ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μητσοτάκης με Ρούτε: Γέφυρες συνεργασίας με τους εταίρους μας

Απαρέγκλιτη προσήλωση όλων στην τήρηση του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συνθηκών, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας

Kathimerini.gr

Με μία επίκληση στον Ολλανδό φιλόσοφο Σπινόζα υποδέχτηκε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας τον νέο Γ.Γ του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι δύο τους συζήτησαν τα καυτά ζητήματα της διεθνούς σκηνής και τις στρατηγικές προτεραιότητες του ΝΑΤΟ, αλλά και τον εποικοδομητικό ρόλο της Ελλάδας που αναγνωρίζεται ως σημαντικός πυλώνας σταθερότητας στην ευαίσθητη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Συνεχίζοντας, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως επί τάπητος τέθηκαν όσα συμβαίνουν στα πολεμικά μέτωπα της Ουκρανίας, υπογραμμίζοντας πως η υποστήριξη προς το Κίεβο πρέπει να συνεχιστεί.

«Η χώρα μας στέκει σταθερά στο πλευρό των αμυνόμενων» επανέλαβε.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη «ενίσχυσης της συλλογικής μας άμυνας που προύποθέτει ισχυρή αμυντική βιομηχανία και σημαντικές επενδύσεις», αλλά και την ανάγκη «μιας κοινής αντιπυραυλικής προστασίας – η οποία καθίσταται πιο επίκαιρη από ποτέ μετά τις επιθέσεις στην Ουκρανία».

Αναφερόμενος στην «πολύτιμη κληρονομιά των 72 χρόνων» της Ελλάδας στη Βορειοατλαντική συμμαχία, ο πρωθυπουργός επανέλαβε την ισχυρή θέληση της χώρας να συνεχίσει στο ίδιο μονοπάτι.

«Αναγνωρίσαμε ότι στις σύνθετες προκλήσεις πρέπει να χτίζουμε γέφυρες συνεργασίας με τους εταίρους μας. Να προχωρούμε από κοινού με πίστη στις θεμελιώδεις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης με αναγκαία και απαρέγκλιτη προσήλωση όλων στην τήρηση του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συνθηκών – κάτι που αφορά ιδιαίτερα και την ευαίσθητη περιοχή των δυτικών βαλκανίων» τόνισε.

Κλείνοντας ο πρωθυπουργός έκανε μνεία στον Σπινόζα, επικαλούμενος ένα ρηθέν του σύμφωνα με το οποίο «ενωμένοι κατακτάμε πιο εύκολα έχουμε ανάγκη όπως πιο εύκολα αποκρούουμε όσους κινδύνους μάς περιβάλλουν».

Από την πλευρά του, ο κ. Ρούτε τόνισε πως η Ελλάδα έχει επενδύσει το 3% του ΑΕΠ της στην άμυνα και «ανακοινώσατε ότι προχωράτε σε νέο εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων».

Οπως είπε, η χώρα εξελίσσεται σε μια σημαντική αμυντική βιομηχανία ενώ φιλοξενεί σημαντικές στρατιωτικές ασκήσεις

Μιλώντας για το μέτωπο της Ουκρανίας, είπε πως η Ελλάδα από τις αρχικές ημέρες του πολέμου υποστήριξε το Κίεβο.

Αναφερόμενος στη στρατολόγηση Βορειοκορεατών στρατιωτών, ο κ. Ρούτε έκανε λόγο για «επικίνδυνη επέκταση του πολέμου», διαμηνύοντας πως η υποστήριξη στην Ουκρανία πρέπει να συνεχιστεί και «πρέπει να αλλάξουμε τον ρουν της σύρραξης» και να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας στη σύνοδο του ΝΑΤΟ της Ουάσιγκτον.

Στο ΝΑΤΟ έχουμε τη συμμαχία που χρειαζόμαστε για να υπερασπιστούμε κάθε εκατοστό των εδαφών μας και χάρη στην ηγεσία της Ελλάδας έχουμε έναν ισχυρό σύμμαχο.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση