ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γαλλία: Το σύστημα ψηφοφορίας και οι πιθανότητες «συγκατοίκησης»

Η αστραπιαία προεκλογική εκστρατεία της Γαλλίας τελείωσε και οι ψηφοφόροι καλούνται να αποφασίσουν σε δύο γύρους για το μέλλον της χώρας

Kathimerini.gr

Η αστραπιαία προεκλογική εκστρατεία της Γαλλίας τελείωσε και οι ψηφοφόροι καλούνται να αποφασίσουν σε δύο γύρους για το μέλλον της χώρας. Μάλιστα φαίνονται έτοιμοι να δώσουν στο κόμμα της Εθνικής Συσπείρωσης μια ιστορική νίκη στις κοινοβουλευτικές εκλογές. Ο Πρόεδρος Μακρόν έχει υποσχεθεί ότι δεν θα πάει πουθενά μέχρι τη λήξη της θητείας του το 2027 και είναι καθήκον του να διορίσει τον επόμενο πρωθυπουργό μετά τον δεύτερο γύρο αυτών των εκλογών στις 7 Ιουλίου. Ας δούμε όμως πώς ακριβώς λειτουργεί το σύστημα των γαλλικών εκλογών και τι θα συμβεί σε περίπτωση που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η πλειοψηφία των βουλευτών της Εθνοσυνέλευσης είναι πολιτικά αντίθετοι.

Ο τρόπος διεξαγωγής των γαλλικών εκλογών

Από τις 9 Ιουνίου στη Γαλλία, δεν υπάρχουν βουλευτές και δεν υπάρχει κοινοβουλευτικό έργο στην Εθνοσυνέλευση. Αυτό είναι συνέπεια της διάλυσής της από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Συνεπώς, οι 577 βουλευτές πρέπει να επανεκλεγούν στις βουλευτικές εκλογές. Η ψηφοφορία κατά πλειοψηφία διεξάγεται σε δύο γύρους, στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου. Ακολουθούν οι οδηγίες.

Το σύστημα ψηφοφορίας

Το ψηφοδέλτιο για τις γαλλικές βουλευτικές εκλογές είναι πλειοψηφικό: δεν υπάρχει αναλογική εκπροσώπηση, οπότε δεν θα φιλοξενηθούν όλες οι πολιτικές ευαισθησίες στην Εθνοσυνέλευση. Αυτό το “ελάττωμα αντιπροσώπευσης” είναι χαρακτηριστικό του υπερατλαντικού εκλογικού συστήματος, το οποίο διαφέρει πολύ από εκείνο των ευρωπαίων γειτόνων του.

Το νέο Λαϊκό Μέτωπο

Ενωμένοι γύρω από ένα κοινό πρόγραμμα: αυτό είναι το σύνθημα του (Νέου) Λαϊκού Μετώπου για τις γαλλικές βουλευτικές εκλογές του 2024. Το προοδευτικό μέτωπο εκτείνεται από την άκρα αριστερά της La France Insoumise έως το Σοσιαλιστικό Κόμμα, μέσω των Κομμουνιστών και των Οικολόγων. Μια συμμαχία που απηχεί το Λαϊκό Μέτωπο του 1936, όταν κομμουνιστές, σοσιαλιστές και ριζοσπάστες ήρθαν στην εξουσία με τον Λεόν Μπλουμ σε ένα πλαίσιο αυξανόμενου εθνικισμού στην Ευρώπη.

Τι είναι η συγκατοίκηση;

Η Γαλλία έχει βιώσει τρεις συγκυρίες τέτοιου τύπου από το 1958. Η κατάσταση αυτή προκύπτει όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η πλειοψηφία των βουλευτών της Εθνοσυνέλευσης είναι πολιτικά αντίθετοι. Ο πρόεδρος υποχρεούται τότε να διορίσει έναν πρωθυπουργό που να αντικατοπτρίζει αυτή την πλειοψηφία.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση