ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι κατακόμβες της Οδησσού ίσως είναι «άσχημα νέα» για τους Ρώσους (βίντεο)

Οι κατακόμβες της Οδησσού αποτελούνται από τουλάχιστον 2.500 χιλιόμετρα υπόγειων τούνελ

Kathimerini.gr

Από την αρχή της επίθεσης του Κρεμλίνου εναντίον της Ουκρανίας πριν από περίπου τρεις εβδομάδες, επικρατεί έντονος φόβος ότι οι ρωσικές δυνάμεις ίσως προσπαθήσουν να καταλάβουν τη στρατηγικής σημασίας πόλη της Οδησσού και το λιμάνι της στη Μαύρη Θάλασσα.

Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται να αξιοποιηθούν οι κατακόμβες της πόλης για τη δημιουργία καταφυγίων από τους βομβαρδισμούς.

Οι κατακόμβες της Οδησσού αποτελούνται από τουλάχιστον 2.500 χιλιόμετρα υπόγειων τούνελ που απλώνονται κάτω από την πόλη και από περιοχές έξω από αυτήν.

Είναι γνωστό ότι τμήματα του υπόγειου αυτού δικτύου, υπάρχουν τουλάχιστον σε τρία διαφορετικά επίπεδα, με το βαθύτερο να βρίσκεται στα 60 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, ενώ υπάρχουν τουλάχιστον 1.000 επιβεβαιωμένα σημεία εισόδου. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα γνωστά υπόγεια δίκτυα στον κόσμο.

Δεν είναι απόλυτα σαφές το πότε ξεκίνησε η κατασκευή τους, αλλά είναι πιθανό να χρονολογούνται από τον 17ο Αιώνα.

Με τη ρωσική απειλή να είναι έντονα αισθητή στην Οδησσό, η Washington Post συνομίλησε με άτομα που προετοιμάζουν τμήματα των εν λόγω τούνελ ώστε να χρησιμοποιηθούν ως καταφύγια.

«Νομίζω ότι θα μπορούσαμε να φιλοξενήσουμε γύρω στους 300 ανθρώπους», αναφέρει ο Αλεξάντρ Σαντόβνικοφ, ένας από εκείνους που βοήθησαν στην οργάνωση των καταφυγίων. «Σε κάθε περίπτωση, όσοι ζουν στα γύρω σπίτια, θα χωρούσαν εύκολα εδώ».

«Βρισκόμαστε τρία επίπεδα κάτω από το έδαφος», πρόσθεσε. «Δεν ξέρω τι είδους οβίδες θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι εδώ κάτω».

Σημειώνεται ότι δεν είναι ακόμη σαφές αν και άλλα τμήματα των τούνελ βρίσκονται σε διαδικασία μετατροπής σε προσωρινά καταφύγια ή εάν υπάρχουν σχέδια για αξιοποίηση άλλων σημείων για στρατιωτικούς λόγους.

Το γεγονός ότι τα τούνελ αυτά θυμίζουν λαβύρινθο, σε συνδυασμό με τις καταρρεύσεις και τις πλημμύρες που λαμβάνουν συχνά χώρα, θα μπορούσε να τα καταστήσει επικίνδυνα, ενώ υπάρχουν ιστορίες για άτομα που χάθηκαν στις κατακόμβες και πέθαναν. Πολλές από αυτές τις ιστορίες, βέβαια, ίσως να είναι αστικοί μύθοι.
Κάποια τμήματα του εν λόγω υπόγειου δικτύου μπορούν να προσφέρουν χρήσιμη κάλυψη και να διευκολύνουν τις ουκρανικές δυνάμεις να κινούνται απαρατήρητες και προστατευμένες από τα πυρά του εχθρού, ειδικά εντός της Οδησσού, στην περίπτωση που οι ρωσικές δυνάμεις εισέλθουν στην πόλη.

Τα σημεία εισόδου θα μπορούσαν να αποτελέσουν θέσεις βολής για τις φιλικές δυνάμεις, οι οποίες θα έχουν στη συνέχεια τη δυνατότητα να αποσυρθούν γρήγορα πίσω στις σήραγγες και να μετεγκατασταθούν κάπου αλλού.

Οποιοδήποτε σημείο των τούνελ είναι αρκετά στιβαρό ώστε να χρησιμεύσει ως καταφύγιο, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί και από το στρατιωτικό προσωπικό ως προσωρινός χώρος διαβίωσης. Ακόμη και οι λιγότερο κατοικήσιμες περιοχές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως μυστικά οπλοστάσια.

Μένει ακόμη να φανεί εάν οι κατακόμβες της Οδησσού θα χρησιμοποιηθούν τελικά στην περίπτωση μιας μαζικής ρωσικής επίθεσης στην πόλη. Σημερινές εικόνες από δορυφόρο δείχνουν έναν στόλο που αποτελείται από 14 μαχητικά πλοία – συμπεριλαμβανομένων αμφίβιων σκαφών – που είναι σχεδόν σίγουρα ρωσικά και κατευθύνονται προς την πόλη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X