Kathimerini.gr
Μανώλης Κωστίδης
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (MIT) υποστηρίζουν πως εξουδετέρωσαν δίκτυο της ισραηλινής Μοσάντ και συνέλαβαν 7 πράκτορές της, που σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk και την εφημερίδα Sabah έχουν ομολογήσει τη δράση τους. Η είδηση δημοσιεύεται σε μια εποχή που Τουρκία και Ισραήλ έχουν κάνει πολλά και σοβαρά βήματα επαναπροσέγγισης ύστερα από πολλά χρόνια εντάσεων και λίγες ημέρες μετά την ανάληψη της διεύθυνσης της ΜΙΤ από τον Ιμπραήμ Καλίν, που μέχρι πρόσφατα ασκούσε καθήκοντα εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας. Το CNN Turk υποστηρίζει πως η ΜΙΤ ανακάλυψε ότι πράκτορες της ισραηλινής Μοσάντ, προερχόμενοι από διάφορες χώρες της Μέσης Ανατολής, παρακολουθούσαν διεθνείς στόχους στην Τουρκία. Σύμφωνα με την εφημερίδα Sabah, έπειτα από πολύμηνη έρευνα η ΜΙΤ βρήκε έναν πυρήνα «φάντασμα» 56 πρακτόρων, που κατασκόπευε μη Τούρκους υπηκόους εντός της Τουρκίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχουν γίνει συλλήψεις επτά ατόμων που παραδέχθηκαν ότι είναι μέλη της ομάδας των πρακτόρων, οι οποίοι συνδέονται με εννέα δίκτυα. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς, κάθε δίκτυο το επόπτευε κάποιος πράκτορας της Μοσάντ που έχει έδρα στο Τελ Αβίβ και μπορεί να δρα σε διεθνή κλίμακα. Από τις πληροφορίες που διαρρέει η ΜΙΤ, αποκαλύπτεται ότι οι πράκτορες του Ισραήλ συγκέντρωναν πληροφορίες για τους στόχους τους μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων, παρακολουθούσαν τις κινήσεις των οχημάτων τους μέσω GPS, ενώ εισέβαλαν σε δίκτυα μέσω κυβερνοεπιθέσεων, σπάζοντας κωδικούς Wi-Fi. Επίσης, έκαναν και φυσική παρακολούθηση των στόχων τους φωτογραφίζοντας συναντήσεις.
Ο πυρήνας των κατασκόπων της Μοσάντ αποτελούνταν από πολίτες διαφόρων χωρών της Μέσης Ανατολής και χρησιμοποιούσε πολλές ψεύτικες ιστοσελίδες σε διάφορες γλώσσες –κυρίως στα αραβικά– για να αποκτήσει πληροφορίες. Τα τουρκικά ΜΜΕ υποστηρίζουν πως η ΜIT βρήκε ότι η Μοσάντ έστειλε τους αραβικής καταγωγής κατασκόπους στην Κωνσταντινούπολη, στον Λίβανο και στη Συρία για να συγκεντρώσουν πληροφορίες και να επισημάνουν τοποθεσίες που θα χτυπηθούν από drones. Οι τουρκικές αρχές ισχυρίζονται πως η Μοσάντ έστειλε δεκάδες κατασκόπους, συμπεριλαμβανομένων Τούρκων υπηκόων, σε μυστικά τουριστικά ταξίδια στη Σερβία, μετά στο Ντουμπάι και τέλος στην Μπανγκόκ –τρία μέρη που δεν απαιτούν βίζα για Τούρκους πολίτες– ώστε να εκπαιδευτούν. Τουρκικά μέσα ενημέρωσης τον περασμένο Μάιο είχαν αναφέρει ότι η MIT εξουδετέρωσε πυρήνα 15 πρακτόρων της Μοσάντ με έδρα την Κωνσταντινούπολη και προχώρησε σε έξι συλλήψεις. Αναλυτές παρατηρούν πως αυτές οι διαδοχικές αποκαλύψεις για πράκτορες, αλλά και οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το Παλαιστινιακό και οι αντιδράσεις της Αγκυρας, θα μπορούσαν να προκαλέσουν καθυστερήσεις στις επαφές της Τουρκίας με το Ισραήλ, όμως τονίζουν πως δεν προβλέπουν επιστροφή στο κακό παρελθόν.
Υπενθυμίζουν ότι έπειτα από πολλά χρόνια οι πρεσβευτές των δύο χωρών ήδη έχουν επιστρέψει στις πρεσβείες τους και οι κυβερνήσεις Τουρκίας και Ισραήλ έχουν συχνές επαφές.
Εν τω μεταξύ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του μετά το υπουργικό συμβούλιο αναφέρθηκε στο ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και τόνισε πως «δεν δεχόμαστε εκβιασμούς ούτε απειλές· αν δεν τηρήσουν όσα υποσχέθηκαν για την καταπολέμηση των τρομοκρατικών οργανώσεων, τότε δεν υποχωρούμε. Η κόκκινη γραμμή μας είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της ισλαμοφοβίας». Ο πρόεδρος της Τουρκίας, αφού καταδίκασε τα επεισόδια και τους βανδαλισμούς στη Γαλλία, μίλησε για αποικιοκρατικές πολιτικές και πολιτικές του αποκλεισμού των μουσουλμάνων και ανέφερε ότι «όσοι σπέρνουν ανέμους, θερίζουν θύελλες». Ο Ερντογάν τόνισε ότι «η χώρα μας έχει 7 εκατ. πολίτες της στο εξωτερικό και η εχθρότητα εναντίον Τούρκων και μουσουλμάνων είναι και ζήτημα εθνικής μας ασφάλειας».