ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Σεισμός σε Τουρκία και Συρία: Πάνω από 4.300 νεκροί

Χιλιάδες κτίρια έχουν καταρρεύσει, τα σωστικά συνεργεία επιχειρούν εν μέσω επικίνδυνων μετασεισμών

Τουρκία και Συρία εξακολουθούν να μετρούν τις πληγές τους από τον πανίσχυρο, φονικό σεισμό 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που στοίχισε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους και σκόρπισε το χάος και την καταστροφή στις δύο χώρες.

Μέσα στη νύχτα, σωστικά συνεργεία εργάζονται πυρετωδώς ενάντια στον χρόνο, προσπαθώντας να εντοπίσουν και να απεγκλωβίσουν επιζώντες κάτω από τα συντρίμμια των χιλιάδων ισοπεδωμένων κτιρίων.

Στην Τουρκία, τουλάχιστον 2.921 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 13.293 τραυματίστηκαν σε 10 επαρχίες της χώρας, εξαιτίας του πρώτου, ισχυρότατου σεισμού που έγινε αισθητός, μέχρι την Αίγυπτο και το Ισραήλ, και ενός ακόμα, μεγέθους 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που έπληξε την ίδια περιοχή αργότερα.

Στη Συρία, τουλάχιστον 1.444 άνθρωποι σκοτώθηκαν από το ίδιο χτύπημα του εγκέλαδου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Επικίνδυνοι μετασεισμοί, κακές καιρικές συνθήκες

Οι μετασεισμοί, η χιονόπτωση και οι βροχές, σε συνδυασμό με την πτώση της θερμοκρασίας τη νύχτα, δυσχεραίνουν το έργο των σωστικών συνεργείων και ταλαιπωρούν τους άστεγους και στις δύο χώρες.

Σώθηκαν ήδη χιλιάδες

Ο Ορχάν Τατάρ, γενικός διευθυντής του τμήματος απόσβεσης κινδύνου της προεδρικής υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης (AFAD), ανακοίνωσε ότι έχουν καταρρεύσει συνολικά 5.606 κτίρια στην Τουρκία, ενώ από τα συντρίμμια τους έχουν μέχρι στιγμής διασωθεί 7.340 άνθρωποι.

Στα κλιμάκια έρευνας και διάσωσης συμμετέχουν περίπου 9.700 άνθρωποι σύμφωνα με την AFAD. Προς το παρόν δεν υπάρχει κίνδυνος για τσουνάμι στις ανατολικές ακτές της Μεσογείου.

Η εταιρεία του τουρκικού πετρελαϊκού αγωγού BOTAS αποφάσισε για «καθαρά προληπτικούς λόγους» να σταματήσει τη ροή πετρελαίου στην περιοχή, πρόσθεσε ο Τατάρ.

Ερντογάν: Η μεγαλύτερη καταστροφή από 1939

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη καταστροφή στη χώρα, από τον σεισμό 7,8 Ρίχτερ του 1939, που είχε χτυπήσει, τότε, λίγο έξω από την πόλη του Ερζιντσάν. Σε εκείνο τον σεισμό του προηγούμενου αιώνα, είχαν σκοτωθεί πάνω από 32.700 άνθρωποι, και είχε προκληθεί τσουνάμι μισού μέτρου.

«Το κράτος μας έχει αναλάβει δράση με όλους τους θεσμούς του μετά τον σεισμό», δήλωσε από το γραφείο της AFAD στην Άγκυρα κάνοντας λόγο για πλήρη κινητοποίηση. Ο Ερντογάν μίλησε τηλεφωνικά με τους δημάρχους των Αδάνων, της Οσμανίγιε, του Χατάι και του Κιλίς και ενημερώθηκε για τις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης.

 

Συρία: Πάνω από 3.400 τραυματίες

Στη Συρία, από τις περιοχές που ελέγχει η κυβέρνηση έχουν μέχρι στιγμής ανασυρθεί 593 νεκροί και ακόμα 1.411 είναι οι τραυματίες, στις επαρχίες Χαλέπι, Λατάκια, Χάμα και Ταρτούς, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Συρίας.

Στις βορειοδυτικές περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες, τουλάχιστον 700 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 2.000 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την ομάδα διάσωσης «Λευκά Κράνη.»

Στη μεθοριακή περιοχή Τουρκίας – Συρίας φιλοξενούνταν εκατομμύρια πρόσφυγες που είχαν διαφύγει από τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία και διέμεναν σε προσωρινά καταλύματα. 

Χάμα, Συρία. Πηγή Associated Press

 

Διεθνής βοήθεια

Χώρες από όλο τον κόσμο στέλνουν βοήθεια στις περιοχές που χτυπήθηκαν από τον σεισμό. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί να βοηθήσουν τις πληγείσες περιοχές, όπως και η Μεγάλη Βρετανία, η Ρωσία, η Ιαπωνία, οι χώρες του Κόλπου και το Ιράν, μεταξύ άλλων.

Η Ελλάδα στέλνει μια ομάδα 21 διασωστών, δύο σκύλους διάσωσης και ένα ειδικό όχημα, μαζί με έναν μηχανικό ειδικό σε δομικά στοιχεία, πέντε γιατρούς και εμπειρογνώμονες σεισμικού σχεδιασμού. Η ομάδα ταξιδεύει με στρατιωτικό μεταγωγικό αεροπλάνο.

Αεροπορική Βάση Ελευσίνας. Πηγή Associated Press

 

Αεροπορική Βάση Ελευσίνας. Πηγή Associated Press

Επικοινωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη θλίψη του για τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία και μετέφερε στον Ταγίπ Ερντογάν τη συμπαράσταση και τα συλλυπητήρια της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για την απώλεια ανθρώπινων ζωών.
Επανέλαβε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συνδράμει άμεσα την Τουρκία με κάθε τρόπο -και πέραν της ομάδας που έχει αναχωρήσει ήδη για την περιοχή- στην αντιμετώπιση των συνεπειών του καταστροφικού σεισμού.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη συμπαράσταση και την άμεση βοήθεια.

 

Σακελλαροπούλου: Η Ελλάδα στέκεται αλληλέγγυα στον δοκιμαζόμενο τουρκικό λαό

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επικοινώνησε επίσης με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του εξέφρασε τα συλλυπητήριά της για τα θύματα του καταστροφικού σεισμού.

Επικοινωνία Δένδια – Τσαβούσογλου

Επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, προκειμένου να του μεταφέρει τα συλλυπητήριά του και την ετοιμότητα της χώρας να στηρίξει την Τουρκία.

Μαρτυρίες

«Η αδελφή μου και τα τρία παιδιά της είναι κάτω από τα συντρίμμια. Το ίδιο και ο σύζυγός της, ο πεθερός και η πεθερά της. Επτά μέλη της οικογένειάς μας» είπε ο πρωί ο Μουχιτίν Ορακτσί, μπροστά στα χαλάσματα ενός κτιρίου στο Ντιγιάρμπακιρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Στο Καχραμάνμαρας, η Μελίσα Σαλμάν, μια 23χρονη δημοσιογράφος, λέει ότι έχει συνηθίσει να ζει με τους σεισμούς «Όμως είναι η πρώτη φορά που βιώνω κάτι τέτοιο. Νομίζαμε ότι ήρθε η Αποκάλυψη», είπε.

Η κακοκαιρία σε αυτήν την ορεινή περιοχή έχει παραλύσει τα κυριότερα αεροδρόμια γύρω από το Ντιγιάρμπακιρ και τη Μαλάτια, όπου συνεχίζεται η σφοδρή χιονόπτωση. Όσοι γλίτωσαν από τον σεισμό αλλά έμειναν άστεγοι, βρέθηκαν με τις πιτζάμες έξω στο κρύο.

«Ακούμε φωνές εδώ και εκεί κάτω. Πιστεύουμε ότι ίσως 200 άνθρωποι να βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια», είπε ένας διασώστης αναφερόμενος σε ένα κτίριο που κατέρρευσε στο Ντιγιάρμπακιρ.

Μπροστά σ’ αυτήν την καταστροφή, παντού οι κάτοικοι κινητοποιούνται και προσπαθούν να απομακρύνουν με τα χέρια ή με φτυάρια τα χαλάσματα.

Στη Χάμα, στην κεντροδυτική Συρία, διασώστες και πολίτες έβγαλαν με τα χέρια πτώματα από ένα κτίριο. Μεταξύ αυτών ήταν και ένα παιδί. Στη Τζανταρίς, βορειότερα, ένας άνδρας, καταβεβλημένος, θρηνεί για τον θάνατο του γιου του, ενός μικρού αγοριού, που στον σφίγγει στην αγκαλιά του αρνούμενος να τον αποχωριστεί. Τουλάχιστον 40 σπίτια έπεσαν σαν χάρτινοι πύργοι σε αυτήν την κοινότητα, στα σύνορα με την Τουρκία.

Οι κάτοικοι δεν διαθέτουν μηχανήματα, σκάβουν με οικιακά εργαλεία και με τα χέρια για να βρουν επιζώντες. «Όλη μου η οικογένεια θάφτηκε εδώ. Οι γιοι μου, η κόρη μου, ο γαμπρός μου, δεν υπάρχει κανείς να τους βγάλει», λέει λαχανιασμένος από την προσπάθεια ο Άλι Μπατάλ.

«Η Ημέρα της Κρίσης»

Στο Χαλέπι, ο Ανάς Χαμπακέ, 37 ετών, μόλις αισθάνθηκε τον σεισμό, πήγε να πάρει τον γιο του και φώναξε στην έγκυο γυναίκα του να κατέβει στην είσοδο της τριώροφης πολυκατοικίας τους.

«Κατεβήκαμε τη σκάλα σαν τρελοί και μόλις φτάσαμε στον δρόμο, είδαμε δεκάδες κατατρομαγμένες οικογένειες. Κάποιοι είχαν γονατίσει και προσεύχονταν, άλλοι έκλαιγαν, ήταν σαν να είχε φτάσει η Ημέρα της Κρίσης», αφηγήθηκε.

«Δεν έχω αισθανθεί κάτι παρόμοιο όλα τα χρόνια του πολέμου. Η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από τις βόμβες».

 

Πηγή Anadolu, France 24, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X