ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Βάση διαπραγματεύσεων η «Κωνσταντινούπολη» για ΗΠΑ - Ρωσία

Το Κίεβο διαφωνεί

Kathimerini.gr

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ θεωρούν και οι δύο τα προσχέδια συμφωνίας που συζητήθηκαν από τη Μόσχα και το Κίεβο τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου πιθανή βάση για μια ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα το Κρεμλίνο, αν και ο Ουκρανός πρόεδρος τα έχει στο παρελθόν απορρίψει ως μη αποδεκτά.

Τα προσχέδια –που συζητήθηκαν σε συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη στα τέλη Μαρτίου 2022– θα είχαν αναγκάσει την Ουκρανία να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες της για το ΝΑΤΟ και να αποδεχθεί μόνιμα ουδέτερο και χωρίς πυρηνικά καθεστώς, με αντάλλαγμα εγγυήσεις από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα, τη Βρετανία και τη Γαλλία – τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Οι δύο πλευρές διαφώνησαν τότε σχετικά με τις ρωσικές απαιτήσεις, που περιελάμβαναν το δικαίωμα βέτο αναφορικά με ενέργειες από τις εγγυήτριες χώρες με στόχο να βοηθήσουν την Ουκρανία σε περίπτωση επίθεσης.

«Ηταν πολύ πειστικές και ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, στο πλαίσιο αυτού που ονομάζεται συμφωνία πρωτοκόλλου της Κωνσταντινούπολης», δήλωσε τον περασμένο μήνα ο Στιβ Γουίτκοφ, ο Αμερικανός απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή. «Ηρθαμε πολύ, πολύ κοντά στο να υπογράψουμε κάτι και νομίζω ότι θα χρησιμοποιήσουμε αυτό το πλαίσιο ως οδηγό για να πετύχουμε μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας».

Σήμερα, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ δήλωσε πάντως ότι ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα πρέπει να αποδεχθεί πως οι εγγυήσεις ασφαλείας για τη χώρα του θα παρασχεθούν από την Ευρώπη. Πρόσθεσε επίσης ότι η κατάσταση όσον αφορά κάθε ειρηνευτική συμφωνία για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι ρευστή.

Ερωτηθείς για τη θέση της Ρωσίας για το προσχέδιο της Κωνσταντινούπολης, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους: «Στην Ουάσιγκτον, έχουμε ακούσει επίσης δηλώσεις ότι αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει βάση, σημείο εκκίνησης για διαπραγματεύσεις. Και, φυσικά, ο πρόεδρος (Βλαντιμίρ) Πούτιν δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να έχουν τις Συμφωνίες της Κωνσταντινούπολης ως αφετηρία».

Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών Χεόρχι Τίχι δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το Κίεβο δεν είχε λάβει προτάσεις από τις ΗΠΑ για να χρησιμοποιηθούν τα έγγραφα της Κωνσταντινούπολης ως βάση για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μέχρι και τον περασμένο Δεκέμβριο απέρριπτε την προσέγγιση της Κωνσταντινούπολης, χαρακτηρίζοντάς την τελεσίγραφο που απαιτεί την παράδοση της χώρας του.

Μεταξύ άλλων σημείων διαφωνίας στις διαπραγματεύσεις του 2022 ήταν το αίτημα της Ρωσίας για μεγάλες περικοπές στο μέγεθος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και στον αριθμό των τεθωρακισμένων, πυραύλων, πολεμικών αεροσκαφών και άλλου οπλισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση