Kathimerini.gr
Ενας σημαντικός λαθρέμπορος ναρκωτικών και η οικογένειά του σκοτώθηκαν σε αεροπορικό πλήγμα στη νότια Συρία, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο απέδωσε την επίθεση αυτή στη γειτονική Ιορδανία, μια χώρα που αγωνίζεται εδώ και χρόνια κατά της διασυνοριακής διακίνησης ναρκωτικών στην περιοχή.
«Όλα τα μέτρα που λαμβάνονται για να εγγυηθούμε την εθνική μας ασφάλεια ή να αντιμετωπίσουμε κάθε απειλή θα ανακοινωθούν την κατάλληλη στιγμή», περιορίστηκε να δηλώσει ο επικεφαλής της ιορδανικής διπλωματίας Αϊμάν Σαφάντι, χωρίς να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την επιχείρηση αυτήν. Τα ναρκωτικά συνιστούν «μεγάλη απειλή για το βασίλειο, την περιοχή και τον κόσμο», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι «αυξάνονται οι επιχειρήσεις λαθρεμπορίου».
Το Παρατηρητήριο, που εδρεύει στη Βρετανία, ανέφερε ότι «ο Μαράι αλ Ράμθαν, η σύζυγός του και τα έξι παιδιά τους σκοτώθηκαν από πλήγμα της ιορδανικής πολεμικής αεροπορίας» στο ανατολικό τομήμα της επαρχίας Σουέιντα, κοντά στα σύνορα της Συρίας με την Ιορδανία. «Ο Αλ Ράμθαν είναι ο γνωστότερος λαθρέμπορος ναρκωτικών, κυρίως Captagon (φαινεθυλλίνη) στην περιοχή και ο κυριότερος διακινητής τους προς την Ιορδανία» πρόσθεσε η οργάνωση αυτή, που διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο πηγών στη Συρία.
Τα χάπια Captagon, ένα είδος αμφεταμίνης, προορίζονται κυρίως για τις χώρες του Κόλπου και η Ιορδανία είναι ένας ενδιάμεσος σταθμός αυτού του λαθρεμπορίου.
«Κανείς δεν μπορούσε να περάσει οτιδήποτε από τα σύνορα εν αγνοία του Ράθμαν» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας ακτιβιστής από την επαρχία Σουέιντα, που ζήτησε να μην αποκαλυφθεί το όνομά του. Το πλήγμα αυτό θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στο λαθρεμπόριο ναρκωτικών, πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι πολλοί διακινητές εγκατέλειψαν τα σπίτια τους μετά την αεροπορική επιδρομή.
«Ενίσχυση της συνεργασίας»
Μια έρευνα του Γαλλικού Πρακτορείου, τον περασμένο Νοέμβριο, αποκάλυψε ότι στη Συρία ανθεί μια παράνομη βιομηχανία παραγωγής ναρκωτικών ουσιών, ύψους άνω των 10 δισεκ. δολαρίων, από την οποία επωφελούνται τόσο το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ όσο και πολλοί αντίπαλοί τους.
Την 1η Μαΐου, στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου στο Αμάν της Ιορδανίας, η Δαμασκός δήλωσε έτοιμη «να ενισχύσει τη συνεργασία της» με τις γειτονικές χώρες που επηρεάζονται από τη διακίνηση και το λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Στο επίσημο ανακοινωθέν που δόθηκε τότε στη δημοσιότητα αναφερόταν ότι η Συρία θα συνεργαστεί με την Ιορδανία και το Ιράκ για να εντοπιστούν οι πηγές παραγωγής ναρκωτικών και οι υπεύθυνοι για τη διακίνησή τους. Οι τρεις χώρες δεσμεύτηκαν επίσης «να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για να βάλουν τέλος στο λαθρεμπόριο».
Πέρσι, οι ένοπλες δυνάμεις της Ιορδανίας ανέφεραν ότι η διακίνηση ναρκωτικών έχει καταστεί «πιο οργανωμένη» στα σύνορα με τη Συρία, καθώς προστατεύεται από ένοπλες ομάδες. Κατά τους δύο πρώτους μήνες του 2022 το Αμάν απέτρεψε επιχειρήσεις λαθραίας διακίνησης 16 εκατομμυρίων χαπιών Captagon.
Η Ιορδανία έχει και στο παρελθόν πλήξει εμπόρους ναρκωτικών στη Συρία – ορισμένες από αυτές τις επιχειρήσεις έγιναν το 2014.
Την Κυριακή, ο Αραβικός Σύνδεσμος επανέφερε στις τάξεις του τη Συρία, η οποία είχε αποκλειστεί από τον οργανισμό το 2011, μετά την έναρξη του εμφυλίου πολέμου.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και AFP