ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χάρις vs Τραμπ: Ενα ντιμπέιτ που μπορεί να κρίνει πολλά

Με τις δημοσκοπήσεις να σκιαγραφούν μια οριακή αναμέτρηση η τηλεμαχία των δύο, στις 4 τα ξημερώματα ώρα Κύπρου, έχει ξεχωριστή σημασία

ΠΗΓΗ: Reuters

Μπορεί η νεότερη πολιτική Ιστορία να λέει ότι τα τηλεοπτικά ντιμπέιτ σπάνια αλλάζουν ουσιωδώς τη δυναμική των εκλογικών αναμετρήσεων, αλλά η φετινή προεδρική εκστρατεία στις ΗΠΑ ήδη αντιπροσωπεύει την εξαίρεση.

Ολοι θυμούνται την τραγική για τον Τζο Μπάιντεν βραδιά της 27ης Ιουνίου στην πρώτη και τελευταία αναμέτρησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ, που τον υποχρέωσε να βγει εκτός κούρσας και να παραδώσει, ύστερα από λίγο, τη σκυτάλη στην Κάμαλα Χάρις.

Με αυτό το πρόσφατο προηγούμενο, και με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να σκιαγραφούν μια εντελώς οριακή αναμέτρηση, το πρώτο ντιμπέιτ ανάμεσα στη Χάρις και τον Τραμπ αποκτά ξεχωριστή σημασία.

Ανώτατοι αξιωματικοί εν αποστρατεία υποστηρίζουν την Κάμαλα Χάρις – Η πλειονότητα των Αμερικανών επιθυμεί ριζική αλλαγή έναντι των πολιτικών του Τζο Μπάιντεν

Ενώ απομένουν λιγότερο από δύο μήνες για τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, οι δύο υποψήφιοι θα διασταυρώσουν απόψε τα ξίφη τους στο τηλεοπτικό στούντιο του τηλεοπτικού δικτύου ABC, στη Φιλαδέλφεια της Πενσιλβάνια. Η τηλεοπτική μονομαχία θα ξεκινήσει στις 9 μ.μ. ώρα Ανατολικής Ακτής ΗΠΑ (4 π.μ. της Τετάρτης ώρα Κύπρου).

Ριζικά διαφορετικοί, τόσο στις πολιτικές θέσεις όσο και στην ιδιοσυγκρασία, οι δύο υποψήφιοι πέρασαν ο καθένας με τον δικό του τρόπο τα τελευταία εικοσιτετράωρα πριν από το ραντεβού της Φιλαδέλφειας.

Μεθοδική και πειθαρχημένη, όπως υπήρξε ως γενική εισαγγελέας Καλιφόρνιας η Κάμαλα Χάρις, κλείστηκε στο Σαββατοκύριακο σε ένα ξενοδοχείο του Πίτσμπουργκ, πάντα στην Πενσιλβάνια, όπου προετοιμάστηκε με τη βοήθεια συνεργατών της για τις ευθύβολες απαντήσεις των δύο λεπτών που θα κληθεί να δώσει στη διάρκεια της αναμέτρησης.

Από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμπ, με την ανοξείδωτη εμπιστοσύνη του στο πολιτικό του ένστικτο, απέφυγε για μία ακόμη φορά τις πολύωρες πρόβες και αξιοποίησε το Σαββατοκύριακο για να παραστεί σε σειρά προεκλογικών συγκεντρώσεων.

Στα ατού του Ντόναλντ Τραμπ περιλαμβάνονται η μεγάλη τηλεοπτική του πείρα, από την εποχή που παρουσίαζε ριάλιτι και τα καλά αντανακλαστικά του, τελευταία απόδειξη των οποίων υπήρξε η υψωμένη γροθιά προς τους οπαδούς του ενώ ήταν αιμόφυρτος, αμέσως μετά την απόπειρα δολοφονίας του στις 13 Αυγούστου.

Από την πλευρά της, η Χάρις μπορεί να υπολογίζει στη συγκρότηση και στην ψυχραιμία της απέναντι σε έναν απρόβλεπτο αντίπαλο και βέβαια στο γεγονός ότι είναι σχεδόν κατά δύο δεκαετίες νεότερη του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου.

Ενα από τα πιο δύσκολα ζητούμενα για τη Δημοκρατική αντιπρόεδρο θα είναι να βρει τις σωστές ισορροπίες έναντι της κληρονομιάς του Τζο Μπάιντεν, καθώς ο Τραμπ θα αποφασίσει να την εμφανίσει ως αντιπρόσωπο του status quo σε μια Αμερική που διψάει για αλλαγή.

Τελευταία δημοσκόπηση του Siena College για λογαριασμό των New York Times φέρει το 61% των ψηφοφόρων να επιθυμεί ριζική αλλαγή σε σχέση με τις πολιτικές Μπάιντεν. Μόλις το 23% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η Χάρις αντιπροσωπεύει την επιθυμητή αλλαγή, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τον Τραμπ ανέρχεται σε 53%.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος προηγείται οριακά της Δημοκρατικής αντιπάλου του σε πανεθνικό επίπεδο (48% έναντι 47%), με τη διαφορά στα όρια του στατιστικού σφάλματος. Εντελώς αμφίρροπη διαγράφεται η εικόνα στις επτά διαφιλονικούμενες πολιτείες που θα κρίνουν, κατά πάσα πιθανότητα, την προεδρική εκλογή.

Ανάμεσα σε αυτές, η Πενσιλβάνια είναι η πολυπληθέστερη, εκλέγοντας 19 εκλέκτορες στο σώμα (Εκλεκτορικό Κολέγιο) που θα αναδείξει τον 47ο πρόεδρο των ΗΠΑ. Στις δύο τελευταίες αναμετρήσεις, η Πενσιλβάνια λειτούργησε ως βαρόμετρο, με τον Ντόναλντ Τραμπ να την κερδίζει οριακά το 2016 έναντι της Χίλαρι Κλίντον και να την χάνει, επίσης οριακά το 2020 έναντι του Τζο Μπάιντεν.

Στην τελική ευθεία της εκστρατείας, η ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικανούς Βουλή των Αντιπροσώπων έδωσε στη δημοσιότητα πόρισμα για τη χαώδη απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, στις 30 Αυγούστου του 2021, ρίχνοντας την ευθύνη στην κυβέρνηση Μπάιντεν – Χάρις. Από την πλευρά τους, οι Δημοκρατικοί έριξαν στην τηλεοπτική αγορά προεκλογική διαφήμιση, όπου σημαίνοντες Ρεπουμπλικανοί, όπως ο πρώην αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο πρώην υπουργός Αμυνας Μαρκ Εσπερ και ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζον Μπόλτον τονίζουν ότι δεν θα υποστηρίξουν τον Τραμπ. Τολμηρότερος όλων, ο Ντικ Τσέινι, αντιπρόεδρος των ΗΠΑ επί Τζορτζ Μπους του νεότερου, δήλωσε ότι θα ψηφίζει Χάρις, θεωρώντας τον Τραμπ μέγα κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια. Την υποστήριξή τους στην υποψήφια των Δημοκρατικών εξέφρασαν, με κοινή επιστολή τους, και δέκα ανώτατοι πρώην αξιωματικοί των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Σπάνια επηρεάζουν την ψήφο των Αμερικανών

Κανένα προεδρικό ντιμπέιτ δεν είχε μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ιστορία από εκείνο της 27ης Ιουνίου μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και του Ντόναλντ Τραμπ. Η εμφάνιση του Μπάιντεν ήταν τόσο καταστροφική, που το ίδιο του το κόμμα τον πίεσε να αποσυρθεί. Μετά την αντικατάστασή του από την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις στο ψηφοδέλτιο των Δημοκρατικών, η κούρσα έγινε ανταγωνιστική, με τις σφυγμομετρήσεις να εμφανίζουν τα δύο στρατόπεδα να έχουν μικρή διαφορά, σύμφωνα με το περιοδικό The Economist.

Σήμερα το βράδυ η Χάρις θα αντιμετωπίσει τον Τραμπ στο δεύτερο προεδρικό ντιμπέιτ. Τι αντίκτυπο μπορεί να έχει η τηλεοπτική αναμέτρησή τους; Μετά το πρώτο τηλεοπτικό ντιμπέιτ μεταξύ Κένεντι και Νίξον το 1960, ο δημοσιογραφικός κόσμος έτεινε να αποδίδει μεγάλη σημασία σε αυτά. Οι υποψήφιοι φέρεται να αποκτούν «ώθηση» και οι καλές εμφανίσεις τους θεωρούνται ικανές να ανατρέψουν τα δεδομένα. Σε ανάλυση του Πανεπιστημίου Κολούμπια μεταξύ 1960 και 2008, όμως, τα ντιμπέιτ δεν δείχνουν να επηρεάζουν την άποψη των ψηφοφόρων. Μικρή διαφορά καταγράφηκε δημοσκοπικά ακόμη και μετά το ντιμπέιτ μεταξύ Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ το 2016, με τηλεθέαση-ρεκόρ 84 εκατ. τηλεθεατών. Τα ντιμπέιτ του 2020 δεν ξεχώρισαν για τον αντίκτυπό τους στις δημοσκοπήσεις, αλλά για την οξύτητά τους. Ο Τραμπ αποκάλεσε τον Μπάιντεν ανόητο, ενώ ο σημερινός πρόεδρος χαρακτήρισε κλόουν τον αντίπαλό του, προτού του φωνάξει απηυδισμένος: «Θα το βουλώσεις επιτέλους, άνθρωπέ μου;» Δεν είναι περίεργο που τα ντιμπέιτ δεν επηρεάζουν τους ψηφοφόρους. Οσοι τα παρακολουθούν τείνουν να ενδιαφέρονται ήδη για την πολιτική και έχουν διαμορφωμένη άποψη. Οι υποψήφιοι, από τη μεριά τους, έχουν οργώσει για μήνες τη χώρα και είναι ήδη γνωστοί στους ψηφοφόρους. Οι εκλογές του Νοεμβρίου, όμως, είναι διαφορετικές. Η Χάρις αντικατέστησε τον Μπάιντεν πολύ αργά στην εκστρατεία. Η αντιπρόεδρος διαθέτει αναγνωρισιμότητα μεταξύ των Αμερικανών χάρη στη θητεία της δίπλα στον Μπάιντεν, αλλά και για την αποτυχημένη της διεκδίκηση του χρίσματος το 2020. Πολλοί Αμερικανοί, όμως, δεν τη γνωρίζουν καλά, κάτι που μπορεί να την ευνοήσει στο ντιμπέιτ. Μέχρι στιγμής, οι ψηφοφόροι αντιδρούν θετικά στην υποψηφιότητά της. Η δημοτικότητά της εκτοξεύθηκε μετά την ανακοίνωση απόσυρσης του Μπάιντεν. Στο ντιμπέιτ μεταξύ υποψήφιων αντιπροέδρων το 2020, η Χάρις επικράτησε κατά κράτος του Μάικ Πενς. Αν επιδείξει ανάλογο ταλέντο και σήμερα, μπορεί να κερδίσει τους λίγους κρίσιμους ψηφοφόρους που θα την οδηγήσουν στον Λευκό Οίκο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ποιες ανατροπές προοιωνίζεται για το εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και την εξωτερική πολιτική, μια κυβέρνηση που σχηματίζεται ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ
X