ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Spotify: Τι σημαίνει η διαμαρτυρία του Νιλ Γιανγκ για το μέλλον της πλατφόρμας

Η σύγκρουση ανάμεσα στον Νιλ Γιανγκ και τον Τζο Ρόγκαν είναι αναμφίβολα μια από τις πιο αναπάντεχες στο χώρο του παγκόσμιου πολιτισμού

ΠΗΓΗ: AP

Η σύγκρουση ανάμεσα στον Νιλ Γιανγκ και τον Τζο Ρόγκαν είναι αναμφίβολα μια από τις πιο αναπάντεχες στο χώρο του παγκόσμιου πολιτισμού. Κι όμως η διαμαρτυρία του 76χρονου ροκ σταρ για το περιεχόμενο του podcast «The Joe Rogan Experience» και πιο συγκεκριμένα τη διάδοση ψευδών πληροφοριών του Ρόγκαν όσον αφορά την Covid-19, έχει πυροδοτήσει έντονη συζήτηση για την παραπληροφόρηση και την ελευθερία του λόγου, προκαλώντας «πληγή» στο Spotify που έχει γίνει ο βασικός τρόπος ακρόασης μουσικής για εκατομμύρια κόσμου.

Γιατί διαμαρτύρεται ο Νιλ Γιανγκ

Η διαμαρτυρία του Γιανγκ ακολούθησε την ανοιχτή επιστολή που υπέγραψε μια ομάδα γιατρών και επιστημώνων και απευθυνόταν στο Spotify, παραπονούμενοι για την απόφαση του Ρόγκαν να συζητήσει σε επεισόδιο του podcast του με τον δρα. Ρόμπερτ Μαλόουν, ειδικό στις μολυσματικές ασθένειες που έχει αποκλειστεί από το Twitter για το λόγο ότι διέδιδε παραπληροφορητικά στοιχεία για την Covid-19. Μάλιστα, ο Μαλόουν έχει γίνει ήρωας στην κοινότητα των αντιεμβολιαστών.

Ισχυριζόμενος ότι η πλατφόρμα του Spotify ήταν συνένοχη για τη διάδοση παραπληροφόρησης, ο Γιανγκ είπε στην εταιρεία ότι είτε θα περιλάμβανε στον μουσικό κατάλογο ολόκληρη τη μουσική του ή θα φιλοξενούσε το podcast του Ρόγκαν – όχι και τους δύο μαζί. Το Spotify συμφώνησε να αποσύρει τη μουσική του από την υπηρεσία.

Η επέκταση της διαμαρτυρίας

Μετά τον Γιανγκ, η Τζόνι Μίτσελ δήλωσε ότι στέκεται στο πλευρό του δημοφιλούς μουσικού και ζήτησε από την μουσική πλατφόρμα να αποσύρει και τη δική της μουσική. Το ίδιο ζήτησε και ο Νιλς Λόφγκρεν, κιθαρίστας σε μια από τις μπάντες που παίζει μαζί με τον Γιανγκ αλλά και τον Μπρους Σπρίνγκστιν, τους «Crazy Horse». Λίγο αργότερα, η Αμερικανίδα καθηγήτρια, συγγραφέας και podcaster στο Spotify Μπριν Μπράουν ανακοίνωσε ότι σταματά την παραγωγή νέων podcasts χωρίς όμως να εξηγεί το γιατί.

Ο Γκράχαμ Νας, πρώην συμπαίκτης του Γιανγκ στο διάσημο συγκρότημα «Crosby, Stills, Nash and Young» δήλωσε την Τρίτη ότι επιθυμούσε την αφαίρεση της μουσικής που δημιούργησε ως σόλο καλλιτέχνης από το Spotify, σύμφωνα με πολλά δημοσιεύματα. Η Αμερικανίδα τραγουδίστρια- τραγουδοποιός έγραψε στον λογαριασμό της στο Instagram ότι «ο Νιλ Γιανγκ άνοιξε μια πόρτα την οποία πρέπει να περπατήσω», δηλώνοντας ότι ανησυχεί για τα απροσδιόρηστα σχόλια του Ρόγκαν όσον αφορά τη φυλή. Την ίδια ώρα, το ροκ συγκρότημα Belly, ανήρτησε μια εικόνα με την επιγραφή «Delete Spotify» στην σελίδα του στο Spotify, ωστόσο η μουσική του δεν είχε κατέβει από την πλατφόρμα.

Και μπορεί να υπάρχουν αιτήματα απόσυρσης μουσικής από καλλιτέχνες διεθνούς εμβέλειας αλλά και λιγότερο γνωστούς, όμως αυτή η διαδικασία δεν είναι απαραίτητα εύκολη – συνήθως αυτό το ελέγχει (και το αναλαμβάνει η δισκογραφική εταιρεία και όχι ο καλλιτέχνης.

Το Spotify είναι ο κυρίαρχος στη μουσική αγορά. Το δεύτερο τρίμηνο του 2021, είχε το 31% των 524 εκαττομυρίων συνδρομών streaming μουσικής παγκοσμίως, υπερδιπλάσιο ποσοστό από αυτό της Apple Music που βρίσκεται στη δεύτερη θέση, σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης Midia Research.

Ωστόσο το Spotify δεν ήταν πάντα δημοφιλές στους μουσικούς, πολλοί από τους οποίους παραπονιούνται ότι η πλατφόρμα δεν τους πληρώνει αρκετά χρήματα για τη δουλειά τους.

«Το Spotify έχει ένα τεράστιο ποσό πολιτιστικού κεφαλαίου που είναι από μόνο του δύναμη. Και υπάρχει κίνδυνος αν όλο και περισσότεροι καλλιτέχνες προσπαθούν να ωθήσουν τους θαυμαστές σε άλλες πλατφόρμες».

Γιατί να επιλέξουμε τον Ρόγκαν από τον Γιανγκ

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Associated Press, η μουσική αντιπροσωπεύει τη συντριπτική πλειοψηφία των εσόδων του Spotify αλλά ο Ρόγκαν αντιπροσωπεύει το μέλλον. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Spotify πλήρωσε περισσότερο από 100 εκατομμύρια δολάρια για να αδειοδοτήσει το podcast του Ρόγκαν, που είναι και το πιο δημοφιλές στην πλατφόρμα.

Ο Ρόγκαν αποτελεί το μεγαλύτερο όνομα της στρατηγικής της εταιρείας ώστε να γίνει μια εταιρεία ηχητικών παραγωγών παρά μόνο μουσική. Η σουηδική εταιρεία επιθυμεί να γίνει η πρώτη πλατφόρμα podcasting, επενδύοντας εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από το 2019 για να αγοράσει εταιρείες podcast όπως οι Gimlet και Anchor και να κλείσει συμφωνία με διάσημους παρουσιαστές όπως οι Ρόγκαν και Νταξ Σέπαρντ. Άλλοι διάσημοι podcasters θα παρακολουθούν στενά αυτή τη διαμαρτυρία για να δουν αν το Spotify θα υπερασπιστεί το δικαίωμα ελευθερίας του λόγου.

Οι ενέργειες του Spotify για να κατευνάσει τις διαμαρτυρίες

Σε απάντηση των διαμαρτυριών για το Spotify, ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της πλατφόρμας Ντάνιελ Εκ ανακοίνωσε πρόσφατα μια σειρά από μέτρα ώστε να αντιμετωπίσει την παραπληροφόρηση σε podcasts που η streaming υπηρεσία φιλοξενεί.

«Με βάση τις αντιδράσεις που είχαμε εδώ και μερικές εβδομάδες, έχει γίνει σαφές για μένα πως έχουμε την υποχρέωση να κάνουμε περισσότερα για να υπάρξει ισορροπία και για να δώσουμε πρόσβαση σε πληροφόρηση που είναι ευρέως αποδεκτή από τις ιατρικές και τις επιστημονικές κοινότητες», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Σουηδός δισεκατομμυριούχος.

Το Spotify δημοσιοποίησε τους κανόνες χρήσης και δηλώνει ότι «δοκιμάζει τρόπους» για «να γνωστοποιεί περισσότερο στους δημιουργούς των podcast τι είναι αποδεκτό», χωρίς ωστόσο να γίνεται αναφορά σε μηχανισμό επιβολής κυρώσεων ή αποκλεισμού από την πλατφόρμα.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της πλατφόρμας, ο Ρόγκαν δημοσίευσε στον λογαριασμό του στο Instagram ένα βίντεο όπου εξηγεί τον λόγο που προσκάλεσε τους δύο γιατρούς στην εκπομπή του. «Δεν προσπαθώ να προωθήσω παραπληροφορητικά στοιχεία. Ήθελα να ακούσω ποια είναι η γνώμη τους, τους προσκάλεσα να μιλήσουν και εξαιτίας αυτού, συγκεκριμένα αυτά τα επεισόδια χαρακτηρίζονται επικίνδυνα – περιείχαν επικίνδυνη παραπληροφόρηση», ανέφερε μεταξύ άλλων.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: AP

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση