ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σε απόσταση από τη Μόσχα παλαιοί σύμμαχοι

Η Κούβα εξαρθρώνει δίκτυο μισθοφόρων, η Αρμενία διαμαρτύρεται για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και μόνο ο Κιμ μένει πιστός

Στα χαρτιά, η μικρή Αρμενία των τριών εκατ. ψυχών είναι ένας από τους πιο στενούς συμμάχους της Ρωσίας. Η περίκλειστη χώρα του Καυκάσου ανήκει τόσο στην Ευρασιατική Οικονομική Eνωση όσο και στο Σύμφωνο Συλλογικής Ασφάλειας, δηλαδή στο οικονομικό και στρατιωτικό σκέλος του συνασπισμού πρώην σοβιετικών δημοκρατιών που ακολουθούν τη Μόσχα. Παρ’ όλα αυτά, ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν δεν μπορεί να κρύψει την απογοήτευσή του. Σε συνέντευξή του στην ιταλική La Repubblica ο Πασινιάν υποστήριξε ότι η Ρωσία δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί την ασφάλεια της Αρμενίας γιατί είναι ολοκληρωτικά απορροφημένη από τον πόλεμο στην Ουκρανία, παραπονέθηκε ότι τα ρωσικά ειρηνευτικά στρατεύματα επιτρέπουν επί εννέα μήνες στους Αζέρους να μπλοκάρουν τον διάδρομο ανθρωπιστικής βοήθειας προς το Ναγκόρνο-Καραμπάχ και προέβλεψε ότι οι Ρώσοι ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν τον νότιο Καύκασο.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα κατηγόρησε τον Αρμένιο πρωθυπουργό για «δημόσια ρητορεία στα όρια της αγένειας», που έχει στόχο να συγκαλύψει τις δικές του αποτυχίες. Δεν αποκλείεται να έχει δίκιο. Ωστόσο, διάχυτη παραμένει η αίσθηση ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία εξαντλεί με γρήγορους ρυθμούς όχι μόνο οικονομικούς πόρους και στρατιωτικές δυνάμεις, αλλά και το γεωπολιτικό και ηθικό κεφάλαιο της Ρωσίας.

 

Η τελευταία ένδειξη ήρθε από την Κούβα, στενό σύμμαχο της Μόσχας όχι μόνο την εποχή του Ψυχρού Πολέμου αλλά και μετά το τέλος της εποχής Κάστρο, όπως έδειξε η συνάντηση του Κουβανού προέδρου Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα, στα τέλη του περασμένου χρόνου. Χθες, το κουβανικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι καταβάλλει προσπάθειες για να διαλύσει ρωσικό δίκτυο που επιχειρεί να στρατολογήσει Κουβανούς προκειμένου να πολεμήσουν ως μισθοφόροι στην Ουκρανία και τονίζει ότι η Κούβα «απορρίπτει κατηγορηματικά τη μισθοφορική ιδιότητα και δεν συμμετέχει στον πόλεμο της Ουκρανίας».

Σε διαφορετικό μήκος κύματος, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν θα πάει στη Ρωσία για να προσφέρει στον Πούτιν οβίδες πυροβολικού και αντιαρματικές ρουκέτες, αν πιστέψουμε δήλωση ανώνυμου Αμερικανού αξιωματούχου σε διεθνή πρακτορεία. Φυσικά με το αζημίωτο – ο Κιμ υπολογίζει ότι θα εξαργυρώσει τη νομιμοφροσύνη του με τεχνολογίες αιχμής για δορυφόρους και πυρηνοκίνητα υποβρύχια. Πάντως, μια συνάντηση Πούτιν – Κιμ λίγες ημέρες μετά την αναγκαστική –λόγω εντάλματος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου– απουσία του Ρώσου προέδρου από τη σύνοδο του G20, μάλλον δεν θα αποτελέσει την καλύτερη διαφήμιση για τη γεωπολιτική ισχύ της χώρας του.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ποιες ανατροπές προοιωνίζεται για το εσωτερικό των ΗΠΑ, αλλά και την εξωτερική πολιτική, μια κυβέρνηση που σχηματίζεται ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ
X