ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πόσο χρόνο «δίνουν» οι ΗΠΑ στο Ισραήλ για την επιχείρηση στη Γάζα

Για τριβές στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με το Ισραήλ κάνει λόγο ανάλυση των New York Times

Kathimerini.gr

Για τριβές στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με το Ισραήλ κάνει λόγο ανάλυση των New York Times με τίτλο «Η στρατηγική του Μπάιντεν δοκιμάζεται καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις εισέρχονται στη νότια Γάζα».

Οπως αναφέρεται στην ανάλυση, «οι τριβές έγιναν εμφανείς την Τρίτη, όταν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέβαλε απαγόρευση έκδοσης βίζας σε Ισραηλινούς εποίκους στη Δυτική Οχθη που έχουν προβεί σε βίαιες πράξεις εναντίον Παλαιστινίων».

Γίνεται μάλιστα λόγος για «επίπληξη προς τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου για το ότι δεν έκανε περισσότερα για να περιορίσει τέτοιες επιθέσεις, ενόσω συνεχίζονταν οι συγκρούσεις με τη Χαμάς στη Γάζα».

Από την πλευρά του ο Νετανιάχου, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον, δήλωσε ότι ο στρατός του Ισραήλ θα διατηρήσει τον έλεγχο ασφαλείας στη Γάζα μετά την ήττα της Χαμάς.

Παρά τις τριβές, «το Ισραήλ χρειάζεται την υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης για να συνεχίσει να ανεφοδιάζει τις δυνάμεις του και να το προστατεύσει από διεθνείς πιέσεις», επισημαίνεται στην ανάλυση των ΝΥΤ.

«Ο Μπάιντεν έχει συνδεθεί στενά με το Ισραήλ και έχει δεχθεί σφοδρές πολιτικές επιθέσεις για αυτό, ιδίως από την αριστερή πτέρυγα του κόμματός του, η οποία τον έχει κατηγορήσει ότι επιτρέπει τη μαζική σφαγή αμάχων», προστίθεται, ενώ γίνονται αναφορές στους βασικούς στόχους του πολέμου, καθώς και στο χρονικό όριο που θέτει η Ουάσιγκτον για την επίτευξή τους.

Οι στόχοι του πολέμου

«Το πραγματικό ερώτημα είναι πώς επιτρέπεις, από τη μία πλευρά, σε ένα κυρίαρχο κράτος, όπως το Ισραήλ, να αντιμετωπίσει τρομοκρατικούς στόχους, απαιτώντας να το κάνει με τρόπο που να ελαχιστοποιεί τη ζημιά στους αμάχους;» αναρωτήθηκε απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους αυτή την εβδομάδα ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του προέδρου.

Προς το παρόν, ο Μπάιντεν έχει αφήσει τους υπουργούς του να μεταφέρουν τα πιο σκληρά μηνύματα δημοσίως. Τις προηγούμενες ημέρες, η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις δήλωσε ότι «το Ισραήλ πρέπει να κάνει περισσότερα για να προστατεύσει αθώους πολίτες» και έστειλε σύμβουλο εθνικής ασφάλειας στο Ισραήλ για να μεταφέρει τις ανησυχίες των Αράβων ηγετών με τους οποίους συναντήθηκε κατά τη διάρκεια ταξιδιού στο Ντουμπάι.

Ο υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι είναι επιτακτική ανάγκη για τις Ηνωμένες Πολιτείες «να μην επαναληφθούν στον Νότο οι μαζικές απώλειες αμάχων και ο εκτοπισμός στην κλίμακα που είδαμε στη βόρεια Γάζα». Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Αμυνας Λόιντ Οστιν προειδοποίησε το Ισραήλ ότι «αν τους οδηγήσετε στην αγκαλιά του εχθρού, μετατρέπετε τακτική νίκη με στρατηγική ήττα».

«Μέχρι πριν από μία εβδομάδα, η κυβέρνηση Μπάιντεν ήταν αρκετά σταθερή στην υποστήριξή της προς τον διακηρυγμένο στόχο του Ισραήλ να καταστρέψει τη Χαμάς», σύμφωνα με την Ενια Κρίβιν, αναλύτρια στο Ιδρυμα για την Υπεράσπιση των Δημοκρατιών, την οποία επικαλούνται οι NYT.

«Η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε στο Ισραήλ περίπου οκτώ εβδομάδες χρόνο και τώρα αρχίζει να θέτει όρους για τη συνέχιση της υποστήριξης», προσθέτει.

Η ίδια αναφέρει ότι το Ισραήλ θέλει «να κρατήσει τις ΗΠΑ στο πλευρό του για όσο το δυνατόν περισσότερο», αλλά ενδέχεται να διαπιστώσει ότι είναι αδύνατο να ικανοποιήσει πλήρως τις εκκλήσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν.

«Ισως χρειαστεί να επιλέξει μεταξύ του κατευνασμού της Ουάσιγκτον και της πλήρους επίτευξης των στόχων του πολέμου».

Η επόμενη ημέρα

Ο Μπάιντεν και ο Νετανιάχου διαφωνούν για το ζήτημα της επόμενης ημέρας. Ο Αμερικανός πρόεδρος συμφωνεί ότι η Χαμάς πρέπει να απομακρυνθεί από την εξουσία στη Γάζα, ωστόσο, αντιτίθεται σε ισραηλινή ανακατάληψη του παράκτιου θυλάκου.

Αντίθετα, τάσσεται υπέρ αυτού που αποκαλεί «αναζωογονημένη» Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία θα αναλάβει και τη Γάζα.

Ο Νετανιάχου απορρίπτει τέτοιο ενδεχόμενο και χθες, Τρίτη, δήλωσε ότι μόνο το Ισραήλ μπορεί να διασφαλίσει ότι η Γάζα θα παραμείνει αποστρατιωτικοποιημένη μετά την καταστροφή της Χαμάς. «Δεν είμαι έτοιμος να κλείσω τα μάτια μου και να δεχτώ άλλη ρύθμιση», τόνισε.

H στρατηγική Μπάιντεν

Παρά τις όποιες αντιρρήσεις, οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν φέρονται, σύμφωνα με τους NYT, να υποστηρίζουν ότι η στρατηγική του Αμερικανού προέδρου έχει αποδώσει καρπούς.

Κρατώντας το Ισραήλ κοντά του –αναφέρουν– συνέβαλε στο να το αποτρέψει από το να επεκτείνει τον πόλεμο ανοίγοντας μέτωπο κατά της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, το ανάγκασε να ανοίξει ξανά τη Γάζα για την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ αρχικά δήλωνε ότι θα εμπόδιζε τις προμήθειες τροφίμων, νερού και άλλων αγαθών, ενθάρρυνε την προσωρινή παύση των μαχών που επέτρεψε την απελευθέρωση περισσότερων από εκατό ομήρων και ώθησε το Ισραήλ στο να λάβει περισσότερα μέτρα για να περιορίσει τις απώλειες μεταξύ των αμάχων.

«Το Ισραήλ έχει ακούσει από εμάς δυνατά και ξεκάθαρα την προσδοκία μας να τηρήσει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, να τηρήσει τους κανόνες του πολέμου και να λάβει μέτρα για να ελαχιστοποιήσει, σε κάθε δυνατό βαθμό, τις απώλειες μεταξύ των αμάχων καθώς διεξάγει αυτόν τον πόλεμο εναντίον της Χαμάς», δήλωσε η Ολίβια Ντάλτον, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Air Force One χθες, καθώς ο Μπάιντεν ταξίδευε στη Βοστώνη.

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα

Ενώ ο πόλεμος συνεχίζεται, ο χρόνος μετρά αντίστροφα και οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου αναγνωρίζουν ότι υπάρχει όριο στη διατήρηση της δημόσιας ευθυγράμμισης με το Ισραήλ.

«Νομίζω ότι η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών έχει διάρκεια ζωής τέσσερις έως έξι εβδομάδες», δήλωσε ο Κλιφ Κάπτσαν, πρόεδρος του Eurasia Group, ο οποίος μόλις είχε επιστρέψει από ταξίδι στην περιοχή, σύμφωνα με τους ΝΥΤ.

«Αν αυτός ο πόλεμος συνεχίζεται ακόμη τον Ιανουάριο, η διαφωνία στο Δημοκρατικό Κόμμα και η ισχυρή διεθνής πίεση θα αναγκάσουν πιθανότατα τον Μπάιντεν να πιέσει το Ισραήλ να μειώσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από New York Times, Reuters, AP

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Η «Κ» στα σύνορα Πολωνίας και Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη μετανάστευση ...
Του Γιώργου Κακούρη
 |  ΚΟΣΜΟΣ
Οδοιπορικό της «Κ» στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας - Οι δυσκολίες μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΚΟΣΜΟΣ