Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν καλωσόρισε τους ηγέτες του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον με μία δυναμική ομιλία που είχε ως κεντρικό στόχο, όπως επισημαίνουν αναλυτές στα διεθνή Μέσα, να καθησυχάσει τους συμμάχους στο εξωτερικό αλλά και το εσωτερικό ως προς το ότι μπορεί να αντιμετωπίσει την εκλογική πρόκληση απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη σύντομη ομιλία του τόνισε ότι η στρατιωτική συμμαχία είναι σήμερα «πιο ισχυρή από ποτέ», ενώ βρίσκεται σε «κρίσιμο σημείο» με τον πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας σε εξέλιξη.
Κρούοντας τον κώδωνα, για το ότι οι «αυτοκράτορες έχουν ανατρέψει την παγκόσμια τάξη», ο Μπάιντεν ανακοίνωσε τη διάθεση περισσότερης στρατιωτικής βοήθειας για το Κίεβο.
Ο Αμερικανός πρόεδρος και οι ηγέτες της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ολλανδίας και της Ρουμανίας έχουν γνωστοποιήσει πως θα προσφέρουν συστοιχίες πυραύλων Patriot και άλλα στρατιωτικά συστήματα για την ενίσχυση της αεράμυνας της Ουκρανίας.
Συγκεκριμένα, ο Μπάιντεν γνωστοποίησε τη διάθεση πέντε νέων στρατηγικών συστημάτων αεράμυνας, καθώς οι ηγέτες του ΝΑΤΟ ξεκινούσαν τη σύνοδο κορυφής στην Ουάσινγκτον, όπου η συμμαχία αναμένεται να δηλώσει ότι η πορεία της Ουκρανίας προς το ΝΑΤΟ είναι «μη αναστρέψιμη».
«Η Ουκρανία θα επικρατήσει»
«Πριν από αυτόν τον πόλεμο, ο Πούτιν πίστευε ότι το ΝΑΤΟ θα διαλυόταν. Σήμερα, το ΝΑΤΟ είναι ισχυρότερο από ποτέ στην ιστορία του. Οταν ξεκίνησε αυτός ο παράλογος πόλεμος, η Ουκρανία ήταν μία ελεύθερη χώρα. Σήμερα εξακολουθεί να είναι ελεύθερη χώρα και ο πόλεμος θα τελειώσει με την Ουκρανία να παραμένει ελεύθερη και ανεξάρτητη χώρα», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος.
«Η Ρωσία δεν θα επικρατήσει», ανέφερε και χειροκροτούμενος πρόσθεσε: «Η Ουκρανία θα επικρατήσει».
Ο Μπάιντεν μίλησε για περίπου 13 λεπτά με καθαρή φωνή, σε αντίθεση με τον αδέξιο τόνο του κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ντιμπέιτ απάναντι στον Τραμπ, το οποίο χαρακτηρίστηκε από πολιτικούς αναλυτές ως «όλεθρος» για τον Αμερικανό πρόεδρο.
Πάντως, ο προβληματισμός δεν έχει καταλαγιάσει. Οι Δημοκρατικοί του Κογκρέσου είχαν κατ’ ιδίαν συναντήσεις όπου εξέτασαν το ζήτημα της ηγεσίας σε «θλιβερό» κλίμα, όπως σχολίασαν βουλευτές στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press.
Διεθνείς διπλωμάτες στην Ουάσιγκτον εξέφρασαν επίσης ανησυχίες ως προς την ικανότητα του Μπάιντεν να παραμείνει στην κούρσα, σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα.
«Δεν βλέπουμε πώς μπορεί να επιστρέψει μετά το ντιμπέιτ», ανέφερε Ευρωπαίος απεσταλμένος στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. «Δεν μπορώ να τον φανταστώ στο τιμόνι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για άλλα τέσσερα χρόνια», πρόσθεσε ο ίδιος.
Το επιτελείο του Μπάιντεν απάντησε πως ο 81χρονος πρόεδρος είναι αρκετά δυνατός και σε θέση να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της θέσης του.
Η επέκταση, ο Στάρμερ και το μετάλλιο στον Στόλτενμπεργκ
Ο Λευκός Οίκος με την ευκαιρία της συνόδου στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, όπου παίρνουν μέρος οι ηγέτες των 32 χωρών μελών, υπενθύμισε ότι υπό την ηγεσία του Μπάιντεν, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από δύο χρόνια, το ΝΑΤΟ επεκτάθηκε με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη συμμαχία.
Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ, πριν αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον, δήλωσε ότι η σύνοδος έχει ως στόχο «να συζητήσουμε πρακτικά πώς θα παράσχουμε περαιτέρω υποστήριξη στην Ουκρανία και να στείλουμε σαφές μήνυμα στον Πούτιν ότι θα σταθούμε απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα, όπου και αν βρίσκεται στον κόσμο», τόνισε.
Σημειώνεται πως η ομιλία του Μπάιντεν πραγματοποιήθηκε στον ίδιο χώρο όπου είχε υπογραφεί η ιδρυτική συνθήκη πριν από δεκαετίες, την οποία επικαλέστηκε ο Αμερικανός πρόεδρος στην ομιλία του.
Προς το τέλος της, κάλεσε τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για να του απονείμει το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας, την υψηλότερη τιμή για τους Αμερικανούς πολίτες.
Ο Στόλτενμπεργκ τόνισε στην ομιλία του ότι η συμμαχία δεν είναι «δεδομένη», αλλά αποτέλεσμα «επιλογών» και «δύσκολων αποφάσεων», όπως και ότι η υποστήριξη στην Ουκρανία, εμπεριέχει «κόστη και κινδύνους».
Αλλά «δεν υπάρχουν επιλογές χωρίς κόστος με γείτονα την επιθετική Ρωσία», συνέχισε και πρόσθεσε ότι «το βαρύτερο κόστος και ο μεγαλύτερος κίνδυνος θα ήταν η Ρωσία να νικήσει στην Ουκρανία».
Τραμπ κατά συμμάχων
Την ίδια ώρα, ο 78χρονος Τραμπ επέκρινε τους συμμάχους του ΝΑΤΟ σε προεκλογική συγκέντρωση σε γκολφ κλαμπ της Φλόριντα, παρουσία και των τριών γιων του.
Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα επικρίνει τα κράτη μέλη επειδή δεν έχουν επιτύχει τον συμφωνημένο στόχο να δαπανούν τουλάχιστον το 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος για την άμυνα.
Πολλές περισσότερες χώρες του ΝΑΤΟ πληρούν αυτό το κριτήριο πλέον, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ο Τραμπ δήλωσε, απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του ότι οι χώρες αυτές συνεισφέρουν «εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια» περισσότερα επειδή τις είχε προειδοποιήσει ως πρόεδρος ότι δεν θα τις προστάτευε από τη Ρωσία «αν δεν πλήρωναν περισσότερα στη συμμαχία».
Ο Τραμπ είχε προβεί σε παρόμοια σχόλια τον Φεβρουάριο, με τον Στόλτενμπεργκ να απαντά πως τέτοιες παρεμβάσεις «υπονομεύουν την ασφάλεια όλων μας».
Ζελένσκι: Ολος ο κόσμος περιμένει τον Νοέμβριο
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε από την πλευρά του, από την Ουάσιγκτον, ότι όλος ο κόσμος «περιμένει τον Νοέμβριο», όταν θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, και κάλεσε τους Αμερικανούς ψηφοφόρους να σταθούν στο πλευρό της Ουκρανίας.
«Ολοι περιμένουν τον Νοέμβριο. Οι Αμερικανοί περιμένουν τον Νοέμβριο, στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή, στον Ειρηνικό, όλος ο κόσμος προσβλέπει στον Νοέμβριο και, ειλικρινά μιλώντας, ο Πούτιν περιμένει επίσης τον Νοέμβριο», σημείωσε.
«Ηρθε η ώρα να βγούμε από τη σκιά, να πάρουμε ισχυρές αποφάσεις … να δράσουμε και να μην περιμένουμε τον Νοέμβριο ή οποιονδήποτε άλλο μήνα», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Ο Ζελένσκι πρόκειται να συναντηθεί με τον Μπάιντεν αύριο Πέμπτη.
«Μη αναστρέψιμη» πορεία
Διπλωμάτες ανέφεραν πάντως, ότι το τελικό ανακοινωθέν πιθανότατα θα δηλώνει ότι η πορεία της Ουκρανίας προς το ΝΑΤΟ είναι «μη αναστρέψιμη» και ότι ο συντονισμός της Ομάδας Επαφής για την Αμυνα της Ουκρανίας, του κύριου «αγωγού» για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας και εκπαίδευσης στην Ουκρανία, θα τεθεί υπό τον έλεγχο του ΝΑΤΟ.
Αυτά τα βήματα θεωρούνται ευρέως ως προσπάθεια να «θωρακιστούν» οι πολιτικές του ΝΑΤΟ από το ενδεχόμενο μία νέα ρεπουμπλικανική κυβέρνηση να περικόψει τη βοήθεια προς την Ουκρανία ή ενδεχομένως να θέσει ως προαπαιτούμενο για τη διάθεσή της τη διεξαγωγή άμεσων διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία.
Παρά το αναμενόμενο ανακοινωθέν, δεν αναμένεται ουσιαστική πρόοδος όσον αφορά την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ στη σύνοδο της Ουάσινγκτον, αν και τα μέλη της συμμαχίας θα προσπαθήσουν να παρουσιάσουν το τελευταίο πακέτο στήριξης ως μέρος αυτού που περιγράφεται ως «γέφυρα προς την ένταξη», τονίζουν σε ανάλυσή τους οι Αντριου Ροθ, Νταν Σάμπαγκ και Τζούλιαν Μπόργκερ στον Guardian.
Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Γερμανίας προβάλλουν την πιο σθεναρή αντίθεση στην ιδέα η Ουκρανία να προσκληθεί να ενταχθεί στο NATO άμεσα ή πρόωρα, δήλωσαν διπλωματικές πηγές του Γερμανικού Πρακτορείου εν μέσω της συνόδου που συμπίπτει με την 75η επέτειο από την ίδρυση της στρατιωτικής συμμαχίας.
Μία από τις πηγές μίλησε για «σθεναρή αντίθεση» από πλευράς συμμάχων στο να προσκληθεί το Κίεβο να ενταχθεί στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού χωρίς να έχει εκπληρώσει τις αναγκαίες προϋποθέσεις, προσθέτοντας πως «στο τέλος θα το αποφασίσουν οι σύμμαχοι (πότε) να προσκαλέσουν την Ουκρανία να ενταχθεί στο NATO».
Με πληροφορίες από Reuters, AP, BBC, Guardian