ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συρία: Η έφοδος των τζιχαντιστών και οι εξελίξεις στο μέτωπο

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αρακτσί, ο οποίος επισκέφθηκε τη Δαμασκό την Κυριακή, δήλωσε ότι η κατάσταση στη Συρία είναι «δύσκολη»

ΠΗΓΗ: Reuters

Η Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ), οργάνωση στην οποία κυρίαρχος είναι ο άλλοτε συριακός βραχίονας της Αλ Κάιντα, και οργανώσεις Σύρων ανταρτών, κάποιες υποστηριζόμενες από την Τουρκία, εξαπέλυσαν την Τετάρτη έφοδο με ορμητήριο την επαρχία Ιντλίμπ, το έσχατο οχυρό των αντικαθεστωτικών, που βρίσκεται σχεδόν όλο πέραν του ελέγχου της Δαμασκού.

Μέσα σε λίγες μέρες τζιχαντιστές και αντάρτες κυρίευσαν το μεγαλύτερο μέρος του Χαλεπιού, του δεύτερου μεγαλύτερου αστικού κέντρου της Συρίας, συμπεριλαμβανομένου του αεροδρομίου του, κατά τη διάρκεια της κεραυνοβόλας εφόδου η οποία στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 320 ανθρώπους.

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ διαβεβαίωσε χθες βράδυ πως η χώρα του είναι σε θέση να «νικήσει τους τρομοκράτες».

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε λόγο για ρωσικά αεροπορικά πλήγματα στο Χαλέπι, τα πρώτα από το 2016, τη χρονιά που η Δαμασκός ανέκτησε τον έλεγχο της στρατηγικής σημασίας πόλης αυτής της βορειοδυτικής Συρίας με τη βοήθεια, μεταξύ άλλων, της Μόσχας.

Στη βορειοδυτική Συρία επικρατούσε τα τελευταία χρόνια ηρεμία, έπειτα από ανακωχή που συμφωνήθηκε ύστερα από επίθεση των δυνάμεων του καθεστώτος τον Μάρτιο του 2020. Για τη σύναψή της μεσολάβησαν η Ρωσία και η Τουρκία.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε το απόγευμα της Κυριακής -σε νεότερο απολογισμό του-, ότι η ευρεία επίθεση των ομάδων ανταρτών στη βόρεια Συρία που ξεκίνησε την Τετάρτη έχει μέχρι αφήσει πίσω τουλάχιστον 412 νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων 61 αμάχων.

Νωρίτερα την Κυριακή, δυνάμεις του Συριακού Εθνικού Στρατού (SNA) της αντιπολίτευσης, που υποστηρίζονται από την Τουρκία, ξεκίνησαν την επιχείρηση «Αυγή της Ελευθερίας» για την κατάληψη του ελεγχόμενου από τους Κούρδους θύλακα Ταλ Ριφάατ, όπως μετέδωσε το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Συριακός Εθνικός Στρατός ανέκοψε την προσπάθεια των ελεγχόμενων από του Κούρδους Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) να δημιουργήσουν προγεφύρωμα μεταξύ του Ταλ Ριφάατ, στα βορειοδυτικά της χώρας και του κύριου όγκου των εδαφών της de facto αυτόνομης κουρδικής περιοχής του Μαμπίτς και ανατολικά του Ευφράτη.

Η Αγκυρα ταυτίζει την κουρδική παράταξη PYD και την υπό την ηγεσία της πολιτοφυλακή των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων στη βόρεια Συρία με την τρομοκρατία και την οργάνωση ΡΚΚ που δρα κατά της Τουρκίας και ζητά από τις Ηνωμένες Πολιτείες να διακόψουν την υποστήριξή τους.

Συνάντηση Αραγτσί με τον Ασαντ στη Δαμασκό

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί συναντήθηκε στη Δαμασκό με τον Μπασάρ αλ Ασαντ, στην πρώτη συνάντηση του Σύρου προέδρου με ξένο αξιωματούχο μετά την αιφνιδιαστική επίθεση συνασπισμού ομάδων ανταρτών που οδήγησε στην κατάληψη του Χαλεπιού.

Ο Αραγτσί «συνάντησε τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ στη Δαμασκό και συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις και τις περιφερειακές εξελίξεις», ανακοίνωσε το ιρανικό πρακτορείο Irna, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες. Στην ανακοίνωση της συριακής προεδρίας για τη συνάντηση των δύο ανδρών αναφέρεται πως ο Ασαντ τόνισε υποδεχόμενος τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών τη σημασία της «υποστήριξης από τους συμμάχους» για την «αντιμετώπιση τρομοκρατικών επιθέσεων».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν δήλωσε ότι η κατάσταση στη Συρία είναι «δύσκολη», αλλά «η κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ θα αντιμετωπίσει με επιτυχία τους αντάρτες, όπως έκανε και στο παρελθόν».

Νωρίτερα το πρωί, λίγο πριν την αναχώρησή του για τη συριακή πρωτεύουσα ο Αραγτσί, δήλωσε πως η Τεχεράνη, στενός σύμμαχος της Δαμασκού «στηρίζει σταθερά τον στρατό και την κυβέρνηση» της χώρας.

Ο άλλος βασικός σύμμαχος του καθεστώτος Ασαντ, η Ρωσία, εξαπέλυσε σφοδρούς βομβαρδισμούς την πόλη Ιντλίμπ, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών, τη δεύτερη ημέρα ρωσικών βομβαρδισμών στη βόρεια Συρία που στοχεύουν στο να απωθήσουν τις δυνάμεις των ανταρτών.

Απεσταλμένος του ΟΗΕ: «Συλλογική αποτυχία»

Ο Γκίαρ Πέντερσεν, ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία, δήλωσε σήμερα ότι η απουσία δέσμευσης για την εξεύρεση μιας ειρηνευτικής λύσης είχε ως αποτέλεσμα την εκ νέου κλιμάκωση της βίας στον μακροχρόνιο εμφύλιο πόλεμο της χώρας.

«Αυτό που βλέπουμε σήμερα στη Συρία είναι ένδειξη μιας συλλογικής αποτυχίας», είπε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

«Αυτό που βλέπουμε σήμερα στη Συρία είναι ένδειξη μιας συλλογικής αποτυχίας να εφαρμοστεί αυτό που ήταν ξεκάθαρα απαραίτητο εδώ και πολλά χρόνια: μια γνήσια πολιτική διαδικασία για την εφαρμογή του ψηφίσματος 2254 (2015) του Συμβουλίου Ασφαλείας», υπογράμμισε ο Πέντερσεν σε ένα δελτίο τύπου.

Ο Πέντερσεν τόνισε ότι είχε επανειλημμένα προειδοποιήσει για τον κίνδυνο κλιμάκωσης και τον κίνδυνο να βασίζεται κανείς στη διαχείριση των συγκρούσεων αντί για για μια εξεύρεση λύσης για την λήξη αυτών.

Οι πρόσφατες εξελίξεις αποτελούν απειλή όχι μόνο για τον άμαχο πληθυσμό της Συρίας, αλλά και για την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια, πρόσθεσε.

Μπροστά στους κινδύνους που θέτουν οι μάχες για τους αμάχους, ο ειδικός απεσταλμένος τόνισε «την επείγουσα ανάγκη να σεβαστούν όλοι τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς δικαίου σχετικά με την προστασία των πολιτών και των αστικών υποδομών».

Ο Πέντερσεν, Νορβηγός διπλωμάτης, προέτρεψε επίσης τα εμπόλεμα μέρη του συριακού πολέμου και τα εμπλεκόμενα κράτη να εμπλακούν σε διαπραγματεύσεις.

Τηλεφωνική επικοινωνία Φιντάν- Μπλίνκεν

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Αντονι Μπλίνκεν, με κύριο αντικείμενο τις εξελίξεις στη Συρία.

Σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές, ο Φιντάν δήλωσε ότι «η Τουρκία είναι αντίθετη σε κάθε εξέλιξη που ενισχύει την αστάθεια στην περιοχή και στο πλαίσιο αυτό, τάσσεται υπέρ της μείωσης της έντασης στη Συρία».

Φέρεται δε να σημείωσε ότι «θα πρέπει να ολοκληρωθεί η πολιτική διαδικασία μεταξύ του καθεστώτος και της αντιπολίτευσης προκειμένου να εδραιωθεί η ειρήνη και η ηρεμία στη Συρία» και προσέθεσε ότι «η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τρομοκρατικές δραστηριότητες κατά της Τουρκίας και των Σύρων πολιτών».

Ο Φιντάν υποστήριξε επίσης ότι το Ισραήλ θα πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις του για να είναι μόνιμη η κατάπαυση του πυρός στο Λίβανο και ζήτησε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα το συντομότερο δυνατό. Τέθηκαν επίσης θέματα που αφορούν τον πόλεμο στην Ουκρανίας και τον νότιο Καύκασο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Χτες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών συζήτησε τις εξελίξεις στη Συρία σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τους πρωθυπουργούς του Λιβάνου και του Κατάρ, καθώς και με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

Αύριο, Δευτέρα, αναμένεται στην Αγκυρα ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αρακτσί, προερχόμενος από τη Δαμασκό.

Το Λονδίνο κατηγορεί το «καθεστώς» Ασαντ

Η βρετανική κυβέρνηση κατηγόρησε «το καθεστώς» του προέδρου Ασαντ «ότι δημιούργησε τις προϋποθέσεις για κλιμάκωση» στη Συρία και το Λονδίνο κάλεσε όλα τα εμπόλεμα μέρη να «προστατέψουν τις ζωές των αμάχων», μετά την αιφνιδιαστική επίθεση συνασπισμού ομάδων ανταρτών στη βορειοδυτική Συρία.

«Το καθεστώς Ασαντ δημιούργησε τις προϋποθέσεις για την τρέχουσα κλιμάκωση μέσω της συνεχούς άρνησής του να εμπλακεί σε μια πολιτική διαδικασία και της εξάρτησής του από τη Ρωσία και το Ιράν», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση