Kathimerini.gr
Τα βέλη του προς την Ευρώπη έριξε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), κατακρίνοντας την απαράδεκτα αργή εξέλιξη των εμβολιασμών. Ο δρ Χανς Κλούγκε, περιφερειακός επικεφαλής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, επισήμανε ότι η μεγάλη καθυστέρηση παρατείνει τη διάρκεια της πανδημίας και υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη επίσπευσης σε όλα τα επίπεδα: ενισχύοντας την παραγωγή, περιορίζοντας τα εμπόδια στη χορήγηση και χρησιμοποιώντας ακόμα και την τελευταία δόση που υπάρχει.
Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται η Γερμανία, όπου πλέον οι εμβολιασμοί θα μπορούν να γίνονται και στα ιδιωτικά ιατρεία. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, στο πρόγραμμα εμβολιασμών θα συμμετάσχουν πάνω από 35.000 οικογενειακοί ιατροί, στους οποίους θα διανεμηθούν τις επόμενες ημέρες περίπου 940.000 δόσεις εμβολίων των Pfizer/BioNTech, AstraZeneca και Johnson & Johnson. Έτσι θα καταστεί δυνατή η πραγματοποίηση τριών εκατομμυρίων εμβολιασμών εβδομαδιαίως. Ωστόσο, δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία ερευνών INSA για την εφημερίδα Bild φανερώνει ότι οι Γερμανοί έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, με μόλις το 21% των ερωτηθέντων να πιστεύει τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι όλοι οι ενήλικοι θα έχουν εμβολιαστεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Χθες, εξάλλου, εμβολιάστηκε με το σκεύασμα της AstraZeneca ο 65χρονος πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.
Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα νέα για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, καθώς, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσαν, είναι αποτελεσματικό κατά 91% και έναντι της μετάλλαξης της Νότιας Αφρικής, ποσοστό προστασίας που διατηρήθηκε ακόμα και σε άτομα τα οποία είχαν εμβολιαστεί πριν από έξι μήνες. Ταυτόχρονα η Johnson & Johnson, που παρασκευάζει το πολυαναμενόμενο μονοδοσικό εμβόλιο κατά της COVID-19, ανακοίνωσε ότι αναγκάστηκε να καταστρέψει περίπου 15 εκατομμύρια δόσεις, καθώς δεν πέρασαν από τον ποιοτικό έλεγχο. Το πρόβλημα εντοπίστηκε στο εργοστάσιο της Emergent Biosolutions στη Βαλτιμόρη, όταν οι εργαζόμενοι μπέρδεψαν το συστατικό του εμβολίου της Johnson & Johnson με άλλο, του εμβολίου της AstraZeneca, που επίσης παρασκευάζεται εκεί.
Μελέτη του University College London και της βρετανικής Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση British Medical Journal, διαπίστωσε ότι το ένα τρίτο των ασθενών με COVID-19 που νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομεία χρειάζεται να επανεισαχθούν για περαιτέρω θεραπεία περίπου τέσσερις μήνες αφού πήραν εξιτήριο. Ενας ανά οκτώ ασθενείς καταλήγει κατά την ίδια περίοδο. Aξίζει να σημειωθεί ότι 1,1 εκατ. Βρετανοί πάσχουν από μακρά COVID-19.
Τέλος, η Google θα επιτρέψει την τηλεργασία έως την 1η Σεπτεμβρίου, αλλά εφόσον οι εργαζόμενοι θέλουν να διατηρήσουν το καθεστώς για περισσότερες από 14 ημέρες τον χρόνο θα πρέπει να καταθέσουν γραπτή αίτηση.