ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χάρις εναντίον Τραμπ: Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις πριν από το ντιμπέιτ

Πολλοί ψηφοφόροι στις ΗΠΑ εκτιμούν ότι η υποψήφια των Δημοκρατικών, Κάμαλα Χάρις, θα κερδίσει, όμως, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, έχει ακόμη αρκετό έδαφος να καλύψει

Οι ψηφοφόροι στις ΗΠΑ θα προσέλθουν στις κάλπες στις 5 Νοεμβρίου για να εκλέξουν τον επόμενο πρόεδρο της χώρας. Αρχικά, οι εκλογές φαινόταν ότι θα αποτελούσαν ένα είδος επανάληψης του εκλογικού σκηνικού του 2020. Ωστόσο, τον Ιούλιο, ανατράπηκαν όλα τα μέχρι τότε δεδομένα, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έβαλε τέλος στην προεκλογική του εκστρατεία, αποσύρθηκε από την κούρσα και πρότεινε την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις ως υποψήφια διάδοχό του.

Εκτοτε το μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι το αν θα χαρίσουν οι ψηφοφόροι στον Ντόναλντ Τραμπ μία δεύτερη θητεία ή αν το εκλογικό αποτέλεσμα θα σημάνει την έναρξη της θητείας μίας γυναίκας στην προεδρία της χώρας για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Ποιος έχει τελικά το προβάδισμα πριν από το κρίσιμο ντιμπέιτ που είναι προγραμματισμένο για σήμερα Τρίτη;

Μπροστά σε ψήφους η Χάρις, αλλά δεν είναι αρκετό

Προτού ο Μπάιντεν αποχωρήσει από την κούρσα, οι δημοσκοπήσεις έφεραν τα ποσοστά του σταθερά πίσω από τον τέως πρόεδρο Τραμπ. Αν και εκείνη την εποχή, αρκετές δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι και η Χάρις δεν θα τα πήγαινε πολύ καλύτερα αν βρισκόταν στη θέση του.

Ομως τα δεδομένα της κούρσας ανατράπηκαν αφότου ξεκίνησε την προεκλογική της εκστρατεία. Ανέπτυξε μικρό προβάδισμα έναντι του αντιπάλου της στον μέσο όρο των εθνικών δημοσκοπήσεων, το οποίο διατηρεί έκτοτε σταθερά.

Η Χάρις κατέγραψε ποσοστό 47% στις δημοσκοπήσεις κατά τη διάρκεια του τετραήμερου συνεδρίου του κόμματός της στο Σικάγο, το οποίο ολοκληρώθηκε στις 22 Αυγούστου με ομιλία της, κατά την οποία υποσχέθηκε «νέο δρόμο προς τα εμπρός» για όλους τους Αμερικανούς. Τα ποσοστά της παραμένουν σχεδόν αμετάβλητα από τότε.

Ο μέσος όρος του Τραμπ παρέμεινε επίσης σχετικά σταθερός, κυμαινόμενος γύρω στο 44%, ενώ δεν φάνηκε να ευνοήθηκε ιδιαίτερα από την υποστήριξη του Ρόμπερτ Φ. Κένεντι ο οποίος αποσύρθηκε επίσημα από την κούρσα, όπου συμμετείχε ως ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία, στις 23 Αυγούστου.

Πόσο ακριβείς είναι αυτές οι δημοσκοπήσεις; Οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιούν ένα σύστημα εκλεκτόρων, βάσει του οποίου η απόκτηση των περισσότερων ψήφων ενδέχεται να είναι λιγότερο σημαντική για τη νίκη συγκριτικά με το πού κερδίζονται οι ψήφοι αυτοί.

Ποιος οδηγεί την κούρσα στις πολιτείες – «κλειδιά»

Στις περισσότερες από τις συνολικά 50 πολιτείες των ΗΠΑ, οι ψηφοφόροι στηρίζουν σχεδόν πάντα το ίδιο κόμμα, με βάση την πολιτική παράδοση του τόπου. Κάτι που σημαίνει πως σε ελάχιστες πολιτείες οι δύο υποψήφιοι κοντράρονται πραγματικά για τη νίκη.

