ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τουρκία – Συρία: Σχεδόν 5.000 οι νεκροί

Συνεχείς μετασεισμοί

Ομάδες διάσωσης εργάζονται ασταμάτητα τα ξημερώματα της Τρίτης για να απεγκλωβίσουν ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί στα ερείπια κτιρίων στη νότια Τουρκία, καθώς ο αριθμός των νεκρών στη χώρα από τον καταστροφικό σεισμό μια ημέρα νωρίτερα ανήλθε σε πάνω από 3.380. Μαζί με τους περισσότερους από 1.600 νεκρούς στη Συρία, το σύνολο ανέρχεται ήδη σε σχεδόν 5.000 νεκρούς στις δύο χώρες.

Κραυγές αγωνίας ανθρώπων ακόμη θαμμένων στα ερείπια γέμιζαν τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, καθώς συγγενείς αδυνατούν να συγκρατήσουν τα δάκρυα και τον φόβο για τους δικούς τους. Τα σωστικά συνεργεία ζητούσαν αγωνιωδώς ησυχία για να αφουγκραστούν κάθε σημάδι ζωής κάτω από τα άπειρα ερείπια.

Ο σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών έπληξε την Τουρκία και τη γειτονική Συρία νωρίς τη Δευτέρα, γκρεμίζοντας ολόκληρες πολυκατοικίες, καταστρέφοντας νοσοκομεία και αφήνοντας χιλιάδες άλλους ανθρώπους τραυματίες ή άστεγους. Ακολούθησαν μια δόνηση 7,7 βαθμών και πολύ ισχυροί μετασεισμοί, άνω των 6 Ρίχτερ. Συνολικά από τις 3.18 π.μ. ώρα Ελλάδος της Δευτέρας έχουν καταγραφεί πάνω από 100 σεισμοί άνω των 4 Ρίχτερ στην περιοχή.

Η περιοχή που έχει υποστεί καταστροφές είναι τεράστια, καλύπτοντας περί τα 110.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα κατά τις τουρκικές αρχές, δηλαδή χονδρικά όση έκταση έχει όλη η ηπειρωτική Ελλάδα μαζί με την Πελοπόννησο.

Σχεδόν 8.000 άνθρωποι διασώθηκαν από πλέον των 11.000 κτιρίων που καταστράφηκαν από τους σεισμούς, ανέφερε η Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης της Τουρκίας (AFAD).

Σε δηλώσεις του την Τρίτη το πρωί από το Γκαζιαντέπ ο Τούρκος υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Μουράτ Κουρούμ έκανε λόγο για 13,5 εκατομμύρια κατοίκους που έχουν επηρεαστεί από τη σεισμική έξαρση της Δευτέρας.

Με ανακούφιση και ανανεωμένη ελπίδα ανασύρθηκε ζωντανή μια γυναίκα από ερείπια στο Καχραμανμαράς 27 ώρες μετά τον πρώτο σεισμό. Μία ώρα αργότερα ανασύρθηκαν ζωντανοί πέντε άνθρωποι, μεταξύ τους κι ένας ηλικιωμένος άνδρας. Στο Γκαζιάντεπ βρέθηκαν ζωντανοί μια μητέρα με τα τρία παιδιά της.

Αδιάκοπες προσπάθειες ανεύρεσης επιζώντων στα ερείπια στο Χατάι της Τουρκίας (φωτ.: Reuters).

Ο εκπρόσωπος της AFAD, Ορχάν Τατάρ, δήλωσε το πρωί της Τρίτης ότι τουλάχιστον 3.381 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Τουρκία καθώς οι μετασεισμοί συνέχισαν να ταράζουν την περιοχή. Οι τραυματίες έχουν ξεπεράσει τους 20.400.

Ο απεσταλμένος του τουρκικού κρατικού καναλιού TRT στο Καχραμανμαράς, το επίκεντρο του μεγάλου σεισμού τα ξημερώματα της Δευτέρας, ανέφερε ότι το 20-30% των κτιρίων της πόλης έχει γκρεμιστεί. Ο κ. Κουρούμ δήλωσε ότι οι περιφέρειες του Καχραμανμαράς, του Χατάι και του Γκαζιαντέπ έχουν υποστεί τεράστιες βλάβες.

Τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται από τις διακοπές ρεύματος και νερού, αλλά και τους κατεστραμμένους δρόμους που εμποδίζουν σωστικά συνεργεία και προμήθειες να φτάσουν στις πιο απομακρυσμένες περιοχές, σε περιφέρειες της Τουρκίας που είναι και ορεινές. Ο υπουργός Περιβάλλοντος έκανε έκκληση να μη χρησιμοποιούν οι πολίτες μεγάλες οδικές αρτηρίες στην νότια και ανατολική Τουρκία ώστε να μπορούν να μετακινηθούν πιο εύκολα οι διασώστες.

Ετοιμόρροπα κτίρια σε μεγάλες πόλεις όπως η Αντιόχεια, στο Χατάι, εγκυμονούν μεγάλο κίνδυνο με κάθε μετασεισμό που πλήττει την περιοχή, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της Τουρκίας. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι πάνω από 24 ώρες στα μπαλκόνια μισογκρεμισμένων πολυκατοικιών, και φωνάζουν και γνέφουν απεγνωσμένα προς τα ανήμπορα ακόμη να τους πλησιάσουν σωστικά συνεργεία λόγω της έλλειψης του κατάλληλου εξοπλισμού.

Τουλάχιστον την Τρίτη, δεύτερη ημέρα από τις επτά του εθνικού πένθους που έχει κηρύξει ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, οι καιρικές συνθήκες επιτρέπουν τη χρήση drones για τον καλύτερο έλεγχο της κατάστασης, πρόσθεσε ο κ. Κουρούμ.

Παράλληλα τουλάχιστον 1.602 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Συρία και πάνω 3.500 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης της Δαμασκού και των σωστικών συνεργείων στη βορειοδυτική περιοχή που ελέγχεται από αντάρτες.

Φωτ.: Associated Press/Mustafa Karali

Στοιχεία των δυνάμεων της αντιπολίτευσης που ελέγχουν περιοχές του συριακού Βορρά κάνουν επίσης λόγο για εκατοντάδες εγκλωβισμένους κάτω από ερείπια. Υπάρχουν φόβοι για πολύ μεγαλύτερο φόρο αίματος στις ελεγχόμενες από την αντιπολίτευση περιοχές της βόρειας Συρίας, καθώς είναι πολύ δυσχερέστερη η παροχή βοήθειας εκεί λόγω των πολιτικοστρατιωτικών συνθηκών.

Βεβαίως οι κακές συνδέσεις στο Διαδίκτυο και οι κατεστραμμένοι δρόμοι μεταξύ ορισμένων από τις περισσότερο πληγείσες πόλεις και στον νότο της Τουρκίας, όπου κατοικούν εκατομμύρια άνθρωποι, εμπόδισαν τις προσπάθειες αξιολόγησης και αντιμετώπισης των επιπτώσεων. Δεν αποκλείεται επομένως ο αριθμός των θυμάτων να είναι σημαντικά μεγαλύτερος και στις δύο χώρες.

Άλλοι δύο σεισμοί, έντασης 5,6 και 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξαν την κεντρική Τουρκία την Τρίτη το πρωί, ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC).

Την ίδια ώρα συνεχίζει να μαίνεται πυρκαγιά που ξέσπασε στο λιμάνι της Αλεξανδρέττας (Ισκεντερούν), καίγοντας κοντέινερ και εξοπλισμό. Η φωτιά ξεκίνησε από τον πρώτο σεισμό τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Συρροή διεθνούς βοήθειας

Κατά εκατοντάδες αφικνούνται στην Τουρκία και τη Συρία οι ξένοι διασώστες με ειδικό εξοπλισμό και υλικά για την ενίσχυση του δύσκολου έργου των σωστικών συνεργείων.

Από το απόγευμα της Δευτέρας έχει καταφθάσει στην Τουρκία η πρώτη ελληνική αποστολή αρωγής με πάνω από 20 επίλεκτα στελέχη ΕΜΑΚ που ρίχτηκαν στη μάχη με το χρόνο και τους μετασεισμούς για τη διατήρηση της ελπίδας. Η ελληνική 1η ΕΜΑΚ με τη συνδρομή δύο σκύλων και πολύτιμου εξοπλισμού επιχειρεί κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία.

Εικόνες χάους από τα χαλάσματα στο Γκαζιάντεπ της νοτιοανατολικής Τουρκίας (φωτ.: Associated Press).

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε στον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «όλη την απαραίτητη βοήθεια», «όποια κι αν είναι», μετά τον πολύνεκρο καταστροφικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία.

Εξέφρασε «τα συλλυπητήριά του εξ ονόματος του αμερικανικού λαού» και τόνισε πως στέλνονται «γρήγορα» ομάδες από τις ΗΠΑ για «να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης» και «να συντονίσουν κάθε άλλη βοήθεια» που χρειάζονται οι σεισμοπαθείς, αναφέρει ανακοίνωση Τύπου που δημοσιεύθηκε από τις υπηρεσίες του στον Λευκό Οίκο.

Κατά εκατοντάδες φτάνουν οι διασώστες στις πληγείσες περιοχές, με πτήσεις όπως αυτή από το Πακιστάν (φωτ.: Reuters).

Η κυβέρνηση της Κίνας εκταμιεύει ποσό 40 εκατομμυρίων γιουάν (περίπου 5,5 εκατ. ευρώ) που θα προσφερθεί στην Τουρκία για να βοηθηθούν σεισμοπαθείς, μετέδωσε το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV, διευκρινίζοντας πως η πρόκειται για την πρώτη δόση της βοήθειας που σχεδιάζεται να διατεθεί. Από την πλευρά της, η επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου της Κίνας θα διαθέσει επείγουσα βοήθεια ύψους περίπου 186.000 ευρώ τόσο στην Τουρκία όσο και στη Συρία, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Γιουν Σοκ-γελ εξέδωσε διάταγμα για την αποστολή σωστικών συνεργείων και ιατρικού υλικού στην Τουρκία, ανακοίνωσαν την Τρίτη οι υπηρεσίες του. Ο κ. Γιουν «έδωσε διαταγή στις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες» να καταρτίσουν σχεδιασμούς για «περαιτέρω μέτρα υποστήριξης στην Τουρκία αν χρειάζεται», διευκρινίζεται σε δελτίο Τύπου της νοτιοκορεάτικης προεδρίας.

Απόδραση τζιχαντιστών από συριακή φυλακή

Σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, περίπου 20 φερόμενοι ως μαχητές της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS) απέδρασαν από συριακή φυλακή κατά τη διάρκεια εξέγερσης την οποία διευκόλυνε ο σεισμός, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στο κέντρο κράτησης.

Στη στρατιωτική φυλακή της Ράζο, κοντά στα σύνορα της βορειοανατολικής Συρίας με την Τουρκία, κρατούνται έγκλειστοι περίπου 2.000 άνθρωποι, τους 1.300 εκ των οποίων βαραίνουν υποψίες πως πολέμησαν στις τάξεις του ISIS, διευκρίνισε η πηγή αυτή. Στην εγκατάσταση βρίσκονται επίσης Κούρδοι μαχητές.

«Μετά τον σεισμό που έπληξε τη Ράζο κρατούμενοι στασίασαν και πήραν τον έλεγχο ορισμένων τομέων της φυλακής», εξήγησε η πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ρώσοι στρατιώτες από τη γειτονική βάση έχουν σπεύσει στην πόλη της Λαττάκειας, στη Συρία, να βοηθήσουν στη διάσωση επιζώντων (φωτ. Reuters).

«Περίπου 20 φυλακισμένοι απέδρασαν (…). Θεωρούμε πως πρόκειται για μέλη του ISIS», πρόσθεσε η ίδια πηγή, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Η φυλακή της Ράζο, σε περιοχή στα χέρια αντικαθεστωτικών ανταρτών, ελέγχεται από φιλοτουρκικές δυνάμεις.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ΜΚΟ με έδρα τη Βρετανία που διαθέτει ευρύ δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη χώρα, επιβεβαίωσε ότι ξέσπασε εξέγερση στη φυλακή, αλλά σημείωσε πως δεν είναι σε θέση να πει εάν απέδρασαν κρατούμενοι.

Ο σεισμός των 7,8 βαθμών, το επίκεντρο του οποίου βρισκόταν λιγότερα από 100 χιλιόμετρα από τη Ράζο, προκάλεσε ζημιές σε πύλες και τοίχους της φυλακής, διευκρίνισε η πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο Σύρος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, μεταφέροντας το αίτημα της Δαμασκού για βοήθεια μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη χώρα, διαβεβαίωσε τη Δευτέρα πως θα διανεμηθεί «σε όλους τους Σύρους» που τη χρειάζονται, «σε όλη την επικράτεια», μολονότι μέρος της βρίσκεται εκτός του ελέγχου της κυβέρνησής του.

Μάχη για ανεύρεση επιζώντων και στη Συρία (φωτ.: Associated Press).

Ο Μπασάμ Σαμπάγ συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, για να τού μεταφέρει το αίτημα για βοήθεια της συριακής κυβέρνησης, η οποία υποσχέθηκε να «διευκολύνει όλες τις απαραίτητες (διαδικασίες) ώστε οι διεθνείς οργανισμοί να διανείμουν ανθρωπιστική βοήθεια», μετά τον σεισμό που προκάλεσε τρομακτικές καταστροφές στη Συρία, όπως και στην Τουρκία.

«Διαβεβαιώνουμε τον ΟΗΕ πως είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε και να συντονίσουμε την χορήγηση βοήθειας σε όλους τους Σύρους, σε όλη τη συριακή επικράτεια», δήλωσε ο πρεσβευτής στον Τύπο, ερωτηθείς για τους πληθυσμούς στις περιοχές που ελέγχονται από αντάρτες και τζιχαντιστές.

 

Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, TRT, Anadolu, CNN

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X