Kathimerini.gr
Σταδιακά κατά του περιβάλλοντος Πούτιν στρέφονται οι ιέρακες της Μόσχας. Στενοί συνεργάτες του Ρώσου προέδρου βάλλουν ομαδόν κατά της στρατιωτικής ηγεσίας. Ακόμα και οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές της εισβολής στην Ουκρανία ασκούν εξαιρετικά αυστηρή κριτική.
Χθες ο Κίριλ Στρεμούζοφ, αναπληρωτής κυβερνήτης της υπό ρωσική κατοχή περιφέρειας της Χερσώνας, κατέκρινε τον Ρώσο υπουργό Αμυνας και στενό συνεργάτη του Πούτιν, Σεργκέι Σοϊγκού, παροτρύνοντάς τον να αυτοκτονήσει. «Πολλοί άνθρωποι λένε ότι ως αξιωματικός ο υπουργός Αμυνας θα έπρεπε να αυτοκτονήσει, επειδή αυτός οδήγησε την κατάσταση εκεί όπου είναι σήμερα. Το υπουργείο Αμυνας δεν αποτελείται μόνο από υπουργούς, στρατηγούς, διεφθαρμένους και αποβράσματα, αλλά και από τους ήρωες που υπερασπίζονται τη Ρωσία», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Δεν είναι όμως ο μόνος. Ο Αντρέι Καρταπόλοφ, επικεφαλής της επιτροπής Αμυνας της ρωσικής Δούμας, κατήγγειλε το υπουργείο Αμυνας για αποσιώπηση των δυσμενών εξελίξεων στο μέτωπο. «Πρέπει να σταματήσουν να λένε ψέματα. Ο κόσμος δεν είναι ηλίθιος, κάθε άλλο. Αντιλαμβάνεται ότι δεν τον παίρνουν στα σοβαρά. Δεν θεωρείται αναγκαίο να τον ενημερώσουν όχι για ολόκληρη την αλήθεια, αλλά ούτε για μέρος της».
Ο αναπληρωτής κυβερνήτης που τοποθέτησε το Κρεμλίνο στη Χερσώνα παρότρυνε τον Σοϊγκού να αυτοκτονήσει!
Σύμφωνα με γνώστες της κατάστασης, ο πόλεμος μαίνεται στη ρωσική ελίτ και πλέον αναδύεται στην επιφάνεια. Παρότι μέχρι στιγμής κανείς από τους επιφανείς υποστηρικτές της ρωσικής εισβολής που επιτίθενται στις ένοπλες δυνάμεις δεν έχει στρέψει τα βέλη του κατά του Πούτιν, Ρώσοι πολιτικοί αναλυτές προειδοποιούν ότι αυτό θα αλλάξει αν οι ήττες του ρωσικού στρατού συνεχιστούν. «Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε προσωπικές επιθέσεις στους κύκλους του καθεστώτος. Πρόκειται για μια επικίνδυνη κατάσταση για τον Πούτιν, επειδή κανείς δεν μπορεί να την ελέγξει».
Σε μια άλλη εξέλιξη, ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε χθες φονικές επιθέσεις στην πόλη της Ζαπορίζια, που εξακολουθεί να ελέγχεται από τις ουκρανικές δυνάμεις και είναι πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, προσθέτοντας άλλον έναν κρίκο στη μακρά αλυσίδα των παραδόξων αυτού του πολέμου.
Εκρήξεις από πυραυλικές επιθέσεις συγκλόνισαν την πόλη, που βρίσκεται κοντά στον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης, γύρω στις 5 τα χαράματα, όταν οι περισσότεροι βρίσκονταν ακόμη στα κρεβάτια τους. Ενας από τους πυραύλους έπληξε συγκρότημα πενταώροφων πολυκατοικιών, σκοτώνοντας τουλάχιστον τρεις ανθρώπους και τραυματίζοντας δώδεκα. Πυροσβεστικά συνεργεία ανέσυραν επιζώντες από τον σωρό των ερειπίων, ενώ οι έρευνες για διασωθέντες συνεχίζονταν μέχρι το βράδυ.
Η επίθεση στη Ζαπορίζια, όπως και άλλες παρόμοιες επιθέσεις των τελευταίων ημερών, ενισχύει την εντύπωση ότι ο ρωσικός στρατός, έχοντας υποστεί βαριές ήττες στα ανατολικά μέτωπα του Χαρκόβου και του Ντονμπάς, αλλά και, σε μικρότερο βαθμό, στο νότιο μέτωπο της Χερσώνας, καταφεύγει ολοένα και περισσότερο σε μακρινά πλήγματα στα μετόπισθεν του εχθρού, που πλήττουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις, πολιτικές υποδομές, ακόμη και περιοχές του οικιστικού ιστού πυκνοκατοικημένων πόλεων. Επιθέσεις με drones «καμικάζι» έλαβαν χώρα τα τελευταία εικοσιτετράωρα και στην περιφέρεια του Κιέβου.
Επιθεώρηση
Στη Ζαπορίζια αναμένεται εντός των προσεχών ωρών ή ημερών ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Ραφαέλ Γκρόσι προκειμένου να επιθεωρήσει το πυρηνικό εργοστάσιο που έχει καταληφθεί από τον ρωσικό στρατό ύστερα από το διάταγμα του Πούτιν, με το οποίο περιέρχεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών αρχών. Στη συνέχεια ο Γκρόσι θα μεταβεί διαδοχικά στο Κίεβο και στη Μόσχα, αναζητώντας εγγυήσεις ασφαλείας για τη λειτουργία του εργοστασίου. Η Ουκρανία θεωρεί το διάταγμα Πούτιν πράξη διεθνούς πειρατείας χωρίς αντίκρισμα και η κρατική εταιρεία ατομικής ενέργειας Energoatom έχει δηλώσει ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί το εργοστάσιο με δική της ευθύνη.
Σε νυχτερινό μήνυμά του προς τους ομοεθνείς του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε ότι τα στρατεύματά του συνέχισαν την προέλασή τους στη δυτική όχθη του Δνείπερου, προς τη Χερσώνα, καταλαμβάνοντας πρόσθετους οικισμούς.
Στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου αμφισβήτησε τις αναφορές ρωσικών μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με τις οποίες περίπου 700.000 Ρώσοι σε στρατεύσιμη ηλικία έφυγαν για το εξωτερικό (κυρίως προς Καζακστάν, Γεωργία και Μογγολία, χώρες με τις οποίες έχει σύνορα η Ρωσία) για να αποφύγουν την επιστράτευση στο διάστημα που μεσολάβησε από την 21η Σεπτεμβρίου, όταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα για την επιστράτευση 300.000 εφέδρων. «Δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να πάρει στα σοβαρά αυτούς τους αριθμούς», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, υποστηρίζοντας ότι οι πραγματικοί αριθμοί (τους οποίους δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει) είναι πολύ μικρότεροι.
Από την πλευρά της η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, προσπάθησε να κατευνάσει τις ανησυχίες που προκάλεσαν διεθνώς πρόσφατες δηλώσεις του Ρώσου προέδρου για το ενδεχόμενο χρησιμοποίησης πυρηνικών όπλων. Η Ρωσία παραμένει «πλήρως δεσμευμένη» στην αρχή να μην επιτρέψει ποτέ να γίνει πυρηνικός πόλεμος, δήλωσε η Ζαχάροβα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Σε άλλες δηλώσεις της χαρακτήρισε «αδιανόητο» το γεγονός ότι ούτε το ρωσικό κράτος ούτε το ενεργειακό μεγαθήριο της Gazprom έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν στις έρευνες της Σουηδίας και της Δανίας για τις πρόσφατες μυστηριώδεις διαρροές από τους αγωγούς μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2, στη Βαλτική.