ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Washington Post: Η Αίγυπτος σχεδίαζε να στείλει κρυφά 40.000 ρουκέτες στη Ρωσία

Οι τριγμοί από τη διαρροή των απόρρητων εγγράφων των ΗΠΑ συνεχίζονται.

Kathimerini.gr

Οι τριγμοί από τη διαρροή των απόρρητων εγγράφων των ΗΠΑ συνεχίζονται, καθώς – όπως μεταδίδει η Washington Post – σε αυτά αποκαλύπτεται μεταξύ άλλων ότι ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι, φέρεται να εκπόνησε με τους κορυφαίους συμβούλους του ένα σχέδιο για την παραγωγή και αποστολή έως και 40.000 ρουκετών στη Ρωσία.

Σε ένα από τα έγγραφα που φέρει ημερομηνία 17 Φεβρουαρίου, υπάρχει μια σύνοψη φερόμενων συνομιλιών του Σίσι με ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματούχους, όπου τους ζητούσε να στείλουν στη Ρωσία ρουκέτες, οβίδες και μπαρούτι.

Μάλιστα, την 1η Φεβρουαρίου, ο Αιγύπτιος πρόεδρος έδωσε οδηγία σε κάποιον Σαλάχ αλ-Ντιν να μείνει μυστική η παραγωγή και η μεταφορά των ρουκετών «για να αποφευχθούν προβλήματα με τη Δύση», αναφέρει η Washington Post. Συγκεκριμένα, η οδηγία αναφέρει ότι οι εργάτες στα εργοστάσια παραγωγής θα πρέπει να ενημερωθούν ότι οι ρουκέτες κατασκευάζονται για να χρησιμοποιηθούν από την ίδια την Αίγυπτο.

Κατά πάσα πιθανότητα, αποδέκτης της οδηγίας ήταν ο Μοχάμεντ Σαλάχ αλ-Ντιν, υπουργός αρμόδιος για την αμυντική βιομηχανία. Το μπαρούτι προς της Ρωσία θα κατασκευαζόταν στο Εργοστάσιο 18, ένα παλιό χημικό εργοστάσιο.

Στα ίδια έγγραφα, ο Σαλάχ αλ-Ντιν απαντάει ότι θα δώσει οδηγίες στους ανθρώπους του «να εργαστούν με βάρδιες αν χρειαστεί γιατί είναι το λιγότερο που μπορεί να κάνει η Αίγυπτος για να ξεπληρώσει τη Ρωσία για προηγούμενη βοήθεια». Δεν διευκρινίζεται τι είδους βοήθεια είναι αυτή, αν και ο Σαλάχ αλ-Ντιν φέρεται να αναφέρει ότι οι Ρώσοι τού είπαν ότι είναι διατεθειμένοι να «αγοράσουν οτιδήποτε».

Οι σχέσεις της Αιγύπτου με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία

Το δημοσίευμα σημειώνει αιχμηρά ότι η Αίγυπτος είναι ένας από τους πιο στενούς συμμάχους των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και έχει λάβει αμερικανική χρηματοδότηση για θέματα ασφαλείας που ξεπερνά ενίοτε το 1 δισ. δολάρια τον χρόνο.

«Η Αίγυπτος και άλλοι Αμερικανοί εταίροι στη Μέση Ανατολή προσπάθησαν να παραμείνουν στο περιθώριο της αντιπαράθεσης των δυτικών εθνών με τη Ρωσία για την Ουκρανία, αναζητώντας μια πιθανή αντιστάθμιση ενάντια στον φθίνοντα ρόλο της Αμερικής στην περιοχή και νέα μέσα για να διασφαλίσουν την οικονομική και στρατιωτική τους ασφάλεια», σημειώνεται.

Από την άλλη, η Μόσχα και το Κάιρο έχουν υπογράψει διάφορες συμφωνίες πρόσφατα, συμπεριλαμβανομένου ενός ντιλ για να χτίσει η Ρωσία ένα τεράστιο εργοστάσιο σιδηροδρόμου στην Αίγυπτο. Επίσης, η Rosatom – η κρατική εταιρεία ατομικής ενέργειας της Ρωσίας – έχει ξεκινήσει από πέρσι την κατασκευή του πρώτου πυρηνικού εργοστασίου της Αιγύπτου.

Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι μετά τον βαρύ αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία, το Κάριο βασίζεται στη Μόσχα για τις αγορές σιτηρών του, καθώς αντιμετωπίζει ελλείψεις και γενικότερα οικονομικά προβλήματα.

Αντιδράσεις

Ως απάντηση, ο πρέσβης Αχμέντ Αμπου Ζάιντ, εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Αιγύπτου, ανέφερε: «Η θέση της Αιγύπτου εξαρχής βασίζεται στη μη εμπλοκή στην κρίση αυτή και στη διατήρηση ίσων αποστάσεων με τις δύο πλευρές, ενώ επαναλαμβάνουμε τη στήριξη της Αιγύπτου στη χάρτα του ΟΗΕ και στο διεθνές δίκαιο. Συνεχίζουμε να καλούμε και τις δύο πλευρές να σταματήσουν τις εχθροπραξίες και να βρουν μια πολιτική λύση μέσω διαπραγματεύσεων».

Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει γνώση για την εκτέλεση ενός τέτοιου σχεδίου: «Δεν έχουμε δει κάτι τέτοιο να συμβαίνει».

«Η Αίγυπτος είναι μια από τις πιο παλιές μας συμμάχους στη Μέση Ανατολή. Αν αληθεύει ότι ο Σίσι φτιάχνει στα κρυφά ρουκέτες για τη Ρωσία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην Ουκρανία, τότε πρέπει να επαναξιολογήσουμε τη σχέση μας», δήλωσε ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Κρις Μέρφι.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΗΠΑ  |  Ρωσία  |  Εισβολή  |  Ασία  |  Ukraine
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ποιες ανατροπές προοιωνίζεται για το εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και την εξωτερική πολιτική, μια κυβέρνηση που σχηματίζεται ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ
X