ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Συνομιλίες Ερντογάν – Σολτς για τη ρωσική εισβολή

Η Τουρκία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, μοιράζεται ένα θαλάσσιο σύνορο με την Ουκρανία και τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα

Kathimerini.gr

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, θα έχει σήμερα συνομιλίες στην Άγκυρα για τον πόλεμο στην Ουκρανία με τον Γερμανό καγκελάριο, Ολαφ Σολτς, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία καθώς οι δύο χώρες ασκούν πιέσεις για την επίτευξη εκεχειρίας 19 ημέρες μετά τη ρωσική εισβολή.

Η Τουρκία, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, μοιράζεται ένα θαλάσσιο σύνορο με την Ουκρανία και τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα και έχει καλές σχέσεις και με τις δύο.

Η Άγκυρα έχει χαρακτηρίσει απαράδεκτη την εισβολή και έχει εκφράσει τη στήριξή της προς την Ουκρανία, αλλά ταυτόχρονα έχει εναντιωθεί στην επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας και έχει προσφερθεί να διαμεσολαβήσει.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε χθες ότι συνεργάζεται με την Τουρκία και το Ισραήλ για διαμεσολαβητές ώστε να οριστεί ένας τόπος και ένα πλαίσιο για συνομιλίες με τη Ρωσία μετά τη φιλοξενία την περασμένη εβδομάδα των πρώτων συνομιλιών σε ανώτερο επίπεδο των υπουργών Εξωτερικών των δύο αντιμαχόμενων πλευρών.

Η σημερινή επίσκεψη του Σολτς θα είναι η πρώτη που πραγματοποιεί στην Τουρκία μετά τον Δεκέμβριο του 2021 που ανέλαβε τα καθήκοντά του και διεξάγεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της Γερμανίας να συζητήσει με τον ρώσο πρόεδρο Πούτιν για να τερματιστεί η εισβολή στην Ουκρανία.

Η Γερμανία και η Γαλλία έχουν αναλάβει ηγετικούς ρόλους εντός της ΕΕ για να τερματιστεί ο πόλεμος. «Πέραν των διμερών δεσμών, μια ανταλλαγή απόψεων αναμένεται να πραγματοποιηθεί σχετικά με περιφερειακά και διεθνή θέματα, κυρίως για την Ουκρανία και για τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ», ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι μπορεί να διευκολύνει τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, αλλά λέει ότι πρώτα θα πρέπει να υπάρξει εκεχειρία και δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων.

Επίσης η Τουρκία λέει ότι υπάρχουν πολίτες της στις περιοχές που έχουν πληγεί από τις ρωσικές δυνάμεις και έχει ζητήσει τη στήριξη της Μόσχας για την απομάκρυνσή τους παρέχοντας ταυτόχρονα ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση