Ειρήνη Κοσμά
«Η αποστροφή του Νετανιάχου για τη λήψη αποφάσεων δεν επιτρέπει να προχωρήσει η συμφωνία των ομήρων με τη Χαμάς», ήταν ο τίτλος της κεντρικής ανάλυσης της ηλεκτρονικής έκδοσης της Haaretz σήμερα, Τετάρτη, το πρωί.
«Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ο οποίος γνωρίζει ότι το τίμημα μιας συμφωνίας θα μπορούσε να είναι το τέλος του συνασπισμού του, σύρεται από εκείνους που απορρίπτουν την αμερικανική πρόταση για συμβιβασμό και θα μπορούσε κάλλιστα να οδηγήσει τις συνομιλίες σε αδιέξοδο», επισημαίνεται στην ανάλυση.
Αλλες αναλύσεις στον διεθνή Τύπο εστιάζουν στο αίσθημα αντισημιτισμού που τονώνεται, καθώς αυξάνεται η πίεση στον Νετανιάχου να αποδεχθεί συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
Ενα νέο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία και απελευθέρωση των ομήρων θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως διάθεση περιφρόνησης, από πλευράς Νετανιάχου, όχι μόνο των συμμαχικών του δυνάμεων, αλλά και των κινδύνων για την ασφάλεια για τους οποίους τον προειδοποιούν.
Προειδοποίηση από τις ΗΠΑ
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, έκανε λόγο για «λάθος», σχολιάζοντας την πολιτική του Ισραηλινού πρωθυπουργού στη Γάζα.
Η πίεση του Μπάιντεν προς το Ισραήλ να διαπραγματευθεί κατάπαυση του πυρός αυξήθηκε ιδιαίτερα μετά την επίθεση κατά εργαζομένων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας την περασμένη εβδομάδα.
Τελικά, όμως, ενδέχεται να μην υπήρξε αρκετή ώστε να ανακόψει την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, καθώς η Ουάσιγκτον συνεχίζει να προμηθεύει το Ισραήλ με όπλα.
Το ίδιο και η Βρετανία, η οποία δεν θα αναστείλει τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ, όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ντέιβιντ Κάμερον, σήμερα Τετάρτη.
Η Βρετανία έχει «σοβαρές ανησυχίες» σχετικά με την πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά πρόσθεσε ότι «καμία χώρα σύμμαχος» δεν ανέστειλε τις εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ – το οποίο παραμένει «ζωτικός» αμυντικός εταίρος.
Η πίεση από τους δεξιούς εταίρους του
Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει νέους δρόμους βοήθειας, μετά την προειδοποίηση του Μπάιντεν ότι θα επαναξιολογούσε την πολιτική του, στον απόηχο της επίθεσης που προκάλεσε τον θάνατο επτά εργαζομένων, συμπεριλαμβανομένου ενός Αμερικανο-καναδού πολίτη, στη World Central Kitchen (WCK) που διένειμαν τρόφιμα στη Γάζα.
Ωστόσο, ο Νετανιάχου δέχεται επίσης πίεση και από τους δεξιούς εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού, οι οποίοι δεν θέλουν παραχωρήσεις, αντίθετα επιδιώκουν να συνεχιστεί η ισραηλινή επέμβαση στη Γάζα και να φτάσει μέχρι το νότιο άκρο της, τη Ράφα.
Κάτι τέτοιο όμως θα μπορούσε να πυροδοτήσει περαιτέρω εντάσεις και εξάπλωσή τους σε περιφερειακό επίπεδο. Είναι ένας κίνδυνος για τον οποίο έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει οι ξένοι σύμμαχοί του.
Ο κύκλος των αντιποίνων
Ηδη, οι εντάσεις στις σχέσεις του Ισραήλ με το Ιράν έχουν γνωρίσει σοβαρή κλιμάκωση μετά τις δολοφονίες Ιρανών στρατιωτικών συμβούλων σε επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Συρία, για την οποία η Τεχεράνη κατηγόρησε αμέσως τις ισραηλινές δυνάμεις.
Την Τετάρτη, το Ισραήλ απείλησε να χτυπήσει απευθείας το Ιράν εάν η Τεχεράνη εξαπολύσει επίθεση από το έδαφός του.
«Εάν η Τεχεράνη επιτεθεί από το έδαφός του, το Ισραήλ θα απαντήσει και θα επιτεθεί στο Ιράν», ανέφερε ο Ισραέλ Κατζ σε ανάρτηση στο X.
اگر ایران از خاک خود حمله کند، اسرائیل واکنش نشان داده و در ایران حمله خواهد کرد @khamenei_ir
— ישראל כ”ץ Israel Katz (@Israel_katz) April 10, 2024
Ο Ιρανός ηγέτης Χαμενεΐ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι το Ισραήλ «πρέπει να τιμωρηθεί και θα τιμωρηθεί» για την επίθεση στο προξενείο του Ιράν στη Συρία την 1η Απριλίου.
«Οταν επιτίθενται στο προξενείο, είναι σαν να επιτίθενται στο έδαφός μας», τόνισε ο Χαμενεΐ σε ομιλία του για το τέλος του ιερού μουσουλμανικού μήνα του Ραμαζανίου. Το Ισραήλ δεν έχει τοποθετηθεί ως προς το εάν βρισκόταν πίσω από την επίθεση.
Από την πλευρά του το Ιράν υποστηρίζει οργανώσεις όπως η Χεζμπολάχ του Λιβάνου, που έχουν αυξήσει τις επιθέσεις τους κατά του Ισραήλ από τότε που εκείνο ξεκίνησε τη στρατιωτική του επίθεση στη Γάζα, απαντώντας στις επιθέσεις της Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου.
Για τον κίνδυνο κλιμάκωσης των εντάσεων και στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, προειδοποίησε επίσης σήμερα, Τετάρτη, ο διοικητής της ειρηνευτικής αποστολής του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL), Αρόλντο Λαζάρο, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά και αυτός ότι ο κύκλος των αντιποίνων ανοίγει περισσότερο στη Μέση Ανατολή.