ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τι είναι οι υπερηχητικοί πύραυλοι «στιλέτο» που εξαπέλυσε η Ρωσία κατά ουκρανικών στόχων

Χρησιμοποιήθηκαν πρώτη φορά σήμερα

Kathimerini.gr

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι χρησιμοποιήθηκαν υπερηχητικοί πύραυλοι τύπου Kinzhal, γνωστοί και ως «στιλέτο» («dagger»), προκειμένου να καταστραφεί υπόγεια αποθήκη με πυραύλους και πυρομαχικά στη δυτική Ουκρανία.

Οι υπερηχητικοί πύραυλοι εκτελούν περίπλοκους ελιγμούς στον αέρα και «πιάνουν» ταχύτητες πολλαπλάσιες εκείνης του ήχου, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καταρριφθούν από τα υπάρχοντα συστήματα αεράμυνας, σύμφωνα με τη Μόσχα.

Η χρήση τους στον πόλεμο στην Ουκρανία έγινε για πρώτη φορά σήμερα, όπως μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. Αν και το πρακτορείο Reuters, από την άλλη πλευρά, σημειώνει ότι δεν έχει ακόμη καταφέρει να επαληθεύσει τις σχετικές ρωσικές ανακοινώσεις.

Τα χαρακτηριστικά του

Ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει, πάντως, χαρακτηρίσει τον πύραυλο Kinzhal «ιδανικό όπλο».

Ο λόγος για έναν πύραυλο που μπορεί να «πιάσει» ταχύτητες έως και δεκαπλάσιες εκείνης του ήχου, παρακάμπτοντας τα συστήματα αεράμυνας του όποιου εχθρού. Εκτοξεύεται από αεροσκάφη και πλήττει στόχους στο έδαφος, έως και 2.000 χιλιόμετρα μακριά, ή και παραπάνω σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά. Ενώ μπορεί να φέρει και πυρηνικές κεφαλές.

Έχει παρουσιαστεί επισήμως από το 2018. Οι ρωσικές δυνάμεις φέρονται, ωστόσο, να έχουν χρησιμοποιήσει υπερηχητικούς πυραύλους και στη Συρία από το 2016 και έπειτα.

Σημειώνεται πως η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, είχε στο πρόσφατο παρελθόν αναφερθεί στους ρωσικούς υπερηχητικούς πυραύλους, προειδοποιώντας πως αυτό είναι ένα από τα οπλικά συστήματα στα οποία η Μόσχα έχει ήδη εξασφαλίσει ή υπάρχει κίνδυνος να εξασφαλίσει προβάδισμα.

Από την πλευρά τους οι Ρώσοι έχουν τα τελευταία χρόνια κάνει τα αποκαλυπτήρια υπερηχητικών πυραύλων όπως είναι οι για παράδειγμα οι Tsirkon. Ο λόγος για έναν πύραυλο που, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η ρωσική πλευρά, φέρεται να μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα έως και εννεαπλάσια του ήχου, πλήττοντας στόχους έως και 1.000 χιλιόμετρα μακριά.
Παράλληλα, η ρωσική πλευρά έχει διαφημίσει τα τελευταία χρόνια και άλλους ρωσικούς υπερηχητικούς πυραύλους: τους Avangard (που μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητα 27πλάσια του ήχου, σύμφωνα με τη Μόσχα, και να φέρουν πυρηνικά).

Δεν υπάρχει σήμερα χώρα που να διαθέτει συστήματα αεράμυνας ικανά να αντιμετωπίσουν και να μπλοκάρουν υπερηχητικές επιθέσεις.

Τα υπερηχητικά συστήματα, ωστόσο, βρίσκονται και εκείνα ακόμη σε φάση ανάπτυξης. Για αυτό και πολλοί αναλυτές αμφισβητούν κάποιες από τις σχετικές με αυτά τα συστήματα ρωσικές ανακοινώσεις περί πληγμάτων ή επιτυχημένων δοκιμών.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση