ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Το Ισραήλ χτυπά τον Λίβανο, εν μέσω συνομιλιών για εκεχειρία

Ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε εντολή εκκένωσης πολλών κτιρίων, συμπεριλαμβανομένων δύο σχολείων, στα νότια προάστια της Βηρυτού

Kathimerini.gr

Αναφορές για ισραηλινά χτυπήματα στα νότια της Βηρυτού, λίγη ώρα αφότου ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε εντολή εκκένωσης πολλών κτιρίων, συμπεριλαμβανομένων δύο σχολείων, στην περιοχή, όπου η Χεζμπολάχ φέρεται να έχει ισχυρή παρουσία.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ζήτησε από τους πολίτες κοντά στα κτίρια που περιγράφει ή εκείνα που βρίσκονται δίπλα τους, να εκκενώσουν πριν από τα χτυπήματα που, όπως ανακοίνωσε, θα στοχεύσουν «εγκαταστάσεις και συμφέροντα της Χεζμπολάχ».

Με ανάρτηση στο X, ο εκπρόσωπος κοινοποίησε χάρτη μαζί με την ανακοίνωση, η οποία καλεί τους πολίτες να απομακρυνθούν τουλάχιστον 500 μέτρα από τις τοποθεσίες.

Ισραηλινός υπουργός ζήτησε τερματισμό των συνομιλιών

Νωρίτερα, υπέρ της συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός, που θα τερματίσει προσωρινά τις εχθροπραξίες μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, είχαν ταχθεί ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ, καθώς και εκπρόσωπος των ΗΠΑ -υπό την ηγεσία των οποίων συνεχίζονται οι συνομιλίες- και η γαλλική προεδρία Γαλλία.

Πιο συγκεκριμένα, η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε χθες Δευτέρα το απόγευμα ότι οι διαπραγματεύσεις «έχουν προχωρήσει σημαντικά» και προέτρεψε το Ισραήλ και τη Χεζμπολάχ να «αδράξουν γρήγορα αυτήν την ευκαιρία».

Στο ίδιο πνεύμα, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, δήλωσε: «Πιστεύουμε ότι είμαστε κοντά» σε συμφωνία.

Η πιθανή συμφωνία, ωστόσο, δεν έχει την υποστήριξη όλων στο Ισραήλ.

Ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, τάχθηκε κατά της κατάπαυσης του πυρός με τη Χεζμπολάχ, λέγοντας ότι το Ισραήλ πρέπει να συνεχίσει τον πόλεμο μέχρι την «απόλυτη νίκη».

Απευθυνόμενος στον Ισραηλινό πρωθυπουργό μέσω Χ, ανέφερε: «Δεν είναι αργά να σταματήσουμε αυτή τη συμφωνία!».

Οπως το ψήφισμα του 1701;

Εν τω μεταξύ, οι λιβανέζικες αρχές έχουν ξεκαθαρίσει ότι οποιαδήποτε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός θα πρέπει να περιορίζεται στους όρους του ψηφίσματος 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο τερμάτισε τον πόλεμο μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ το 2006.

Το ψήφισμα περιλαμβάνει απόσυρση μαχητών και όπλων της Χεζμπολάχ από περιοχές μεταξύ της Μπλε Γραμμής – τα ανεπίσημα σύνορα μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ – και του ποταμού Λιτάνι, περίπου 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Ισραήλ.

Αλλες βασικές διατάξεις του ψηφίσματος περιλαμβάνουν:

  • Καμία παρουσία ξένων δυνάμεων στον Λίβανο χωρίς τη συγκατάθεση της κυβέρνησης
  • Καμία πώληση ή προμήθεια όπλων και συναφούς υλικού στον Λίβανο, εκτός εάν έχει εγκριθεί από την κυβέρνησή του
  • Παροχή στον ΟΗΕ όλων των εναπομεινάντων χαρτών ναρκών ξηράς στον Λίβανο που βρίσκονται στην κατοχή του Ισραήλ
  • Πλήρης σεβασμός και από τα δύο μέρη του ορίου της Μπλε Γραμμής και των ρυθμίσεων ασφαλείας για την αποτροπή της επανάληψης των εχθροπραξιών με εκκαθάριση περιοχής από ενόπλους και όπλα με εξαίρεση εκείνα των λιβανέζικων αρχών και της UNIFIL.

Πώς θα εφαρμοστεί

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας παραμένουν ασαφείς, αλλά ένα από τα βασικά σημεία της αφορά τον τρόπο επιβολής και εφαρμογής της.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, έγινε σαφές στις αρχές του Λιβάνου ότι η κατάσταση μετά το 2006 που επέτρεψε στη Χεζμπολάχ να κατασκευάσει εκτεταμένες υποδομές κατά μήκος των συνόρων, δεν θα επαναληφθεί.

Θα υπάρξει περισσότερη διεθνής συμμετοχή για την παρακολούθηση της εφαρμογής της συμφωνίας, με τις ΗΠΑ να ηγούνται επιτροπής πέντε χωρών, ενώ η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στο νότο θα ενισχυθεί.

Κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας των 60 ημερών, ο λιβανέζικος στρατός αναμένεται να ενισχύσει την παρουσία του στον νότο. Ωστόσο, παραμένουν ερωτήματα σχετικά με το πώς θα αναπτυχθεί. Οι στρατιωτικοί έχουν παραπονεθεί ότι δεν έχουν τους πόρους –χρήματα, ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό– για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Επιπλέον, εκτιμάται ότι ο λιβανέζικος στρατός πιθανόν θα χρειαζόταν να βρεθεί αντιμέτωπος με τη Χεζμπολάχ, κάτι επικίνδυνο σε μία χώρα με βαθύ διχασμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X