
ΠΗΓΗ: Reuters
Το Κίεβο ζήτησε από την Ιταλία περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πρόταση της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι για την επέκταση της αμυντικής ομπρέλας του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, χωρίς ωστόσο να της προσφέρεται πλήρης ένταξη στη Συμμαχία ή η αποστολή ειρηνευτικών στρατευμάτων.
Η Ουκρανία επιδιώκει εγγυήσεις ασφαλείας από τους δυτικούς συμμάχους του ενόψει πιθανών ειρηνευτικών συνομιλιών για τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής.
Αν και η Ουκρανία επιθυμεί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, η διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών υπό τον Ντόναλντ Τραμπ έχει απορρίψει αυτό το ενδεχόμενο.
Παράλληλα, η Βρετανία, η Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες καταρτίζουν σχέδια για την ανάπτυξη στρατευμάτων σε περίπτωση μελλοντικής συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.
Η Ρωσία αντιτίθεται σε μια τέτοια προοπτική, ενώ ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι θεωρεί πιθανό η Μόσχα να συναινέσει.
Η Μελόνι έχει διατηρήσει δημόσια τη στήριξή της στην Ουκρανία. Στο περιθώριο της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, ανέφερε ότι η επέκταση του Άρθρου 5 του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία θα αποτελούσε πιο «μόνιμη λύση» από την αποστολή ειρηνευτικών στρατευμάτων ή την πλήρη ένταξη του Κιέβου στη Συμμαχία.
Το Άρθρο 5 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ προβλέπει ότι επίθεση εναντίον ενός μέλους της Συμμαχίας θεωρείται επίθεση εναντίον όλων των μελών.
«Χαιρετίζουμε αυτή τη δήλωση στο πλαίσιο της συζήτησης για τη μακροπρόθεσμη παροχή εγγυήσεων ασφαλείας στην Ουκρανία και τη διασφάλιση της ειρήνης γενικότερα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Χεορχίι Τίχιι, σε ενημέρωση στο Κίεβο.
«Όσον αφορά την πρόταση αυτή καθαυτή, βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τους Ιταλούς συναδέλφους μας προκειμένου να διευκρινίσουμε τις λεπτομέρειες», πρόσθεσε, τονίζοντας παράλληλα ότι η Ουκρανία εξακολουθεί να επιδιώκει την αποστολή στρατευμάτων από τους συμμάχους της ως μέρος οποιασδήποτε ειρηνευτικής συμφωνίας.
Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Ολχα Στεφανίσινα, χαρακτήρισε την ιδέα της Μελόνι ως «πολύ ρεαλιστική».
Μετά από έναν εκτεταμένο ρωσικό αεροπορικό βομβαρδισμό εναντίον του ενεργειακού συστήματος της Ουκρανίας, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επανέλαβε το αίτημά του για μια εκεχειρία που θα καλύπτει αέρα και θάλασσα, αλλά όχι τις χερσαίες δυνάμεις, ως πρώτο βήμα προς την ειρήνη.