ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πούτιν: Το μεγάλο ξεκαθάρισμα των Ρώσων στρατηγών

Η ανταρσία της Wagner μπορεί να «εξέπνευσε» σχετικά γρήγορα, μέσα σε περίπου ένα 48ωρο, αλλά οι δονήσεις που εκείνη προκάλεσε εξακολουθούν να γίνονται αισθητές τρεις εβδομάδες μετά

Kathimerini.gr

Γιώργος Σκαφιδάς

Πολλοί θα έδιναν «πολλά» για να μάθουν τι ακριβώς συμβαίνει στις τάξεις των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, έπειτα από 17 μήνες πολέμου.

Η αλλαγή φρουράς που είχε σημειωθεί «ξαφνικά» τον περασμένο Ιανουάριο στην ηγεσία των ρωσικών στρατευμάτων που μάχονται στην Ουκρανία, με την τότε πρόωρη αντικατάσταση του Σουροβίκιν από τον Γκερασίμοφ, ήταν αρκετή ώστε να κεντρίσει την «περιέργεια».

Σχεδόν έξι μήνες μετά ωστόσο, η «περιέργεια» έχει πια περάσει σε… άλλο επίπεδο, με φόντο την αποτυχημένη ανταρσία του Πριγκόζιν και των μισθοφόρων του, μια ανταρσία στην οποία φημολογείται ότι μπορεί να είχαν εμπλοκή (εάν όχι άμεση, τότε έμμεση) και στελέχη των τακτικών ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.

Η ανταρσία της Wagner μπορεί να «εξέπνευσε» σχετικά γρήγορα, μέσα σε περίπου ένα 48ωρο (το βράδυ της 24ης Ιουνίου είχαν όλα τελειώσει), αλλά οι δονήσεις που εκείνη προκάλεσε εξακολουθούν να γίνονται αισθητές, τρεις εβδομάδες μετά.

Τρεις στρατηγοί «χάθηκαν» σε τρεις εβδομάδες

Μέσα σε αυτό το διάστημα των μόλις τριών εβδομάδων, ένας κορυφαίος Ρώσος στρατιωτικός (ο στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν) εξαφανίστηκε από το προσκήνιο, ένας άλλος υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματικός (ο υποστράτηγος Ιβάν Ποπόφ) αποπέμφθηκε και ένας τρίτος (ο αντιστράτηγος Ολεγκ Τσοκόφ) σκοτώθηκε από ουκρανικό πλήγμα στο Μπερντιάνσκ στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Σουροβίκιν, Ποπόφ και Τσοκόφ έχουν περάσει, όλοι τους, από το μέτωπο της Ουκρανίας.

Ο Σουροβίκιν ήταν διοικητής των ρωσικών δυνάμεων που μάχονται στην Ουκρανία, για περίπου ένα τρίμηνο (Οκτώβριος 2022 – Ιανουάριος 2023), μέχρι που αντικαταστάθηκε ξαφνικά από τον Ρώσο αρχηγό ΓΕΕΘΑ Βαλέρι Γκερασίμοφ.

Ο Ποπόφ ήταν μέχρι πρότινος διοικητής της 58ης Στρατιάς Συνδυασμένων Όπλων που μάχεται εναντίον των Ουκρανών στο μέτωπο της Ζαπορίζια.

Και ο Τσοκόφ (που σκοτώθηκε προ ημερών στην περιοχή της Ζαπορίζια) ήταν υποδιοικητής στις τάξεις της ρωσικής Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας, το αρχηγείο της οποίας στο Ροστόφ είχαν όμως καταλάβει οι μαχητές της Wagner για λίγες ώρες τον περασμένο Ιούνιο κατά τη διάρκεια της ανταρσίας τους.

Ο Σουροβίκιν «αγνοείται» εδώ και σχεδόν τρεις εβδομάδες και εάν πιστέψουμε τις σχετικές διαρροές τότε εκείνος… είτε «ξεκουράζεται» όπως ακούστηκε να λέει ένας Ρώσος βουλευτής (εν προκειμένω ο απόστρατος αξιωματικός των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων Αντρέι Καρταπόλοφ)… είτε κρατείται στη Μόσχα ως ύποπτος για συμμετοχή στην ανταρσία της Wagner όπως έχουν ήδη αναφέρει Ρώσοι μπλόγκερ.

Δεκάδες Ρώσοι στρατιωτικοί στο στόχαστρο έπειτα από την ανταρσία του Πριγκόζιν

Η Wall Street Journal υποστηρίζει, μέσα από σημερινό «αποκλειστικό» της δημοσίευμα, ότι ο Σουροβίκιν κρατείται στη Μόσχα όπου και ανακρίνεται χωρίς όμως να του έχουν προς το παρόν απαγγελθεί κατηγορίες. Ο 56χρονος Ρώσος στρατηγός, ο γνωστός και με το προσωνύμιο «Αρμαγεδδών» λόγω της «σαρωτικής» του δράσης στο μέτωπο της Συρίας, φέρεται να γνώριζε εκ των προτέρων την πρόθεση του Πριγκόζιν να προχωρήσει σε ανταρσία… Και, όπως λέγεται, δεν ήταν ο μόνος.

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, στον απόηχο της ανταρσίας των μισθοφόρων της Wagner, τουλάχιστον 13 υψηλόβαθμοι αξιωματικοί των τακτικών ρωσικών ενόπλων δυνάμεων οδηγήθηκαν σε ανάκριση και περίπου 15 τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ή απολύθηκαν.

Κι αυτό, με στόχο να απαλλαγεί το ρωσικό στράτευμα από «εκείνους που πιστεύεται ότι δεν μπορούν πλέον να είναι αξιόπιστοι», όπως αναφέρει στη Wall Street Journal πηγή που φέρεται να έχει γνώση της κατάστασης.

Ο προσωρινά «αγνοούμενος» Σ. Σουροβίκιν (Russian Defense Ministry Press Service via AP)

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, μεταξύ εκείνων που ανακρίθηκαν και έχουν εν τω μεταξύ τεθεί σε διαθεσιμότητα είναι ο συνταγματάρχης Αντρέι Γιουντίν, που ήταν το δεξί χέρι του Σουροβίκιν, και ο αντιστράτηγος Βλαντίμιρ Αλεξέγεφ, που υπηρετούσε ως αναπληρωτής διοικητής της Κεντρικής Διεύθυνσης Πληροφοριών του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ υπό κράτηση φέρεται να τέθηκε και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Μιχαήλ Μιζίντσεφ που είχε πρωταγωνιστήσει πέρυσι στην πολιορκία της Μαριούπολης προτού περάσει εν συνεχεία, μήνες αργότερα, στις τάξεις της μισθοφορικής Wagner.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Πούτιν ακόμη δεν έχει αποφασίσει πώς ακριβώς θα χειριστεί τις επιπτώσεις της μισθοφορικής ανταρσίας, ενώ η στάση του Κρεμλίνου περιπλέκεται πια και από τις φήμες που θέλουν τον Γεβγκένι Πριγκόζιν να παραμένει εντός των ρωσικών συνόρων, μακριά από τη Λευκορωσία όπου υποτίθεται ότι θα πήγαινε «εξορία» βάσει της συμφωνίας που συνήφθη με τον Πούτιν, έπειτα από διαμεσολάβηση του Λευκορώσου προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο, προκειμένου να δοθεί ένα αναίμακτο τέλος στην ανταρσία της Wagner.

Σοϊγκού και Γκερασίμοφ δέχονται κριτική εκ των έσω

«Αναταραχή συνεχίζει να επικρατεί στις ηγετικές τάξεις του ρωσικού στρατού σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά από την αποτυχημένη ανταρσία, δημιουργώντας νέους περισπασμούς και θέτοντας νέους κινδύνους για τις δυνάμεις της Μόσχας, καθώς εκείνες προσπαθούν να αποκρούσουν την ουκρανική αντεπίθεση», σημειώνουν σε δική τους ανάλυση οι Τάιμς της Νέας Υόρκης, στρέφοντας το βλέμμα στην περίπτωση του Ρώσου υποστράτηγου Ιβάν Ποπόφ ο οποίος «συγκρούστηκε» με την ηγεσία των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων προτού τελικώς… καρατομηθεί.

Ο Ποπόφ παρουσιάζεται, στο πλαίσιο ηχητικού μηνύματος το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα ο – προερχόμενος από το κόμμα της Ενωμένης Ρωσίας του Πούτιν – Ρώσος βουλευτής Αντρέι Γκουρουλιόφ, να ασκεί σκληρή κριτική στην ηγεσία των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων αποκηρύσσοντας ως λανθασμένες, καταστροφικές και «προδοτικές» κάποιες από τις επιλογές που έχει κάνει αυτή η ηγεσία στο μέτωπο της Ουκρανίας όπου οι ρωσικές δυνάμεις καλούνται να διαχειριστούν ήττες και ελλείψεις.

Ο αποπεμφθείς υποστράτηγος Ιβάν Ποπόφ (Russian Defense Ministry Press Service via AP)

Στο διάρκειας τεσσάρων λεπτών ηχητικό του μήνυμα ο Ποπόφ παρουσιάζεται να ασκεί κριτική σε «ανώτερα αφεντικά» και σε «ανώτερους διοικητές», χωρίς όμως να αναφέρει ονόματα. Όλοι «καταλαβαίνουν» ωστόσο ότι εκείνος φωτογραφίζει ως κατακριτέους τους κ.κ. Σοϊγκού και Γκερασίμοφ, στους οποίους είχε όμως κατ’ επανάληψη ασκήσει σκληρή κριτική και ο Γεβγκένι Πριγκόζιν… πριν από τις 24 Ιουνίου.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων Βαλέρι Γκερασίμοφ «εξακολουθούν να βρίσκονται στο στόχαστρο τμημάτων του ρωσικού στρατιωτικού κατεστημένου» δεχόμενοι οργισμένες επικρίσεις, σημειώνουν από την πλευρά τους οι Financial Times, διακρίνοντας ρήγματα στις τάξεις του ρωσικού στρατεύματος… έπειτα από 17 μήνες πολέμου…

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση