Ο Άντον δεν είχε ακόμα συνηθίσει να χειρίζεται καλά το όπλο του, όταν βρέθηκε περικυκλωμένος από ουκρανικές δυνάμεις εν μέσω πυροβολισμών. Ήταν η πρώτη φορά που έβλεπε τον εχθρό, δεν είχε προλάβει ο ίδιος να πυροβολήσει ούτε μια φορά και μάλιστα είχε τραυματιστεί από σφαίρα στο χέρι. Η ομάδα του αναγκάστηκε να παραδοθεί μετά τον αιφνιδιασμό των Ουκρανών.
Τη μοναδική ιστορία του περιέγραψε στον Guardian ο Ρώσος στρατιώτης, ο οποίος έγινε αιχμάλωτος πολέμου και τελικά επέστρεψε στην πατρίδα του, έπειτα από ανταλλαγή κρατουμένων στα μέσα Απριλίου.
Λίγοι γνωρίζουν για την τύχη των εκατοντάδων αιχμάλωτων Ρώσων στην Ουκρανία. Η Μόσχα δεν δημοσιεύει τα στοιχεία τους. Έτσι, ο Άντον – ο οποίος μίλησε με ψευδώνυμο για να προστατέψει την ταυτότητά του – είναι ένας από τους λίγους που μπορεί να πει τι πραγματικά συμβαίνει με τους αιχμαλώτους πολέμου στην Ουκρανία.
Με το που αποφοίτησε από το επαγγελματικό λύκειο, ο νεαρός από μια απομακρυσμένη πόλη της Σιβηρίας αποφάσισε να μπει στον στρατό τον περασμένο Δεκέμβρη. Όπως λέει τώρα, έπρεπε να «είχε κάνει τα πάντα» για να αποφύγει τον ρωσικό στρατό.
Η μονάδα του μεταφέρθηκε στα τέλη του Δεκέμβρη στην Κριμαία. Εκεί, τους είπαν ότι θα κάνουν εκπαίδευση για μια εβδομάδα. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, ο Άντον δεν ήταν προετοιμασμένος ούτε είχε λάβει κάποια στρατιωτική εκπαίδευση για να είναι έτοιμος για πόλεμο.
Οι φόβοι των στρατιωτών επιβεβαιώθηκαν: την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή, τη νύχτα πριν την εισβολή, τους ειδοποίησαν ότι θα τους στείλουν στον πόλεμο.
«Δεν είναι καθόλου δίκαιη η συμπεριφορά των ρωσικών αρχών. Με έστειλαν στην Ουκρανία εντελώς απροετοίμαστο», λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Στις 25 Φεβρουαρίου, μια μέρα μετά την εισβολή, η μονάδα του Άντον οδηγήθηκε με τεθωρακισμένα έξω από την πόλη Μικολάιβ, η οποία βρέθηκε στο στόχαστρο των ρωσικών δυνάμεων τις πρώτες μέρες του πολέμου.
Τελικά, συνεχίζοντας με τα πόδια και έχοντας αποσπαστεί από την κύρια ομάδα, ο Άντον και οι άλλοι Ρώσοι στρατιώτες που ήταν μαζί του έπεσαν σε ενέδρα Ουκρανών στις 2 Μαρτίου, μόλις μια εβδομάδα αφού είχαν μπει στην Ουκρανία.
«Οι Ουκρανοί έκαναν ψυχολογικά βασανιστήρια»
Τραυματισμένος από σφαίρα στο χέρι, ο Άντον περιγράφει πώς οι ουκρανικές δυνάμεις τού κάλυψαν το κεφάλι για να μη βλέπει και τον μετέφεραν σε ένα κελί, σε μια άγνωστη τοποθεσία.
Αρχικά, η ζωή στη φυλακή ήταν μια τρομακτική εμπειρία. «Ο παραμικρός θόρυβος σε τρομάζει. Κάθε μέρα ελπίζεις ότι δεν θα είναι η τελευταία σου και ότι δεν θα σε σκοτώσουν», περιγράφει ο Ρώσος στρατιώτης.
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι Ουκρανοί φύλακες δεν τον κακομεταχειρίστηκαν σωματικά, αλλά προχώρησαν σε ψυχολογικά βασανιστήρια. Έλεγαν, δηλαδή, στους Ρώσους στρατιώτες ότι ανήκουν στα αποβράσματα της κοινωνίας, τους απειλούσαν ότι θα τους κόψουν το φαγητό και κορόιδευαν τη Ρωσία.
Σιγά-σιγά, η βαρεμάρα άρχισε να επικρατεί του φόβου. Τις περισσότερες μέρες, οι Ρώσοι κρατούμενοι απλά κοιτούσαν τους τέσσερις τοίχους. Αν ήταν τυχεροί, τους έδιναν κάτι να διαβάσουν ή τους άφηναν να βλέπουν ουκρανική προπαγάνδα στην τηλεόραση.
Κάποια στιγμή, ο Άντον παραχώρησε συνέντευξη σε γνωστό Ουκρανό μπλόγκερ. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις απαγορεύονται κάθε είδους βασανιστήρια ή να μιλούν οι αιχμάλωτοι πολέμου σε μέσα ενημέρωσης χωρίς τη θέλησή τους.
Τελικά, ο Άντον επέστρεψε στη χώρα του στα μέσα Απριλίου, έπειτα από ανταλλαγή κρατουμένων που έγινε στη Μελιτόπολη. Αν και οι δύο χώρες έχουν προχωρήσει σε αρκετές τέτοιες ανταλλαγές, πολύ λίγες λεπτομέρειες έχουν γίνει γνωστές για τις διαδικασίες που ακολουθούνται.
Όταν επέστρεψε στη Ρωσία, ο νεαρός στρατιώτης έπρεπε να υποστεί και τις ανακρίσεις των ανωτέρων του. «Ήθελαν να ξέρουν αν μπορούν ακόμα να με εμπιστεύονται, είναι τυπική διαδικασία», υποστηρίζει ο ίδιος.
Αφού πέρασε λίγες μέρες στο νοσοκομείο και με το ρωσικό κράτος να του δίνει μια χρηματική αποζημίωση για τα τραύματα που υπέστη, ο Άντον έχει πλέον συνειδητοποιήσει το πλήρες σωματικό και ψυχολογικό κόστος της αιχμαλωσίας.
«Κατά τη διάρκεια της κράτησής μου, είχα μπλοκάρει όλα μου τα συναισθήματα. Προσπαθούσα να μη σκέφτομαι τη ζωή μου. Τώρα, όμως, βλέπω εφιάλτες, μετά βίας κοιμάμαι. Έχω πάρει βάρος» σημειώνει.
Σύμφωνα με τον ρωσικό στρατιωτικό νόμο, ο Άντον αναμένεται να επιστρέψει στην υπηρεσία όταν ξεπεράσει τα τραύματά του. Ο ίδιος προσπαθεί να βρει τρόπους για να εγκαταλείψει τον ρωσικό στρατό μια και καλή.
Πηγή: Guardian