ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πώς η Μελόνι έμαθε να αγαπάει τους μετανάστες

Νομοθεσία με στόχο την προσέλκυση νόμιμων εργατικών χεριών στη χώρα

Kathimerini.gr

Πριν αναλάβει την κυβέρνηση της Ιταλίας, η Τζόρτζια Μελόνι έδινε από τα έδρανα της αντιπολίτευσης σκοτεινούς χρησμούς σχετικά με ένα εγγύς μέλλον, στο οποίο οι γηγενείς Ιταλοί θα αντικατασταθούν από εθνικές μειονότητες. Είναι γεγονός πως η Μελόνι ήταν μία από τις πιο έντονες φωνές στην Ευρωπαϊκή Ενωση ενάντια στη μετανάστευση, υποσχόμενη πως θα επιβάλει αποκλεισμούς στα μικρά βαρκάκια που φτάνουν διαρκώς στις ιταλικές ακτές από τη βόρεια Αφρική εάν εκλεγόταν πρόεδρος.

Από την ημέρα που ανέλαβε την εξουσία, φαίνεται, ωστόσο, πως έχει αλλάξει κατεύθυνση. Στους δέκα μήνες που βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας, η παράνομη μετανάστευση έχει αυξηθεί, ενώ οι νομοθετικές αλλαγές που προωθεί θα μπορούσαν να φέρουν μέχρι και 1,5 εκατομμύριο μετανάστες στη χώρα μέσω νέων νόμιμων οδών. Οπως σχολιάζει σε χθεσινό δημοσίευμά του το Politico, φαίνεται πως η Μελόνι έμαθε να αγαπάει τους μετανάστες.

Η Μελόνι κατάλαβε σύντομα ότι προεδρεύει μιας χώρας οικονομικά ασταθούς και δημογραφικά παρακμάζουσας. Μόνο την τελευταία δεκαετία η Ιταλία έχει «χάσει» 1,5 εκατομμύριο κατοίκους – περισσότερους από τον πληθυσμό του Μιλάνου. Στις 39 από τις 107 επαρχίες της υπάρχουν αυτή τη στιγμή περισσότεροι συνταξιούχοι από εργάτες.

Αριθμοί σαν αυτούς οδήγησαν τον υπουργό Οικονομικών Τζιανκάρλο Τζορτζέτι να προειδοποιήσει πριν από μερικές εβδομάδες ότι καμία μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό σύστημα δεν θα μπορέσει να «μετριάσει τις επιπτώσεις που θα έχουν μακροπρόθεσμα οι χαμηλοί ρυθμοί γεννήσεων σε αυτή τη χώρα».

Η νέα νομοθεσία για το μεταναστευτικό που προωθεί η Μελόνι υπολογίζεται πως θα φέρει στη χώρα 833.000 νόμιμους μετανάστες μέσα στα επόμενα χρόνια, ώστε να καλυφθεί η έλλειψη σε εργατικά χέρια. Την ίδια περίοδο, ανοίγει τις πόρτες σε 452.000 εργάτες με σκοπό να καλυφθούν εποχιακές θέσεις σε αγροτικές και τουριστικές εργασίες, αλλά και μόνιμες θέσεις σε τεχνικά επαγγέλματα όπως ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί και μηχανικοί αυτοκινήτων.

«Είναι μια πολύ πραγματιστική προσέγγιση», σχολιάζει ο Ματέο Βίλα, ειδικός της μετανάστευσης στο ιταλικό Think Tank ISPI. «Εχει συντελεστεί μια αλλαγή στο κυβερνητικό αφήγημα».

Ανάμεσα στις αλλαγές στη μεταναστευτική νομοθεσία περιέχονται και οι περίφημοι «κανόνες για την οικογενειακή επανένωση», όπου επιτρέπουν σε κατοίκους της χώρας να φέρνουν συγγενείς τους μέσα από μια σχετικώς εύκολη διαδικασία. Ειδικοί υπολογίζουν πως με αυτό τον κανονισμό, σε ένα βάθος δέκα ετών είναι πιθανό να μπουν στη χώρα έως και 1,5 εκατομμύριο νόμιμοι πρόσφυγες. Φαίνεται πως η πίεση που ασκήθηκε από την επιχειρηματική κοινότητα της χώρας συνέβαλε στο να υιοθετήσει η κυβέρνηση πιο «ρεαλιστικές» μεταναστευτικές πολιτικές.

Αν και η Μελόνι εξακολουθεί να δηλώνει ότι η Ιταλία ακολουθεί μια «σκληρή γραμμή» όσον αφορά τους ανθρώπους που φτάνουν στη χώρα παράνομα, στην πράξη δεν φαίνεται αυτό να έχει σοβαρά αποτελέσματα. Ο αριθμός των αφιχθέντων από τη βόρεια Αφρική έχει υπερδιπλασιαστεί τον χρόνο αυτό, με τα επίσημα στοιχεία να κάνουν λόγο για 106.000 πρόσφυγες έναντι 53.000 το 2022. Επιπλέον, η κυβέρνησή της έχει γίνει αντικείμενο κριτικής ύστερα από ένα ναυάγιο τον Φεβρουάριο, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 100 μεταναστών, ενώ ΜΚΟ καταγγέλλουν ότι τα σκάφη τους έχουν πέσει θύματα κατασχέσεων σε μια κυβερνητική προσπάθεια να αποθαρρυνθούν με κάθε τρόπο οι πρόσφυγες από το να ξεκινήσουν για το επικίνδυνο ταξίδι.

 

Δικαιολογεί τους βιαστές

Σάλο έχουν προκαλέσει στην Ιταλία οι δηλώσεις του συντρόφου της Τζόρτζια Μελόνι και δημοσιογράφου, Αντρέα Τζιαμπρούνο, ο οποίος στον απόηχο τεσσάρων υποθέσεων ομαδικών βιασμών «υψηλού προφίλ», δήλωσε πρόσφατα πως εάν οι γυναίκες δεν θέλουν να πέφτουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, θα πρέπει να αποφεύγουν να «πίνουν πολύ». «Εάν πας κάπου για να χορέψεις έχεις κάθε δικαίωμα να πιεις… εάν όμως αποφύγεις να μεθύσεις και να χάσεις τις αισθήσεις σου, ίσως να αποφύγεις και τα προβλήματα, γιατί αλλιώς θα σε βρει ο λύκος», είπε ο Τζιαμπρούνο κατά τη διάρκεια της εκπομπής του στο κανάλι Rete 4. Ο δημοσιογράφος έχει μία επτάχρονη κόρη με την πρόεδρο. Αμέσως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πήραν φωτιά κατηγορώντας τον Τζιαμπρούνο πως ρίχνει την ευθύνη για ένα τόσο σοβαρό έγκλημα στα θύματα, ενώ η βουλευτής της αντιπολίτευσης Τσετσίλια ντ’ Ελία δήλωσε πως «εάν ένα κορίτσι πιει πολύ το μόνο που πρέπει να περιμένει είναι έναν πονοκέφαλο την επόμενη ημέρα, όχι ένα βιασμό. Δεν είναι πλέον επιτρεπτό να κατηγορούνται οι γυναίκες. Μην πας εκεί μόνη, μην πας στα σκοτεινά, μην ντύνεσαι προκλητικά. Αυτά είναι ανεπίτρεπτα». Η Τζόρτζια Μελόνι δεν έχει αποστασιοποιηθεί επισήμως από τις δηλώσεις του συντρόφου της.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Οδοιπορικό της «Κ» στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΚΟΣΜΟΣ