Πολλοί ειδικοί ευελπιστούν ότι, πράγματι, ο οργανισμός θα προτείνει άμεση μείωση της περιεκτικότητας νικοτίνης κατά 95%. Βέβαια, για την εφαρμογή της νέας πολιτικής θα χρειαστεί να περάσουν αρκετά χρόνια.
Κάθε τσιγάρο περιέχει περισσότερες από 7.000 χημικές ουσίες, που όταν καίγονται και εισπνέονται γίνονται τοξικές. Η νικοτίνη, όμως, είναι αυτή που μας κάνει να ανάβουμε το επόμενο τσιγάρο. Προκαλώντας έκρηξη αδρεναλίνης και ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, η νικοτίνη δημιουργεί ένα αίσθημα χαλάρωσης και ικανοποίησης. Αυτή η επίδραση είναι βραχύβια και ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο οι πιο θεριακλήδες ανάβουν ξανά και ξανά. Η δραματική μείωση της περιεκτικότητας της νικοτίνης στα καπνικά προϊόντα κατά 95%, όπως αποδείχθηκε από πειράματα, βοηθάει στη μείωση και τελικά στη διακοπή του καπνίσματος.
Αναξιόπιστες μελέτες
Η δρ Νόρα Βολκόφ, επικεφαλής των Εθνικών Ινστιτούτων κατά της Κατάχρησης Εξαρτησιογόνων Ουσιών, επισημαίνει πως οι επιστήμονες και οι ρυθμιστικοί φορείς θα πρέπει να προσέξουν μήπως η μείωση της νικοτίνης προκαλέσει την άνθηση μιας παράλληλης παράνομης αγοράς καπνικών προϊόντων με πλήρη περιεκτικότητα σε νικοτίνη. «Δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι ακριβώς θα συμβεί με μια κλινική μελέτη, διότι η βιολογία δεν είναι τόσο ακριβής», τονίζει. Πολλοί επιστήμονες, επίσης, προειδοποιούν ότι οι μελέτες που έχουν εκπονηθεί με τσιγάρο ελάχιστης νικοτίνης είναι αρκετά αναξιόπιστες, κυρίως επειδή οι εθελοντές που συμμετείχαν ψεύδονταν.
Κάτι άλλο που πρέπει να συνεκτιμηθεί, σημειώνει η ερευνήτρια του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο Λιν Κοζλόφσκι, είναι πως η ριζική μείωση της νικοτίνης, μιας εξαιρετικά εθιστικής ουσίας, θα επηρεάσει τη συμπεριφορά των καπνιστών.