ΠΗΓΗ: Reuters
Ο ισχυρότερος μισθοφόρος της Ρωσίας δήλωσε σήμερα, Κυριακή, πεπεισμένος ότι ανώτεροι αξιωματούχοι του Κρεμλίνου απαγόρευσαν τις αναφορές γι’ αυτόν στα κρατικά μέσα ενημέρωσης, προειδοποιώντας ότι μια τέτοια παραπλανητική προσέγγιση θα οδηγούσε σε αντίδραση από τον ρωσικό λαό εντός μηνών.
Ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν, ιδρυτής της ομάδας μισθοφόρων Wagner, είναι ιδιαίτερα προβεβλημένο μέλος του κύκλου του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, που κέρδισε ευρεία φήμη στον 15μηνο πόλεμο στην Ουκρανία.
Ο Πριγκόζιν, επιχειρηματίας της εστίασης που ειρωνεύτηκε την περασμένη εβδομάδα ότι το παρατσούκλι του θα έπρεπε να είναι «ο χασάπης του Πούτιν» αντί «ο σεφ του Πούτιν», κατέλαβε την ουκρανική πόλη Μπαχμούτ, αλλά ο ρόλος του στη νίκη αυτήν υποβαθμίστηκε από την κρατική τηλεόραση, η οποία αγνοούσε δημοσιογραφικά την πτώση του Μπαχμούτ επί 20 ώρες και δεν μετέδωσε τη νικητήρια ομιλία του Πριγκόζιν.
Τον 61χρονο Πριγκόζιν ακολουθεί η φήμη ότι επιβάλλει τρομερά αυστηρή πειθαρχία στους μισθοφόρους του, ενώ μετέρχεται άσεμνη γλώσσα και ιδιόλεκτο της φυλακής για να προσβάλει τους κορυφαίους στρατιωτικούς του Πούτιν, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Αμυνας Σεργκέι Σόιγκου, με τον οποίο τους… συνδέουν χρόνια ανταγωνισμού.
Ειρωνείες και απειλές
Ερωτηθείς σχετικά με την απαγόρευση της κάλυψής του στα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ο Πριγκόζιν χρησιμοποίησε μια σειρά από ρωσικές παροιμίες για να κοροϊδέψει τους υπευθύνους: «Ο,τι απαγορεύεται είναι πάντα πιο γλυκό».
«Η Wagner δεν είναι γλιστερό σαπούνι που οι γραφειοκράτες έχουν συνηθίσει να το σπρώχνουν παντού· η Wagner είναι ένα σουβλί, ένα στιλέτο που δεν μπορείς να κρύψεις», είπε ο Πριγκόζιν. «Είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι έχουν απαγορεύσει την κάλυψη».
«Το γεγονός ότι οι υψηλά ιστάμενοι γραφειοκράτες, οι “πύργοι του Κρεμλίνου”, προσπαθούν να κλείσουν τα στόματα όλων για να μη μιλήσουν για τη Wagner, απλώς θα δώσουν στον λαό άλλον έναν λόγο διαμαρτυρίας».
Μια τέτοια προσέγγιση, είπε, θα προκαλέσει την αντίδραση του ρωσικού λαού.
«Μακροπρόθεσμα –και μακροπρόθεσμα είναι σε δύο ή τρεις μήνες– θα έχουν άσχημες αντιδράσεις από τον κόσμο επειδή προσπάθησαν να κλείσουν τα στόματα και τα αυτιά όλων», είπε ο Πριγκόζιν.
Η σιωπή του Κρεμλίνου
Το Κρεμλίνο και το υπουργείο Αμυνας αγνόησαν τα ξεσπάσματα του Πριγκόζιν, τα οποία φαίνεται να παραβιάζουν τους κανόνες του αυστηρά ελεγχόμενου πολιτικού συστήματος που δημιούργησε ο Πούτιν από τότε που κέρδισε την κορυφαία θέση στο Κρεμλίνο την τελευταία μέρα του 1999.
Το Κρεμλίνο, το οποίο δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό, λέει ότι όλοι οι στόχοι της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία θα επιτευχθούν, παρά το ότι, όπως λέει, διεξάγεται πόλεμος δι’ αντιπροσώπων από τη Δύση εναντίον του.
Αφού ο Πριγκόζιν κήρυξε τη νίκη στο Μπαχμούτ, χρειάστηκε το Κρεμλίνο 10 ώρες για να εκδώσει δήλωση 36 λέξεων που συγχαίρει τη Wagner και τις μονάδες των ενόπλων δυνάμεων για την «απελευθέρωση» του Αρτεμίβσκ, το όνομα επί σοβιετικής εποχής για το Μπαχμούτ που χρησιμοποιούσε η Ρωσία. Δεν έγινε καμία αναφορά στον Γιεβγκένι Πριγκόζιν.
Ο επικεφαλής της μισθοφορικής ομάδας είπε στο ηχητικό μήνυμά του σήμερα, Κυριακή, ότι 72.000 Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στην «κρεατομηχανή» του Μπαχμούτ και περίπου 100.000 με 140.000 τραυματίστηκαν.
Παρά ταύτα, ούτε η Ουκρανία ούτε η Ρωσία δημοσιεύουν τους αριθμούς των νεκρών, ωστόσο το Κίεβο λέει ότι οι απώλειες της Ρωσίας στο Μπαχμούτ είναι τεράστιες, καθώς ήταν η πλευρά που επιτέθηκε.
Το Κίεβο επιμένει, δε, ότι οι δυνάμεις του ελέγχουν ακόμη ένα μικρό τμήμα της πόλης.