ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε: Τι (δεν) έγινε με τον Ορμπαν και τα «βέτο» στην Ουκρανία

Οι ενταξιακές συνομιλίες ξεκινούν για την Ουκρανία αλλά τα 50 δισ. ευρώ της ευρωπαϊκής βοήθειας «κόλλησαν». Ολοι – οι Βρυξέλλες, η Βουδαπέστη, το Κίεβο – δηλώνουν τώρα ικανοποιημένοι

Kathimerini.gr

Γιώργος Σκαφιδάς 

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπαν, προσήλθε στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες την Πέμπτη με διάθεση φαινομενικώς αμετακίνητη, χωρίς να έχει κάνει ούτε βήμα πίσω από εκείνο το «όχι» στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία το οποίο επαναλάμβανε σε κάθε ευκαιρία το τελευταίο διάστημα.

Επί εβδομάδες, η ηγεσία της Ουγγαρίας διεμήνυε την αντίθεσή της στην ενταξιακή προοπτική του Κιέβου, υποστηρίζοντας ότι η Ουκρανία δεν πληροί τις προϋποθέσεις που απαιτούνται προκειμένου να προχωρήσει σε ένα τέτοιο βήμα αλλά και ότι μια ουκρανική ένταξη στην Ε.Ε δεν συνάδει με όσα επιτάσσει στην παρούσα φάση το ουγγρικό εθνικό συμφέρον.

Σύμφωνα με τη Βουδαπέστη, το καλύτερο, ή μάλλον το ορθότερο, που θα μπορούσε να εξασφαλίσει επί του παρόντος η Ουκρανία, μια χώρα 40 εκατομμυρίων κατοίκων που είναι σε πόλεμο με τη Ρωσία του Πούτιν, θα ήταν μια στρατηγική εταιρική σχέση με την Ε.Ε, και όχι υποσχέσεις περί μελλοντικής ένταξης.

Το βράδυ της Πέμπτης ωστόσο στις Βρυξέλλες, σε πείσμα των ουγγρικών αντιθέσεων, η Ουκρανία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι έλαβε, τελικώς, το πράσινο φως προκειμένου να ξεκινήσει ενταξιακές συνομιλίες με το μπλοκ των «27».

Τι ακριβώς έγινε, όμως, με εκείνο το «βέτο» που επρόκειτο να ασκήσει ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας; Και τι θα πρέπει να περιμένουμε τους προσεχείς (προεκλογικούς για τη Γηραιά Ηπειρο λόγω ευρωεκλογών) μήνες στον άξονα Βρυξελλών – Βουδαπέστης – Κιέβου;

«Η Ε.Ε καταρρίπτει τον μύθο του Ορμπαν με την ιστορική απόφαση που έλαβε για την ένταξη της Ουκρανίας», σημειώνει σε ανάλυσή του ο ιστοχώρος Politico, υπογραμμίζοντας ότι ήταν ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς εκείνος που πρότεινε στον Ούγγρο πρωθυπουργό «να πάει για καφέ», βγαίνοντας από την αίθουσα των διαπραγματεύσεων, την ώρα που οι εναπομείναντες 26 ηγέτες της Ε.Ε θα συμφωνούσαν να δοθεί το πράσινο φως για την έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με την Ουκρανία.

Ομοφωνία για της απουσίας

Η απουσία ενός ηγέτη από την αίθουσα των αποφάσεων προφανώς δεν ήταν αρκετή ώστε να ακυρώσει των ομοφωνία επί των παρόντων, όπως αναφέρει το Politico. Η ιδέα ότι ένας ηγέτης μπορεί να αποχωρήσει προσωρινά, προκειμένου έτσι να επιτευχθεί ομοφωνία, μπορεί να είναι καινοφανής για τα ευρωπαϊκά δεδομένα αλλά, ως φαίνεται, στην προκειμένη περίπτωση «δούλεψε» κομίζοντας πρακτικά οφέλη.

Κάπως έτσι λοιπόν, ο Ορμπαν μπορεί τώρα να δηλώνει συνεπής με τις θέσεις του καθώς ο ίδιος δεν άνοιξε την πόρτα στην Ουκρανία, αλλά και οι λοιποί Ευρωπαίοι ηγέτες μπορούν επίσης να διαμηνύουν ότι στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων καθώς η Ουκρανία, η οποία έχει ήδη ήδη από το 2022 λάβει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας, κάνει πια το επόμενο βήμα προς την είσοδό της στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Ολοι ευχαριστημένοι

«Η Ουγγαρία δεν θέλει να είναι μέρος αυτής της κακής απόφασης», δήλωσε ο Ούγγρος πρωθυπουργός εκ των υστέρων, την ώρα που ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαριστούσε τον Ολαφ Σολτς για τους χειρισμούς του.

 

Θα πρέπει να σημειωθεί ωστόσο, επί της ουσίας, ότι η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων δεν συνεπάγεται, απαραιτήτως, μια απρόσκοπτη, ανέφελη ή σύντομη ενταξιακή διαδικασία αλλά ούτε και την ίδια την ένταξη… Για του λόγου το αληθές, μπορεί να ανατρέξει κανείς στην περίπτωση της Τουρκίας…

Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, και κάτι άλλο, διότι το Politico μπορεί τώρα να «πανηγυρίζει» αναφερόμενο στη «φούσκα» του ουγγρικού βέτο που «έσκασε», αλλά οι Financial Times επιλέγουν να εστιάσουν σε ένα άλλο, διόλου ευκαταφρόνητο, δεδομένο: Το πακέτο της ευρωπαϊκής βοήθειας των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία, που θα μπορούσε να είχε εγκριθεί χθες, τελικώς δεν εγκρίθηκε. Η σχετική συζήτηση μετατέθηκε για τον Ιανουάριο του 2024, οπότε πρόκειται να διεξαχθεί μια νέα έκτακτη Σύνοδος των Ευρωπαίων ηγετών.

«Η Ε.Ε απέτυχε να συμφωνήσει σε ένα κρίσιμο πακέτο οικονομικής βοήθειας ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ουκρανία, αφού ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν άσκησε βέτο θέτοντας εν αμφιβόλω τη συνεχιζόμενη υποστήριξη της Ευρώπης προς το Κίεβο», γράφουν οι FT, υπενθυμίζοντας ότι υπάρχει παράλληλα και ένα άλλο πακέτο – αμερικανικής – βοήθειας για την Ουκρανία, ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο έχει «κολλήσει» επί του παρόντος στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Μόλις πριν από λίγα 24ωρα ωστόσο, η Κομισιόν είχε ξεμπλοκάρει χρηματοδοτήσεις συνολικού ύψους 10,2 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουγγαρία, κεφάλαια του ταμείου συνοχής που είχαν «παγώσει» υπό το βάρος ανησυχιών σχετικών με το ουγγρικό κράτος δικαίου. Κι αυτό, σε μια προσπάθεια προφανώς να «καλοπιάσει» τον Ορμπαν ενόψει της Συνόδου Κορυφής, στόχος ο οποίος επιτεύχθηκε μεν τελικώς αλλά μόνον κατά το ήμισυ…

«Δύο παραχωρήσεις σε μία (την ίδια) Σύνοδο Κορυφής θα ήταν πάρα πολλές για την Ουγγαρία», σχολιάζει Ευρωπαίος αξιωματούχος. Από τις εν λόγω δύο «παραχωρήσεις» ωστόσο (έναρξη ενταξιακών συνομιλιών με την Ουκρανία, πακέτο βοήθειας ύψους 50 δισ. ευρώ για το Κίεβο), η Βουδαπέστη έκανε χθες την περισσότερο ανέξοδη, όπερ σημαίνει ότι τα δύσκολα έπονται το 2024… παράλληλα με τις λοιπές επικείμενες προκλήσεις… των ευρωεκλογών, των αμερικανικών προεδρικών εκλογών (βλ. Τραμπ) και των πολύ πρακτικών και μετρήσιμων κενών που θα κληθούν να καλύψουν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στα πεδία των μαχών έπειτα από την αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης…

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ποιες ανατροπές προοιωνίζεται για το εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και την εξωτερική πολιτική, μια κυβέρνηση που σχηματίζεται ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ
X