ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σύνοδος για την Ουκρανία: Οξεία κριτική στους «όρους» του Πούτιν

Οι ηγέτες της Ιταλίας και της Γερμανίας απέρριψαν σθεναρά τους όρους κατάπαυσης του πυρός που έθεσε ο Πούτιν για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία

ΠΗΓΗ: ΒΒC

Οι ηγέτες της Ιταλίας και της Γερμανίας απέρριψαν σθεναρά τους όρους κατάπαυσης του πυρός που έθεσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς δεκάδες χώρες συγκεντρώθηκαν στην Ελβετία σε μία διήμερη σύνοδο κορυφής προκειμένου να συζητηθεί ο τερματισμός της σύγκρουσης.

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι χαρακτήρισε το σχέδιο του Ρώσου προέδρου «προπαγάνδα». Ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς το απέρριψε ως «δικτατορική ειρήνη».

Ενα σχέδιο δήλωσης που εκδόθηκε στη σύνοδο κορυφής επιβεβαιώνει την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και απορρίπτει απερίφραστα κάθε πυρηνική απειλή κατά της χώρας.

Την Παρασκευή, ο Πούτιν υποστήριξε ότι θα συμφωνούσε σε κατάπαυση του πυρός εάν η Ουκρανία απέσυρε τα στρατεύματά της από τέσσερις περιοχές τις οποίες η Ρωσία κατέχει εν μέρει και ισχυρίζεται ότι έχει προσαρτήσει.

Ο Αντρίι Γέρμακ, επικεφαλής του επιτελείου του προέδρου της Ουκρανίας Ζελένσκι, δήλωσε στο BBC στη σύνοδο κορυφής της Ελβετίας ότι δεν θα υπάρξει «κανένας συμβιβασμός όσον αφορά την ανεξαρτησία, την κυριαρχία ή την εδαφική ακεραιότητα».

Ο κ. Πούτιν αποκάλυψε τους όρους του ενόψει της διήμερης Συνόδου Κορυφής για την Ειρήνη στην Ουκρανία, η οποία αποσκοπεί στη συζήτηση των βασικών αρχών για τον τερματισμό του πολέμου.

Η Ρωσία δεν προσκλήθηκε και η Κίνα – βασικός σύμμαχος της Ρωσίας – δεν συμμετέχει, οπότε οι προσδοκίες για σημαντική πρόοδο σε αυτό το στάδιο είναι χαμηλές.

Σχολιάζοντας την πρόταση Πούτιν, η Μελόνι δήλωσε: Δεν μου φαίνεται ιδιαίτερα αποτελεσματικό ως πρόταση διαπραγμάτευσης να πει στην Ουκρανία ότι πρέπει να αποχωρήσει από την Ουκρανία.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σουνάκ κατηγόρησε τον Ρώσο πρόεδρο ότι «ρίχνει στο διάλογο ένα ψευδές αφήγημα αναφορικά με την προθυμία του να διαπραγματευτεί».

Πρόσθεσε ότι οι χώρες που βοηθούν τη Ρωσία με προμήθειες όπλων «βρίσκονται στη λάθος πλευρά της ιστορίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: ΒΒC

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X