ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ιδιαίτερα κρίσιμη η κατάσταση στο Μπαχμούτ

Στις εβδομαδιαίες επισκοπήσεις των στρατιωτικών εξελίξεων από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, τον τόνο δίνουν κατά κανόνα αναφορές σε επιτυχίες του Κιέβου

REUTERS, A.P.

Στις εβδομαδιαίες επισκοπήσεις των στρατιωτικών εξελίξεων στην Ουκρανία από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, τον τόνο δίνουν κατά κανόνα αναφορές σε επιτυχίες του Κιέβου και πλήγματα που δέχονται οι ρωσικές δυνάμεις.

Η χθεσινή επισκόπηση, όμως, επιφύλασσε δυσάρεστα νέα για τους αμυνόμενους αναφορικά με την ιδιαίτερα αιματηρή μάχη του Μπαχμούτ, στην ανατολική Ουκρανία, όπου συγκεντρώνονται οι πολεμικές προσπάθειες και των δύο μερών εδώ και οκτώ μήνες.

Κοντά στην άλωση της πόλης βρίσκεται ο ρωσικός στρατός, εκτιμούν οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες – Κλιμάκωση του πολέμου τις επόμενες εβδομάδες φοβάται η Αγκυρα.

«Η Ρωσία έχει αποκομίσει πρόσθετα κέρδη και κατά πάσα πιθανότητα έχει ήδη εισχωρήσει στο κέντρο της πόλης, ενώ ταυτόχρονα έχει καταλάβει τη δυτική όχθη του ποταμού Μπαχμούτα», αναφέρεται στη σχετική έκθεση. Μάλιστα, οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες προειδοποιούν ότι «η βασική οδός εφοδιασμού των ουκρανικών στρατευμάτων, η δίοδος 0506 στα δυτικά του Μπαχμούτ, βρίσκεται υπό άμεση και σοβαρότατη απειλή», κάτι που σημαίνει ότι ένας μεγάλος όγκος από τις πιο αξιόμαχες δυνάμεις των Ουκρανών κινδυνεύει να περικυκλωθεί από τους επιτιθέμενους.

Τον περασμένο μήνα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έδωσε εντολή να συνεχιστεί, παρά το υψηλό κόστος, η υπεράσπιση του Μπαχμούτ, εκτιμώντας ότι αν πέσει η πολιορκημένη πόλη θα είναι πιο εύκολο για τον ρωσικό στρατό να προελάσει προς τα δύο βασικά αστικά κέντρα που συνεχίζει να ελέγχει η κυβέρνηση του Κιέβου στην ανατολική επαρχία Ντονέτσκ, τις πόλεις Σλοβιάνσκ και Κραματόρσκ.

Ωστόσο την Τετάρτη ο Ουκρανός πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι θα δώσει εντολή απόσυρσης αν οι στρατιώτες του που υπερασπίζονται την πόλη βρεθούν μπροστά στον άμεσο κίνδυνο της περικύκλωσης. Χθες, πάντως, ο εκπρόσωπος της ανατολικής διοίκησης του ουκρανικού στρατού, Σέρχι Τσερεβάτι, υποστήριξε ότι «η κατάσταση στο Μπαχμούτ είναι δύσκολη», αλλά «ο εχθρός δεν έχει σημειώσει καμία στρατηγική επιτυχία».

Ο ρωσικός κλοιός σφίγγει και γύρω από την Αβντίβκα, πόλη που βρίσκεται νότια του Μπαχμούτ και κοντά στο Ντονέτσκ, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, που βρίσκεται από το 2014 στα χέρια των ρωσόφωνων αυτονομιστών. Από την πλευρά τους οι Ουκρανοί βομβάρδισαν πόλεις που ελέγχουν οι Ρώσοι στο νότιο μέτωπο και ιδιαίτερα τη Μελιτόπολη, τη μεγαλύτερη υπό ρωσικό έλεγχο πόλη στην επαρχία Ζαπορίζια.

Οι επιχειρήσεις του ουκρανικού πυροβολικού θεωρούνται προάγγελος της από καιρό αναμενόμενης ουκρανικής αντεπίθεσης στο νότιο, ενδεχομένως δε και στο ανατολικό μέτωπο. Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαήλο Ποντόλιακ εκτίμησε ότι η διαρροή απόρρητων ντοκουμέντων στους New York Times σχετικά με τη βοήθεια των ΗΠΑ προς τον ουκρανικό στρατό εξυπηρετεί τη ρωσική εκστρατεία παραπληροφόρησης, στόχος της οποίας είναι να δυσκολέψει την ουκρανική αντεπίθεση.

Στην Αγκυρα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξέφρασε, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, τον φόβο της κυβέρνησής του για κλιμάκωση του πολέμου στη διάρκεια της άνοιξης. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο συνάντησής του με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι η Ρωσία ουδέποτε ήταν αρνητική απέναντι σε οποιαδήποτε «σοβαρή πρόταση» για διάλογο.

Η κινεζική θέση

Το Ουκρανικό βρέθηκε στο κέντρο της τριήμερης επίσκεψης του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Κίνα, που ολοκληρώθηκε χθες, και των διαβουλεύσεών του με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. Ερωτηθείς κατά πόσο φοβάται ότι η Γαλλία και ευρύτερα η Ε.Ε. θα μπορούσαν να πείσουν τον Κινέζο ηγέτη να αλλάξει στάση στο Ουκρανικό, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απάντησε: «Η Κίνα είναι μια πολύ σοβαρή, πολύ μεγάλη δύναμη με τη δική της, κυρίαρχη θέση. Δεν είναι το είδος της χώρας που αλλάζει γρήγορα θέσεις υπό εξωτερική πίεση».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση