ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Politico: «Aγκάλιασαν» τον Ζελένσκι, αλλά προτεραιότητα ήταν η άμυνα

Οι εναγκαλισμοί, τα χαμόγελα, οι φωτογραφίες ήταν η κατακλείδα της έκτακτης Συνόδου Κορυφής

Kathimerini.gr

Οι εναγκαλισμοί, τα χαμόγελα, οι φωτογραφίες ήταν η κατακλείδα της έκτακτης Συνόδου Κορυφής, όπου οι Ευρωπαίοι –πλην ενός– διακήρυξαν την «ακλόνητη» στήριξή τους στην «ανεξαρτησία και την εδαφική κυριαρχία εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων» της Ουκρανίας.

Με μια προβλέψιμη εξαίρεση, τον Βίκτορ Ορμπαν της Ουγγαρίας, οι 26 δεσμεύτηκαν να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη και να αποστείλουν επειγόντως στο Κίεβο περαιτέρω στρατιωτική και οικονομική βοήθεια, δεδομένης της αλλαγής πλεύσης πολιτικής στο ουκρανικό από τη νέα αμερικανική διοίκηση.

 Μετά από εβδομάδες διπλωματικού «μπούλινγκ» από τις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Ζελένσκι έγινε δεκτός με θέρμη στις Βρυξέλλες. Παρ’ όλα αυτά, προτεραιότητα για τους Ευρωπαίους αποδείχτηκε όχι η Ουκρανία, αλλά η ευρωπαϊκή άμυνα – Φωτ.: REUTERS/Stephanie Lecocq.  

Ωστόσο, σύμφωνα με το Politico, το μεγάλο ερώτημα που εξακολουθεί να πλανάται πάνω από το μέλλον της Ουκρανίας είναι το κατά πόσον η Ε.Ε. μπορεί να αντικαταστήσει ή να αντισταθμίσει με κάποιον τρόπο τη διακοπή της στρατιωτικής βοήθειας και της ανταλλαγής πληροφοριών από τις ΗΠΑ.

«Μπορούμε να τα καταφέρουμε μόνοι μας;» διερωτήθηκε κατά τις συζητήσεις κεκλεισμένων των θυρών ο Εσθονός πρωθυπουργός, Κρίστεν Μίχαλ, σύμφωνα με αξιωματούχο της Ε.Ε. με άμεση γνώση των επαφών.

«Η απάντηση ήταν μία ηχηρή σιωπή», απαντά το Politico.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεσμεύτηκαν συλλογικά να παράσχουν στην Ουκρανία μεγαλύτερη οικονομική και στρατιωτική στήριξη από ό,τι οι ΗΠΑ από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης, πριν από τρία χρόνια.

Η στήριξη αυτή θα παρασχεθεί τους επόμενους μήνες, με περίπου 30 δισ. ευρώ σε οικονομική βοήθεια μέσω δανείων από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας.

Ωστόσο, το τέλος της στρατιωτικής συνδρομής των ΗΠΑ αφήνει ένα μεγάλο κενό ως προς τη δυνατότητα των Ευρωπαίων να καλύψουν την Ουκρανία σε κάθε πτυχή του πολέμου που διεξάγει, ιδίως σε ό,τι έχει να κάνει με το πεδίο των πληροφοριών και τα όπλα ακριβείας.

«Το τέλος της ανταλλαγής πληροφοριών είναι πράγματι πολύ σημαντικό για την Ουκρανία», σημειώνει στο Politico ο συνταγματάρχης Φίλιπ Ινγκραμ, πρώην αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών του βρετανικού στρατού.

«Σημαίνει ότι χάνει την πρόσβαση σε πληροφορίες για την απόκτηση στόχων για πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, αλλά και για την αναχαίτιση εισερχόμενων πυραύλων και στόλων μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. δεν έχουν μεγάλη ικανότητα στρατηγικής πληροφόρησης, επειδή είναι υπερβολικά “εσωστρεφή” – χώρες όπως η Γερμανία απλώς βασίζονται εξ ολοκλήρου στο ΝΑΤΟ. Τώρα, βρίσκονται ενώπιον της προοπτικής πως θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους, αλλά αυτό απαιτεί δεκαετίες και εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια». 

Η δέσμευση των Ευρωπαίων για την ενεργοποίηση έως και 800 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας τα επόμενα χρόνια ίσως αφήνει «απογοητευμένο» τον Ουκρανό πρόεδρο, σύμφωνα με το Politico – AP Photo/Geert Vanden Wijngaert.

Μάλιστα, ρεπορτάζ του NBC News που επικαλείτο νυν και πρώην Αμερικανούς αξιωματούχους ήγειρε νέες αμφιβολίες σχετικά με τις δεσμεύσεις των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας πως η Ουάσιγκτον ενδέχεται να υπερασπιστεί μόνο τις χώρες που δεσμεύουν ένα συγκεκριμένο ποσοστό του ΑΕΠ τους για την άμυνα.

Η ανησυχία για μια ενδεχόμενη απεμπλοκή των ΗΠΑ ή υποβάθμιση της «αρχιτεκτονικής ασφαλείας» της Ευρώπης έχει πυροδοτήσει μια από τις μεγαλύτερες γεωπολιτικές κρίσεις των τελευταίων δεκαετιών στη Γηραιά Ηπειρο, με τους Ευρωπαίους ηγέτες να επιδίδονται σε μια φρενήρη διπλωματία τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

«Οταν πλέον όλα τελείωσαν στις Βρυξέλλες, ο αγώνας των Ευρωπαίων να αποφύγουν την απώλεια της αμερικανικής εγγύησης ασφαλείας αποδείχθηκε ως η κυρίαρχη προτεραιότητά τους. Το να συνδράμουν στην ενίσχυση της θέσης της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κατέληξε να είναι μια δευτερεύουσα ανησυχία – όπως αποδεικνύεται από τον χρόνο που αφιέρωσαν στην Ουκρανία έναντι των πολύωρων συζητήσεων για την ευρωπαϊκή άμυνα», σχολιάζει το Politico.

Η συζήτηση για την άμυνα μονοπώλησε το μεγαλύτερο μέρος των 10 ωρών της Συνόδου, με τους ηγέτες να διαφωνούν για το πώς θα χρηματοδοτηθεί το νέο κονδύλιο των 800 δισ. ευρώ για την ευρωπαϊκή άμυνα.

«Οι συνομιλίες για την Ουκρανία, ωστόσο, τελείωσαν μέσα σε περίπου 15 λεπτά, σύμφωνα με έναν Ευρωπαίο διπλωμάτη. Και αυτό τα λέει όλα», καταλήγει το Politico.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση