ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Wagner: Ο Πούτιν πρότεινε την αντικατάσταση Πριγκόζιν με τον Αντρέι Τρόσεφ

Η πρόταση αυτή έγινε κατά την διάρκεια συνάντησης με τους άνδρες της Wagner πέντε μέρες μετά την ανταρσία της οργάνωσης

Kathimerini.gr

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πρότεινε την αντικατάσταση του Γεβγκένι Πριγκόζιν, επικεφαλής της μισθοφορικής Wagner, με τον Αντρέι Τρόσεφ. Η πρόταση αυτή έγινε, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης που επικαλείται το Reuters, κατά την διάρκεια συνάντησης με τους άνδρες της Wagner πέντε μέρες μετά την ανταρσία της οργάνωσης.

Η Kommersant διευκρίνισε ότι ο άνθρωπος στον οποίο αναφερόταν ο Πούτιν είναι ένας διοικητής της Wagner με το παρωνύμιο «Sedoi» (Γκρίζα μαλλιά) ο οποίος, σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, ήταν ο πραγματικός διοικητής των παραστρατιωτικών στο ουκρανικό μέτωπο τους τελευταίους 16 μήνες.

«Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, έκανα αφενός μια αξιολόγηση των όσων είχαν κάνει στο πεδίο της μάχης και αφετέρου των όσων είχαν συμβεί στις 24 Ιουνίου. Τους παρουσίασα, επίσης, τις επιλογές τους σε περίπτωση που ήθελαν να συνεχίσουν να υπηρετούν… Αυτό ήταν όλο» είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Και κατέληξε λέγοντας: «Θα μπορούσαν όλοι να συγκεντρωθούν σε ένα σημείο και να συνεχίσουν να υπηρετούν… Δεν θα άλλαζε τίποτα για αυτούς. Επικεφαλής τους θα ήταν αυτός που από την πρώτη στιγμή ήταν ο πραγματικός τους διοικητής».

Τότε, «πολλοί έγνεψαν καταφατικά», τόνισε ο Πούτιν. Αντίθετα, ο Πριγκόζιν, ο οποίος φέρεται να καθόταν μπροστά από την ομάδα και δεν είχε δει τους άνδρες, δεν εξέφρασε την ίδια άποψη, σύμφωνα με την Kommersant. «Οχι, τα παιδιά δεν συμφωνούν με αυτή την απόφαση», φέρεται να είπε ο ηγέτης της Wagner.

Το Reuters αναφέρει ότι ο Τρόσεφ γεννήθηκε στο Λένινγκραντ, το όνομα της Αγίας Πετρούπολης επί σοβιετικής εποχής, στις 5 Απριλίου 1962, σύμφωνα με ρωσικές πηγές. Τα δυτικά έγγραφα κυρώσεων αναφέρουν ως ημερομηνία γέννησής του την 5η Απριλίου 1953. Δεν είναι σαφές γιατί.

Πολέμησε στο Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια του δεκαετούς πολέμου της Σοβιετικής Ένωσης εκεί. Μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, υπηρέτησε στον Βόρειο Καύκασο με τον ρωσικό στρατό και στη συνέχεια στο SOBR, μια μονάδα ειδικών δυνάμεων ταχείας αντίδρασης του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών. Ήταν διοικητής στη μονάδα.

Για την υπηρεσία του στο Αφγανιστάν, ο Τρόσεφ τιμήθηκε δύο φορές με το παράσημο του Ερυθρού Αστέρα. Του απονεμήθηκε το υψηλότερο μετάλλιο της Ρωσίας, Ήρωας της Ρωσίας, το 2016 για την εισβολή στην Παλμύρα στη Συρία κατά των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.

Μια φωτογραφία στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης το 2017 δείχνει τον Πούτιν δίπλα στον Τρόσεφ, τον Ούτκιν και άλλους. Και οι δύο άνδρες φορούν πολλά μετάλλια, ενώ η φωτογραφία πιστεύεται ότι χρονολογείται από το 2016.

Με πληροφορίες από Reuters, CNN

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ποιες ανατροπές προοιωνίζεται για το εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και την εξωτερική πολιτική, μια κυβέρνηση που σχηματίζεται ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ
X