Αυτές οι πολιτείες, γνωστές και ως «αμφίρροπες πολιτείες», θα κρίνουν το αποτέλεσμα της κάλπης.

Αυτή τη στιγμή, βάσει δημοσκοπήσεων, οι δύο υποψήφιοι δίνουν μάχη στήθος με στήθος για την επικράτηση στις επτά κρίσιμες πολιτείες, γι’ αυτό είναι δύσκολο να υπάρξει ασφαλής εκτίμηση για το ποιος πραγματικά οδηγεί την κούρσα.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι σε κάποιες πολιτείες η διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων δεν ξεπερνά τη μία ποσοστιαία μονάδα. Αυτό συμβαίνει στην Πενσιλβάνια, η οποία είναι καίριας σημασίας, καθώς είναι η πολιτεία με τον μεγαλύτερο αριθμό εκλεκτόρων και επομένως βοηθά τους υποψηφίους περισσότερο να φτάσουν τους 270 που απαιτούνται για τη νίκη.

Με αυτά τα δεδομένα, αν και οι εθνικές δημοσκοπήσεις αποτελούν χρήσιμο οδηγό για το πόσο δημοφιλής είναι ένας υποψήφιος σε ολόκληρη τη χώρα, δεν συνιστούν απαραίτητα ακριβή τρόπο για να προβλέψει κάποιος το αποτέλεσμα των εκλογών.

Η Πενσιλβάνια, το Μίσιγκαν και το Ουισκόνσιν ήταν προπύργια των Δημοκρατικών προτού ο Τραμπ «σαρώσει» τη χώρα στην πορεία του προς την προεδρία το 2016. Ο Μπάιντεν τις κέρδισε εκ νέου το 2020 και μόνο εάν η Χάρις καταφέρει να κάνει το ίδιο φέτος, θα βρεθεί σε τροχιά νίκης.

Ενδεικτικό πάντως της ανατροπής στην κούρσα, από τότε που ανέλαβε η Χάρις, είναι το ότι την ημέρα που ο Τζο Μπάιντεν αποσύρθηκε, υστερούσε έναντι του Τραμπ κατά σχεδόν πέντε ποσοστιαίες μονάδες κατά μέσο όρο στις επτά αμφίρροπες πολιτείες.

Πώς υπολογίζονται οι μέσοι όροι

Οι μέσοι όροι που προαναφέρθηκαν, προέρχονται από τον ιστότοπο ανάλυσης δημοσκοπήσεων 538 του αμερικανικού ειδησεογραφικού δικτύου ABC News. Για τον υπολογισμό τους, συλλέγονται τα δεδομένα από μεμονωμένες δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε αμφίρροπες πολιτείες από πολλές εταιρείες δημοσκοπήσεων.

Τα δεδομένα που συλλέγονται προέρχονται μόνο από δημοσκοπήσεις εταιρειών που πληρούν κριτήρια, όπως η διαφάνεια σχετικά με τον αριθμό των ατόμων που ρωτήθηκαν, το πότε και το πώς διεξήχθη η δημοσκόπηση (τηλεφωνικές κλήσεις, μηνύματα κειμένου, διαδικτυακά).

Είναι αξιόπιστες οι δημοσκοπήσεις;

Προς το παρόν, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Κάμαλα Χάρις και ο Ντόναλντ Τραπ βρίσκονται κοντά, με μόλις δύο ποσοστιαίες μονάδες να τους χωρίζουν σε εθνικό επίπεδο και σε αμφίρροπες πολιτείες. Και όταν επικρατεί τόση αβεβαιότητα στην κούρσα, δύσκολα μπορεί να γίνει οποιαδήποτε εκτίμηση για τον νικητή.

Οι δημοσκοπήσεις υποτίμησαν την εκλογική δυναμική του Τραμπ τόσο το 2016 όσο και το 2020. Οι εταιρείες πολιτικών αναλύσεων έχουν επιδιώξει να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με διάφορους τρόπους, όπως αναλύοντας τη σύνθεση του πληθυσμού των ψηφοφόρων ή επιχειρώντας να εκτιμήσουν το ποιος τελικά θα μεταβεί στις κάλπες για να ψηφίσει στις 5 Νοεμβρίου.

Με πληροφορίες από 538, ABC News

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση