ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το Αζερμπαϊτζάν «κήρυξε τη νίκη» στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ

Το Μπακού ανακοίνωσε ότι οι αρμενικές δυνάμεις του Καραμπάχ έχουν παραδοθεί

Kathimerini.gr

Το Αζερμπαϊτζάν κήρυξε τη νίκη σήμερα μετά την 24ωρη στρατιωτική επίθεση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, κατά τη διάρκεια της οποίας το Μπακού σφυροκόπησε την ελεγχόμενη από τους Αρμένιους περιοχή.

Η αρμενική ηγεσία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ συμφώνησε σήμερα το πρωί σε πρόταση για κατάπαυση του πυρός, σε μία προσπάθεια να αποτρέψει περαιτέρω αιματοχυσία και τη στιγμή που οι αζερικές δυνάμεις προέλαυναν στην αποσχισθείσα περιοχή.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, δήλωσε ότι η χώρα του δεν ενεπλάκη στην προετοιμασία του κειμένου της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός. Επανέλαβε παράλληλα ότι η Αρμενία δεν έχει στρατεύματα στο Καραμπάχ από τον Αύγουστο του 2021.

Κατάθεση των όπλων

Σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας του Αζερμπαϊτζάν, το οποίο επικαλούνται τα κρατικά Μέσα Ενημέρωσης, η αρμενική πλευρά του Καραμπάχ συμφώνησε να «καταθέσει τα όπλα της, να εγκαταλείψει τις θέσεις μάχης και τις στρατιωτικές της θέσεις και να αφοπλιστεί πλήρως».

Επιπλέον, όπως ανέφερε το υπουργείο, «μονάδες των αρμενικών ενόπλων δυνάμεων θα εγκαταλείψουν τα εδάφη του Αζερμπαϊτζάν και παράνομες αρμενικές ένοπλες ομάδες θα διαλυθούν».

Η είδηση ώθησε πολλούς Αζέρους αξιωματούχους να πανηγυρίσουν με αναρτήσεις τους για τις εξελίξεις. Μεταξύ αυτών, ο Βουγκάρ Μπαϊράμοφ, ανεξάρτητο μέλος του αζερικού Κοινοβουλίου, ο οποίος έκανε λόγο για νίκη, χαιρετίζοντας τον «ένδοξο στρατό» της χώρας του, και ο πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν στη Γερμανία, Νασίμι Αγκάιεφ, ο οποίος έσπευσε να γράψει πως «το Καραμπάχ είναι Αζερμπαϊτζάν».

«Ανεπαρκείς» οι ενέργειες της διεθνούς κοινότητας

Σε ανακοίνωσή της, η ηγεσία τού από την αρμενική πλευρά ελεγχόμενου Ναγκόρνο-Καραμπάχ ανέφερε ότι το Αζερμπαϊτζάν προκάλεσε απώλειες και κατέλαβε στρατηγικές θέσεις, παρότι τα δικά της στρατεύματα μάχονταν για να κρατήσουν τη γραμμή άμυνας.

«Δυστυχώς, ο αμυντικός στρατός έχει καταγράψει απώλειες», ανέφεραν οι Αρμένιοι αξιωματούχοι του Καραμπάχ. «Σε κάποια σημεία ο εχθρός κατάφερε να διεισδύσει σε φυλάκια του αμυντικού στρατού, καταλαμβάνοντας αρκετά υψώματα και στρατηγικούς οδικούς κόμβους», πρόσθεσαν.

«Στην παρούσα κατάσταση, οι ενέργειες της διεθνούς κοινότητας προς την κατεύθυνση του τερματισμού του πολέμου και της επίλυσης της κατάστασης είναι ανεπαρκείς», υπογράμμισαν.

«Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, οι Αρχές της Δημοκρατίας του Αρτσάχ αποδέχονται την πρόταση της διοίκησης των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων για την κατάπαυση του πυρός», ανέφερε ανακοίνωση του προεδρικού γραφείου του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, το οποίο επικαλείται το Politico.

Το Κρεμλίνο, από την πλευρά του, απάντησε στις κατηγορίες πως δεν έκανε αρκετά, τονίζοντας ότι το ζήτημα αφορά σε «ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν στο έδαφός του».

Επιπλέον, η Μόσχα γνωστοποίησε ότι οι ειρηνευτικές δυνάμεις της βοήθησαν στην ασφαλή απομάκρυνση 2.000 πολιτών από το Καραμπάχ.

Δεκαετίες συγκρούσεων

Προηγούμενες συμφωνίες εκεχειρίας απέτυχαν να φέρουν ειρήνη στην περιοχή, με τις ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις να μην καταφέρνουν να σταματήσουν τις συγκρούσεις εν μέσω σχεδόν καθημερινών αναφορών για επεισόδια.

Το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, το οποίο βρίσκεται εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων του Αζερμπαϊτζάν, αλλά ελέγχεται από τον αρμενικό πληθυσμό του έπειτα από τον πόλεμο που ακολούθησε την πτώση της Σοβιετικής Ενωσης, είναι αντικείμενο διαμάχης μεταξύ των δύο χωρών εδώ και δεκαετίες.

Η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν επιμένει ότι έχει το δικαίωμα να καταστέλλει τις «παράνομες» στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή.

«Παράταση» στην αιματοχυσία

Πρώην ανώτατο στέλεχος της αρμενικής διοίκησης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, τον οποίο επικαλέστηκε το Reuters, δήλωσε σήμερα ότι σχεδόν 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν στην αποσχισθείσα περιοχή.

Παράλληλα, έκανε λόγο για «μεγάλο πόλεμο» από το Αζερμπαϊτζάν. Η στρατιωτική επίθεση του Μπακού κατά της αποσχισθείσας περιοχής παρατάθηκε για δεύτερη ημέρα σήμερα.

«Αυτός είναι μεγάλος πόλεμος – το Αζερμπαϊτζάν έχει ξεκινήσει πλήρη επιχείρηση», δήλωσε στο Reuters από το Καραμπάχ ο Ρούμπεν Βαρντανιάν, πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης της αποσχισθείσας περιοχής.


«Βασικά μας λένε ότι πρέπει να φύγουμε, να μη μείνουμε εδώ ή να αποδεχτούμε ότι ανήκουμε στο Αζερμπαϊτζάν – πρόκειται για τυπική επιχείρηση εθνοκάθαρσης και για πόλεμο με πολλούς αμάχους να σκοτώνονται τώρα», ανέφερε ο ίδιος.

Οι κάτοικοι της ελεγχόμενης από τους Αρμένιους περιοχής, οι οποίοι βρίσκονται σε κλοιό αζερικών στρατευμάτων, αναζήτησαν καταφύγιο σε υπόγεια το βράδυ της Τρίτης εν μέσω μαζικών επιθέσεων του πυροβολικού.

Σε ενημέρωση του αζερικού υπουργείου Αμυνας το πρωί της Τετάρτης, αναφέρθηκε ότι το Αζερμπαϊτζάν δεν στόχευε αμάχους, ωστόσο, η χώρα του Νότιου Καυκάσου κατηγόρησε την αρμεινική διοίκηση ότι διατηρεί στρατιωτικές δυνάμεις σε κατοικημένες περιοχές.

Το «τελεσίγραφο»

«Ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν φέρεται να έχει καταστείλει μέχρι στιγμής την αντίσταση των αρμενικών στρατιωτικών δυνάμεων και να έχει σπάσει τη γραμμή επαφής προς διάφορες κατευθύνσεις», έγραψε στο διαδίκτυο ο Βακίφ Σαντίκοφ, πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν στην Ε.Ε.

«Ο αρμενικός στρατός πρέπει να καταθέσει τα όπλα και να παραδοθεί, αλλιώς θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες», όπως ανέφερε.

Διαδηλώσεις στην αρμενική πρωτεύουσα

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν δήλωσε το βράδυ της Τρίτης ότι δεν θα επιτρέψει στο Αζερμπαϊτζάν «να παρασύρει τη Δημοκρατία της Αρμενίας σε στρατιωτικές επιχειρήσεις», αρνούμενος να εμπλακεί στη σύγκρουση στην άλλη πλευρά των συνόρων.

Ωστόσο, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους της αρμενικής πρωτεύουσας Ερεβάν, ζητώντας από την κυβέρνηση να παρέμβει στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Η αστυνομία αναγκάστηκε να αναπτύξει χειροβομβίδες κρότου – λάμψης για να αποτρέψει την εισβολή σε κυβερνητικά κτίρια.

Μεγάλες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης έξω από τη ρωσική πρεσβεία, καθώς οι ειρηνευτικές δυνάμεις της Μόσχας δεν απέτρεψαν την αιματοχυσία.

«Τρομερή μέρα» για τη δυτική διπλωματία

Ο Τομ ντε Βάαλ, ανώτερος συνεργάτης στο Carnegie Europe, ανέφερε ότι η κλιμάκωση σηματοδοτεί «νέο πόλεμο στο Καραμπάχ» και «τρομερή ημέρα για τη δυτική διπλωματία», δεδομένης της αποτυχίας των προσπαθειών να πεισθεί το Αζερμπαϊτζάν να μη χρησιμοποιήσει βία για την επίλυση της σύγκρουσης.

Ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ε.Ε., Τζοζέπ Μπορέλ, κάλεσε «σε άμεση παύση των εχθροπραξιών και το Αζερμπαϊτζάν να σταματήσει τις τρέχουσες στρατιωτικές δραστηριότητες».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι η Ουάσιγκτον «πιέζει για τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών» και, εν μέσω ανησυχιών ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να επεκταθεί εκτός του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, «επαναβεβαίωσε την υποστήριξη των ΗΠΑ στην κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Αρμενίας».

«Η Ρωσία είναι σιωπηλή και η Ρωσία βασικά αγνοεί τη στρατιωτική επιχείρηση. Αλλά όχι μόνο η Ρωσία, αλλά και ο κόσμος είναι σιωπηλός», τόνισε ο Βαρντανιάν, προσθέτοντας πως «κανείς δεν κάνει τίποτα: όλοι το αγνοούν, η Ρωσία σιωπά, αλλά και η Δύση».

«Μπορείτε να φανταστείτε τι θα συμβεί αν 120.000 άνθρωποι πάνε στην Αρμενία;» κατέληξε ο ίδιος.

Πηγή: Reuters, Politico

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση