ΠΗΓΗ: Reuters
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι δεν υπάρχουν προαπαιτούμενα για την έναρξη συνομιλιών με την Ουκρανία, αλλά ότι οι όροι που έθεσε τον Ιούνιο για μια συμφωνία παραμένουν αμετάβλητοι.
Υπενθυμίζεται ότι τότε είχε δηλώσει ότι η Ρωσία θα τερμάτιζε τον πόλεμο στην Ουκρανία μόνο εάν το Κίεβο συμφωνούσε να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες του στο ΝΑΤΟ και να παραδώσει το σύνολο τεσσάρων επαρχιών (Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια, Χερσώνα) που διεκδικεί η Μόσχα, αιτήματα που το Κίεβο απέρριψε γρήγορα ως ισοδύναμα με παράδοση.
Ο Πούτιν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Αστάνα του Καζακστάν, δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ, σημειώνοντας ωστόσο ότι πιστεύει πως η διοίκηση Μπάιντεν προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα που θα δυσκολέψουν τον Τραμπ.
Επαινοι σε Τραμπ
Ο Πούτιν επαίνεσε τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτηρίζοντάς τον «έμπειρο και ευφυή πολιτικό», ενώ εξέφρασε ανησυχία για την ασφάλειά του έπειτα από απόπειρες κατά της ζωής του.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους έπειτα από σύνοδο κορυφής στο Καζακστάν, δήλωσε σοκαρισμένος από τις επιθέσεις που δέχθηκαν η οικογένεια και τα παιδιά του Τραμπ από πολιτικούς αντιπάλους κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ.
Απειλές προς το Κίεβο
Ταυτόχρονα, ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει όλα τα όπλα που διαθέτει εναντίον της Ουκρανίας, εάν το Κίεβο αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Οι New York Times ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα ότι ορισμένοι άγνωστοι δυτικοί αξιωματούχοι πρότειναν στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να δώσει στην Ουκρανία πυρηνικά όπλα προτού αποχωρήσει από το αξίωμά του.
«Αν η χώρα με την οποία ουσιαστικά βρισκόμαστε σε πόλεμο τώρα γίνει πυρηνική δύναμη, τι κάνουμε; Σε αυτήν την περίπτωση, θα χρησιμοποιήσουμε όλα, θέλω να το τονίσω αυτό, ακριβώς όλα τα μέσα καταστροφής που διαθέτει η Ρωσία. Τα πάντα: δεν θα το επιτρέψουμε. Θα παρακολουθούμε κάθε τους κίνηση», δήλωσε ο Πούτιν. «Αν επισήμως κάποιος μεταφέρει κάτι, τότε αυτό θα σήμαινε παραβίαση όλων των δεσμεύσεων μη διάδοσης που έχουν αναλάβει», συμπλήρωσε.
Δήλωσε επίσης ότι είναι πρακτικά αδύνατο για την Ουκρανία να παράγει πυρηνικό όπλο, αλλά ότι μπορεί να είναι σε θέση να κατασκευάσει κάποιο είδος «βρόμικης βόμβας», που θα είναι εφοδιασμένη με ραδιενεργό υλικό προκειμένου να εξαπλωθεί η μόλυνση.
Σε αυτήν την περίπτωση, η Ρωσία θα απαντούσε κατάλληλα, είπε.
Η Ρωσία έχει επανειλημμένα δηλώσει, χωρίς να παρέχει αποδείξεις, ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μια τέτοια συσκευή.
Η Ουκρανία κληρονόμησε πυρηνικά όπλα από τη Σοβιετική Ενωση μετά την κατάρρευσή της το 1991, αλλά τα εγκατέλειψε βάσει μιας συμφωνίας του 1994, του Μνημονίου της Βουδαπέστης, με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας από τη Ρωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει επανειλημμένα παραπονεθεί ότι η κίνηση αυτή άφησε τη χώρα του χωρίς ασφάλεια, αναφέροντας αυτόν ως λόγο για τον οποίο θα πρέπει να γίνει δεκτή στο ΝΑΤΟ, κάτι στο οποίο η Μόσχα αντιτίθεται σθεναρά.
«Απαράδεκτες» οι ενέργειες της Γερμανίας κατά της Rosneft
Ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε «παράνομες» και «απαράδεκτες» τις πρακτικές της Γερμανίας όσον αφορά τα περιουσιακά στοιχεία της μεγαλύτερης ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας, Rosneft, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.
Η Γερμανία έχει ουσιαστικά θέσει υπό έλεγχο τα γερμανικά περιουσιακά στοιχεία της Rosneft, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και το 54,17% των μετοχών στο διυλιστήριο PCK Schwedt. Το μέλλον αυτών των περιουσιακών στοιχείων παραμένει ασαφές.
«Καμία ανησυχία για το ρούβλι»
Ο ίδιος τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού για την πρόσφατη υποτίμηση του ρουβλίου, αποδίδοντας τις έντονες διακυμάνσεις του νομίσματος σε πληρωμές του προϋπολογισμού και εποχιακές μεταβολές.
Το ρούβλι ανέκαμψε την Πέμπτη, ύστερα από πτώση άνω του 7% έναντι του δολαρίου στην προηγούμενη συνεδρίαση, πλησιάζοντας ξανά το επίπεδο των 115 ρουβλίων ανά δολάριο.
Η ανάκαμψη ακολούθησε την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να σταματήσει τις αγορές ξένου συναλλάγματος για τη σταθεροποίηση των αγορών.