GUARDIAN
Εκ πρώτης όψεως η Vulkan μοιάζει με μια συνηθισμένη εταιρεία τεχνολογίας μέσου μεγέθους – απασχολεί περίπου 120 άτομα. Η δραστηριότητα όμως της εταιρείας, που έχει έδρα ένα εξαώροφο κτίριο στα περίχωρα της Μόσχας, φαίνεται πως επεκτείνεται πολύ πέρα από τις συμβουλές κυβερνοασφάλειας, οι οποίες υποτίθεται πως είναι η βασική υπηρεσία που παρέχει.
Λίγες ημέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, ένας υπάλληλος της εταιρείας –που για ευνόητους λόγους ζήτησε να μείνει ανώνυμος– προσέγγισε τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung με έναν μεγάλο όγκο από αρχεία, e-mails, σχέδια και συμβόλαια, τα οποία είχε υποκλέψει από τη Vulkan και αποκάλυπταν τις σχέσεις της εταιρείας με την κυβέρνηση της Ρωσίας. Αυτές οι αποκαλύψεις προσφέρουν μια σπάνια ματιά –ακόμη σπανιότερη αν αναλογιστούμε πόσο λίγες διαρροές τέτοιου είδους συμβαίνουν στη χώρα– στον τρόπο με τον οποίο το Κρεμλίνο προσπαθεί να επεκταθεί και να κυριαρχήσει στον κόσμο του Διαδικτύου. «Οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν τον κίνδυνο. Είμαι απογοητευμένος από την εισβολή της χώρας στην Ουκρανία και γι’ αυτό αποφάσισα να δημοσιοποιήσω αυτά τα αρχεία», ανέφερε ο πρώην εργαζόμενος, σύμφωνα με τον βρετανικό Guardian.
Κυβερνοεπιθέσεις
Η Vulkan, διευθύνων σύμβουλος της οποίας είναι ένας πρώην λοχαγός, ο Αντόν Μάρκοφ, με «καλές διασυνδέσεις» στη ρωσική στρατιωτική ηγεσία, έχει σχετίσει το όνομά της με πολλές παράνομες και προπαγανδιστικές ενέργειες. Ενα από τα έγγραφα που διέρρευσαν, τα οποία πέντε διαφορετικές υπηρεσίες πληροφοριών επιβεβαιώνουν πως είναι αυθεντικά, συνδέει τη Vulkan με τη διαβόητη ομάδα χάκερ Sandworm, η οποία έχει προκαλέσει δύο μπλακ άουτ στην Ουκρανία, έχει επιτεθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Νότιας Κορέας και έχει λανσάρει το πιο καταστροφικό κακόβουλο λογισμικό στην Ιστορία. Επιπλέον, δύο από τα λογισμικά που κατασκευάζει η Vulkan χρησιμοποιούνται το ένα για τον έλεγχο του Ιντερνετ σε περιοχές που έχει καταλάβει η Ρωσία και τη διασπορά ψευδών ειδήσεων μέσω των social media σε αυτές τις περιοχές, και το άλλο για τη φθορά υποδομών σε αέρα, γη και θάλασσα.
Κάποιες άλλες από τις χιλιάδες σελίδες των εγγράφων δείχνουν χάρτες στους οποίους σημειώνονται «πιθανοί στόχοι». Ενας από αυτούς έχει «πινέζες» σχεδόν σε ολόκληρη την επικράτεια των ΗΠΑ, ενώ σε άλλον χαρτογραφείται λεπτομερώς ένα πυρηνικό εργοστάσιο στην Ελβετία. Πολλές από τις «παραγγελίες» για επιθέσεις σε υποδομές εκτός συνόρων αποδεικνύεται πως ήρθαν από την FSB, τη ρωσική υπηρεσία κατασκοπείας, αλλά και από το επιχειρησιακό τμήμα του ρωσικού στρατού, γνωστό και ως GOU.
Πολλοί αναλυτές λένε ότι η Ρωσία εμπλέκεται επίσης σε μια διαρκή ψηφιακή σύγκρουση με αυτή που αντιλαμβάνεται ως εχθρό της, τη Δύση, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ε.Ε., του Καναδά, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, οι οποίες έχουν αναπτύξει τις δικές τους ικανότητες για κυβερνοπόλεμο σε μια διαρκώς αυξανόμενη ψηφιακή κούρσα εξοπλισμών.
«Ιδια αποστολή»
Ο Τζον Χόλτκουιστ, αντιπρόεδρος στην αμερικανική εταιρεία κυβερνοασφάλειας Mandiant, η οποία εξέτασε μέρη του υλικού που διέρρευσε, δήλωσε: «Αυτά τα έγγραφα υποδηλώνουν ότι η Ρωσία θεωρεί ζωτικής σημασίας τις επιθέσεις σε μη στρατιωτικές υποδομές και τη χειραγώγηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ως μέρος της ίδιας αποστολής, η οποία είναι ουσιαστικά μια επίθεση στη θέληση του εχθρού να πολεμήσει».