Kathimerini.com.cy
Οι ηγέτες των χωρών ΝΑΤΟ ετοιμάζονται, από το Βίλνιους της Λιθουανίας όπου διεξάγεται η φετινή Σύνοδος Κορυφής της Συμμαχίας σήμερα και αύριο (11 – 12 Ιουλίου), να δηλώσουν ότι είναι μεν έτοιμοι να δεχθούν την Ουκρανία στις τάξεις του ΝΑΤΟ χωρίς όμως να παρουσιάσουν κάποιο σαφές σχετικό χρονοδιάγραμμα, πράγμα που προκάλεσε την αντίδραση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όπως αναφέρουν οι Financial Times.
Σύμφωνα με το προσχέδιο του ανακοινωθέντος της Συνόδου Κορυφής, το οποίο συζητήθηκε σήμερα, οι ηγεσίες των χωρών του ΝΑΤΟ δεσμεύονται να «αποστείλουν πρόσκληση» ένταξης στην Ουκρανία «όταν οι σύμμαχοι συμφωνήσουν» και με τον όρο ότι θα «πληρούνται οι προϋποθέσεις», αναφέρουν οι FT, επικαλούμενοι ως πηγή άτομα τα οποία γνωρίζουν το περιεχόμενο του εν λόγω προσχεδίου.
NATO Secretary-General Jens Stoltenberg, U.S. President Joe Biden and British Prime Minister Rishi Sunak walk as they prepare to pose for a family photo ahead of a NATO leaders summit, in Vilnius, Lithuania, July 11, 2023. REUTERS/Yves Herman
Στο ίδιο προσχέδιο αναφέρεται μεν ότι το «μέλλον του Κιέβου είναι στο ΝΑΤΟ» χωρίς όμως να παρουσιάζεται κάποιο σχετικό δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα.
Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν είναι ικανοποιημένος από μια τέτοιου τύπου «προσφορά» εκ μέρους του ΝΑΤΟ.
«Φαίνεται ότι δεν υπάρχει καμία ετοιμότητα ούτε να προσκληθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ ούτε να γίνει μέλος της συμμαχίας […] Για τη Ρωσία, αυτό αποτελεί κίνητρο ώστε να συνεχίσει τις τρομοκρατικές της επιχειρήσεις», δήλωσε ο Ουκρανός ηγέτης, χαρακτηρίζοντας «πρωτοφανές και παράλογο» το ότι «δεν ορίζεται χρονοδιάγραμμα ούτε για την πρόσκληση ούτε για την ένταξη της Ουκρανίας».
A Ukrainian national flag rises in front of the NATO emblem in central Kyiv, Ukraine, July 11, 2023. REUTERS/Valentyn Ogirenko
Χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία υπογραμμίζουν ότι και στην περίπτωση της Ουκρανίας θα πρέπει να ακολουθηθεί η επίσημη – τεχνική – διαδικασία ένταξης. Χώρες όπως η Πολωνία και η Βρετανία από την άλλη πλευρά, υποστηρίζουν ότι η «πρόσκληση» για ένταξη της Ουκρανίας θα είναι επί της ουσίας μια πολιτική απόφαση.
Υπενθυμίζεται ότι το ΝΑΤΟ είχε αναφέρει ήδη από το 2008 ότι η Ουκρανία θα γίνει μέλος του χωρίς όμως να δοθεί κανένα σχετικό χρονοδιάγραμμα.
Όλα τα μέλη της Συμμαχίας, πάντως, συμφωνούν ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ όσο ο τρέχων πόλεμος είναι σε εξέλιξη.
Με πληροφορίες από FT