ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πούτιν και Κιμ, μια συμμαχία στο ημίφως

Θερμές δηλώσεις αλληλοϋποστήριξης, μυστικότητα για το τι συμφωνήθηκε

REUTERS, A.P.

Στο κοσμοδρόμιο του Βοστότσνι, στη ρωσική Aπω Ανατολή, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί η συνάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, χωρίς οι προβολείς των δημοσιογραφικών συνεργείων να καταφέρουν να διαλύσουν την αχλύ του μυστηρίου που την περιέβαλε – μέχρι την τελευταία στιγμή ο ακριβής τόπος και χρόνος της συνάντησης παρέμενε άγνωστος. Παρά τις θερμές δηλώσεις αλληλοϋποστήριξης, οι δύο άνδρες απέφυγαν να δώσουν συγκεκριμένες πληροφορίες για το τι συμφωνήθηκε στις τέσσερις ώρες των διαβουλεύσεων, πίσω από κλειστές πόρτες.

Ρωσική βοήθεια στο δορυφορικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ και πλήρης υποστήριξη από τον Κιμ στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Ντυμένος με κοστούμι αυτή τη φορά, ο 39χρονος ηγέτης της Βόρειας Κορέας βγήκε από τη λιμουζίνα του και αντάλλαξε χειραψία, που κράτησε 40 δευτερόλεπτα, με τον 70χρονο οικοδεσπότη του, ο οποίος τον περίμενε στην είσοδο του χώρου εκτοξεύσεων. Στις εισαγωγικές του δηλώσεις, ο Ρώσος πρόεδρος υπενθύμισε την υποστήριξη της Σοβιετικής Ένωσης στην Πιονγιάνγκ στη διάρκεια του κορεατικού πολέμου, ενώ ο Κιμ εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στη Μόσχα, με μια έμμεση –πλην σαφή– αναφορά στο Ουκρανικό. «Η Ρωσία διεξάγει σήμερα έναν δίκαιο αγώνα εναντίον των ηγεμονικών δυνάμεων για να υπερασπιστεί την κυριαρχία, την ασφάλεια και τα συμφέροντά της», τόνισε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας «πλήρη και άνευ όρων υποστήριξη» στον μεγάλο του γείτονα, που «θα βρισκόμαστε πάντα στο πλευρό του, στο κοινό μέτωπο κατά του ιμπεριαλισμού».

Η επιλογή του κοσμοδρομίου Βοστότσνι για την πραγματοποίηση της συνάντησης ενίσχυσε την εικασία Αμερικανών και άλλων Δυτικών αξιωματούχων ότι βασικό θέμα στην ημερήσια διάταξη θα ήταν η προσφορά ρωσικής τεχνογνωσίας στο δορυφορικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, που συνδέεται άμεσα με το πυραυλικό της πρόγραμμα, με αντάλλαγμα την αξιοποίηση του τεράστιου αποθέματος σοβιετικής τεχνολογίας πυρομαχικών της Πιονγιάνγκ για τις ανάγκες του πολέμου στην Ουκρανία. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να βοηθήσει η Ρωσία το δορυφορικό πρόγραμμα της γειτονικής της χώρας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν απάντησε: «Μα γι’ αυτό βρισκόμαστε εδώ. Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για την πυραυλική τεχνολογία». Σε νέα ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσο η συνεργασία θα επεκταθεί και στο στρατιωτικό επίπεδο, ο Ρώσος πρόεδρος απέφυγε ευθεία απάντηση, λέγοντας: «Θα συζητήσουμε για τα πάντα». Λίγες ώρες αργότερα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν το ενδεχόμενο αποστολής κοσμοναύτη της Βόρειας Κορέας στο Διάστημα.

Αν και η Ρωσία ψήφισε στο παρελθόν αποφάσεις του ΟΗΕ που επέβαλαν κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα λόγω των πυρηνικών δοκιμών της, ο πόλεμος στην Ουκρανία άλλαξε την εικόνα. Τον Ιούλιο ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού επισκέφθηκε την Πιονγιάνγκ και παραβρέθηκε σε στρατιωτική παρέλαση όπου παρουσιάστηκαν και πύραυλοι με πυρηνικές κεφαλές, κάτι που ερμηνεύθηκε ως έμμεση νομιμοποίηση. Χθες, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι «οι κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας υιοθετήθηκαν σε μια εντελώς διαφορετική γεωπολιτική κατάσταση».

Πολύ μακριά από το ρωσικό κοσμοδρόμιο της Απω Ανατολής, Ρώσοι και Ουκρανοί επιδόθηκαν χθες σε νέες επιθέσεις στα μέτωπα της Μαύρης Θάλασσας. Ο ουκρανικός στρατός εξαπέλυσε 10 πυραύλους Κρουζ και τρία μη επανδρωμένα ταχύπλοα εναντίον ρωσικού ναυπηγείου στη Σεβαστούπολη, όπου βρίσκεται ο ναύσταθμος του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της μυστικής υπηρεσίας του ουκρανικού στρατού, ένα ρωσικό υποβρύχιο και ένα αποβατικό σκάφος υπέστησαν ζημιές. Από την πλευρά τους οι Ρώσοι εξαπέλυσαν νέα επίθεση με drones στο Ισμαήλ, κέντρο εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών, κοντά στα σύνορα με τη Ρουμανία.

Στη Ρουμανία

Στο Βουκουρέστι, το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκαν νέα θραύσματα drones επί ρουμανικού εδάφους, που πιθανολογείται ότι προέρχονται από προηγούμενη ρωσική επίθεση στο Ισμαήλ. Ηταν η τρίτη φορά μέσα σε μία εβδομάδα που οι ρουμανικές αρχές ανακοίνωσαν κάτι τέτοιο. Ο πρόεδρος της χώρας, Κλάους Γιοχάνις, έκανε λόγο για «απολύτως απαράδεκτη παραβίαση του εναερίου χώρου της Ρουμανίας, ενός μέλους του ΝΑΤΟ». Ωστόσο, ο πρωθυπουργός Μαρτσέλ Τσολάκου τόνισε ότι «κανείς δεν μας επιτέθηκε και κανείς δεν μας επιτίθεται», προσθέτοντας ότι «έπεσαν κάποια θραύσματα drones που είχε χτυπηθεί από τον ουκρανικό στρατό».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Οδοιπορικό της «Κ» στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΚΟΣΜΟΣ