ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σεισμός στη Συρία: «Δεν είμαστε αρκετά άτομα για να αντιμετωπίσουμε την καταστροφή»

Μαρτυρίες διασωστών στην «Κ»

Kathimerini.gr

Γιάννης Σουλιώτης

«Δεν μπορώ να συγκρίνω την καταστροφή από τους βομβαρδισμούς με την καταστροφή από τον σεισμό. Ο σεισμός είναι μεγαλύτερος από κάθε βομβαρδισμό που έγινε στη Συρία».

Ο Ισμαήλ Αλαμπντουλά είναι Σύρος και συμμετέχει στην ομάδα των εθελοντών διασωστών με τα λευκά κράνη, γνωστή ως White Helmets. Μίλησε στην «Κ» από τα περίχωρα του Χαλεπίου, που επλήγη από τον φονικό σεισμό της Δευτέρας. «Εχουμε ανασύρει πάνω από 1.900 πτώματα και διασώσαμε πάνω από 3.000 τραυματίες. Δίνουμε μάχη με τον χρόνο για να σώσουμε κι άλλους», λέει, απευθύνοντας έκκληση για βοήθεια. «Δεν έχουμε ό,τι χρειαζόμαστε. Εχουμε πρωτόγονα εργαλεία, έχουμε μόνο τον στοιχειώδη εξοπλισμό, τα χέρια μας. Αντιμετωπίζουμε μεγάλες δυσκολίες αυτή τη στιγμή, χρειαζόμαστε εξοπλισμό».

«Ο σεισμός είναι μεγαλύτερος από κάθε βομβαρδισμό στη Συρία», επισημαίνει μέλος της ομάδας Λευκά Κράνη και απευθύνει έκκληση για βοήθεια.

Τα Λευκά Κράνη δημιουργήθηκαν το 2014 από εθελοντές με σκοπό την παροχή βοήθειας στους πληγέντες από τους βομβαρδισμούς. Στους εθελοντές διασώστες μετείχαν αρχικά αρτοποιοί, ράφτες, μηχανικοί, φαρμακοποιοί, φοιτητές, που δεν ήταν εξειδικευμένοι σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Στην ιστοσελίδα τους αναφέρουν ότι στη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών έχουν διασώσει ή παράσχει βοήθεια σε περίπου 100.000 άτομα.

«Αυτό που καθιστά τον σεισμό ιδιαίτερα καταστροφικό είναι ότι ήρθε ύστερα από περισσότερα από δέκα χρόνια πολέμου, βομβαρδισμών από το συριακό καθεστώς και τα ρωσικά στρατεύματα. Οι υποδομές ήταν έτσι κι αλλιώς αδύναμες, οι άνθρωποι δεν είχαν πρόσβαση σε βασικά αγαθά και βασίζονταν σε ανθρωπιστική βοήθεια. Ο σεισμός ήταν σαν καρφί στο φέρετρο», σημειώνει από την πλευρά του ο υπεύθυνος επικοινωνίας της οργάνωσης Ουμπάντα Αλουάν. Ο ίδιος περιγράφει ότι στο Χαλέπι και την ευρύτερη περιοχή του Ιντλίμπ, 500 κτίσματα έχουν καταρρεύσει, 1.000 έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές, ενώ χιλιάδες ακόμη έχουν πληγεί από τον διπλό καταστροφικό σεισμό της Δευτέρας.

«Δεν είμαστε αρκετά άτομα για να αντιμετωπίσουμε την καταστροφή. Χρειαζόμαστε διασώστες να έρθουν και να βοηθήσουν, αλλά επίσης χρειαζόμαστε εξοπλισμό, εργαλεία διάσωσης, πράγματα όπως γεννήτριες, κόφτες, ασθενοφόρα, συμπιεστές μπαταρίας, τέτοια πράγματα που μας βοηθούν να σώζουμε κόσμο εγκλωβισμένο στα χαλάσματα», προσθέτει ο Aλουάν.

Σύμφωνα με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υπάρχει ένα μόνο μεθοριακό πέρασμα για τη μεταφορά βοήθειας στη Συρία μέσω Τουρκίας, με αποτέλεσμα να είναι δυσχερής η μεταφορά ανθρωπιστικού υλικού στην πληγείσα από τον σεισμό περιοχή της βορειοδυτικής Συρίας. «Απευθύναμε εκκλήσεις για άμεση βοήθεια, κανείς δεν ανταποκρίθηκε», λέει στην «Κ» ο Ισμαήλ Αλαμπντουλά, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Ουμπάντα Αλουάν. «Ρωτάμε κι εμείς γιατί, γιατί δεν έχει υπάρξει διεθνής ανταπόκριση, γιατί δεν έχει σταλεί κάποιος εξοπλισμός διάσωσης, γιατί ούτε εμείς γνωρίζουμε τις απαντήσεις. Ακόμη και πριν από τον σεισμό η βορειοδυτική Συρία εξαρτιόταν σχεδόν αποκλειστικά από τη διεθνή βοήθεια, επομένως ο σεισμός πραγματικά επιδείνωσε την κατάσταση».

Η Συρία απηύθυνε αίτημα την Τετάρτη στον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας ζητώντας βοήθεια σε ιατροφαρμακευτικό υλικό. Στην Ελλάδα το υλικό συγκεντρώνει το υπουργείο Υγείας και αναμένεται να σταλεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα μέσω, πιθανόν, του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. «Είναι αποκαρδιωτικό, δεν υπάρχουν λέξεις που μπορούν να περιγράψουν τι αισθάνεται καθένας από εμάς τώρα», κατέληξε ο Αλουάν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση