ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ρώμη: Μάχη με τους αρουραίους

Ειδική επιχείρηση των Αρχών για την απομάκρυνση τρωκτικών από το Κολοσσαίο

Kathimerini.gr

Βίντεο που κυκλοφόρησε πρόσφατα και απεικονίζει αρουραίους να τρώνε σκουπίδια δίπλα στο Κολοσσαίο της Ρώμης, έχει κάνει τον γύρο του κόσμου προκαλώντας έντονες αντιδράσεις τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Τα τρωκτικά φαίνονται να κάνουν βόλτες ανενόχλητα στον χώρο που περιβάλλει το αμφιθεατρικό μνημείο μπροστά στα έκπληκτα μάτια τον επισκεπτών, ενώ τα απεριποίητα παρτέρια φαίνονται βρώμικα και γεμάτα απορρίμματα.

Η εφημερίδα Corriere della Sera, που δημοσίευσε το βίντεο στον ιστότοπό της, σχολιάζει πως πρόκειται για «ντροπή», ενώ τουρίστες από τους οποίους πήρε συνέντευξη αναρωτιούνται εάν ο δήμος διαθέτει συνεργεία καθαρισμού και δηλώνουν πως δεν περίμεναν ποτέ να αντικρίσουν αυτή την εικόνα στην «Αιώνια Πόλη». Η ένωση Federalberghi των ξενοδόχων της πόλης καταγγέλλει επίσης τις «σκληρές» εικόνες, λέγοντας πως ντροπιάζουν τη Ρώμη σε ολόκληρο τον κόσμο και βλάπτουν την τουριστική βιομηχανία ολόκληρης της χώρας.

«Τα τρωκτικά σε καμία περίπτωση δεν μπήκαν στον αρχαιολογικό χώρο», διαβεβαιώνει η διευθύντριά του, Αλφονσίνα Ρούσο, προσθέτοντας πως εδώ και καιρό γίνονται προσπάθειες για την εξολόθρευση των αρουραίων.

Αν και οι αρουραίοι στην ιταλική πρωτεύουσα δεν είναι καθόλου νέο φαινόμενο, οι Αρχές ισχυρίζονται πως έχουν εντείνει τις προσπάθειες να ξεφορτωθούν τα μολυσματικά ζώα, ως απάντηση στα πρόσφατα βίντεο μέσα και γύρω από το αρχαίο αμφιθέατρο, καθώς και στο κοντινό πάρκο Colle Oppio και στο αρχαίο συγκρότημα του παλατιού Domus Aurea. Ούτε όμως το εν λόγω βίντεο είναι το μοναδικό, καθώς τουρίστες εδώ και μήνες μοιράζονται φωτογραφίες και βίντεο με αρουραίους γύρω από τα ρωμαϊκά αξιοθέατα. Οι αξιωματούχοι εκτιμούν σήμερα ότι ο πληθυσμός των αρουραίων της Ρώμης ανέρχεται σε επτά εκατομμύρια, δηλαδή δυόμισι αρουραίους ανά κάτοικο, σύμφωνα με ανακοίνωση εκπροσώπου των Αρχών σε συνέντευξη Τύπου.

Η επικεφαλής της υπηρεσίας αποκομιδής σκουπιδιών της πόλης, Σαμπρίνα Αλφόνσι, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Adnkronos ότι από τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου ξεκίνησε μια «ειδική παρέμβαση», για να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να περάσουν με ασφάλεια γύρω από το δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο.

Η επιχείρηση θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα, καθαρίζοντας τις πράσινες περιοχές γύρω από το Κολοσσαίο, τις αποχετεύσεις και τοποθετώντας παγίδες για τα τρωκτικά.

Σύμφωνα με το Reuters, η Αλφόνσι είπε ότι η αύξηση των τουριστών που συρρέουν στην «Αιώνια Πόλη» αυτό το καλοκαίρι σε συνδυασμό με τον καύσωνα οδήγησαν στην αύξηση των σκουπιδιών που ευνόησε τον πολλαπλασιασμό των τρωκτικών.

Το δημαρχείο εξέδωσε φωτογραφίες του προσωπικού καθαριότητας που μάζευε σωρούς από πλαστικά μπουκάλια νερού, κουτάκια ποτών και άλλα υπολείμματα με φόντο ένα φωτισμένο Κολοσσαίο.

«Πρέπει να καθαρίσουμε την πόλη», είπε ο γερουσιαστής και περιφερειακός συντονιστής Κλαούντιο Ντουριγκόν, καθώς και ο δημοτικός σύμβουλος Νταβίντε Μπορντόνι. «Η Ρώμη έχει μετατραπεί σε υπαίθριο χώρο υγειονομικής ταφής με απόβλητα κάθε είδους, δυσάρεστη μυρωδιά και ποντίκια που κυνηγούν το ένα το άλλο. Σκουπίδια, αγριόχορτα και μεσαιωνικά τούβλα στο ιστορικό κέντρο δεν ντρέπεται ο δήμαρχος Γκουαλτιέρι;».

Η ύπαρξη αρουραίων σε δημόσιους χώρους αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την υγεία, ειδικά των παιδιών, καθώς μεταφέρουν πάνω από 40 μολυσματικές ασθένειες μεταξύ των οποίων η σαλμονέλα, ο τύφος και η λεπτοσπείρωση.

Πρόστιμο 18.000 ευρώ για βανδαλισμό

Εκτός από τους αρουραίους που περιφέρονται απειλητικά γύρω του και τα σκουπίδια που το ρυπαίνουν, το Κολοσσαίο δέχθηκε φέτος και άλλη μία επίθεση. Συγκεκριμένα, πριν από μερικές εβδομάδες ένας τουρίστας από τη Βρετανία χάραξε με κλειδί το όνομα του ίδιου και της αρραβωνιαστικιάς του στο εξωτερικό τοίχωμα του μνημείου. Μάλιστα βιντεοσκόπησε την πράξη του και τη μοιράστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι επικρίσεις που δέχθηκε ήταν δριμύτατες. Υστερα από έρευνες της αστυνομίας σε συνεργασία με τη Federalberghi, ο νέος εντοπίστηκε και ταυτοποιήθηκε ως Ιβάν Ντιμιτρόφ, 27 ετών, καταγόμενος από τη Βουλγαρία και μόνιμος κάτοικος Μπρίστολ. Σε επιστολή που έστειλε στον δήμαρχο της Ρώμης, Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, ο Ντιμιτρόφ ζήτησε συγγνώμη «από τους Ιταλούς και από ολόκληρο τον κόσμο», ενώ υποστήριξε πως δεν γνώριζε ότι πρόκειται για μνημείο. Πάντως, και παρά τις δηλώσεις μετανοίας του, η πράξη του δεν θα μείνει ατιμώρητη, καθώς μπορεί οι ποινικές διώξεις εις βάρος του να ανεστάλησαν, αλλά θα κληθεί να πληρώσει στο ιταλικό κράτος πρόστιμο ύψους 18.000 ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση