ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πόλεμος στην Ουκρανία: Διεθνής αγωνία για επισιτιστική κρίση

Άνοιγμα ουκρανικών λιμανιών με άρση κυρώσεων παζαρεύει η Ρωσία

REUTERS, A.P.

Καθώς κορυφώνεται η διεθνής ανησυχία για το ενδεχόμενο παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης με καταλύτη την κρίση στην Ουκρανία, η Ρωσία φαίνεται να επιδιώκει κάποιου είδους διαπραγμάτευση με τη Δύση για το άνοιγμα ουκρανικών λιμανιών που έχει αποκλείσει, με αντάλλαγμα την άρση τουλάχιστον ορισμένων από τις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί.

Σε δήλωσή του, που μεταδόθηκε από το πρακτορείο Interfax, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αντρέι Ρουντένκο ανέφερε ότι η Μόσχα βρίσκεται σε επικοινωνία με τα Ηνωμένα Eθνη και ότι «δεν αποκλείει την πιθανότητα διεθνών συζητήσεων για την άρση του αποκλεισμού λιμένων της Ουκρανίας». Ταυτόχρονα, όμως, επέρριψε τις ευθύνες για την επισιτιστική κρίση στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από τη Δύση στη χώρα του και ζήτησε την αναθεώρησή τους.

Με το ρωσικό ναυτικό να κυριαρχεί στη Μαύρη Θάλασσα και την Αζοφική να έχει μετατραπεί σε ντε φάκτο ρωσική λίμνη, τα ουκρανικά πλοία δεν μπορούν να μεταφέρουν τεράστιες ποσότητες δημητριακών και ηλιελαίου, τη στιγμή που σειρά χωρών, ιδιαίτερα στον αναπτυσσόμενο κόσμο, αντιμετωπίζουν δραματικές ανεπάρκειες τροφίμων. Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας απέρριψε την ιδέα να αρθούν κυρώσεις για να απελευθερωθούν δημητριακά, υπενθυμίζοντας ότι «το σιτάρι προορίζεται για χώρες που λιμοκτονούν».

Μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, ο επίτροπος Μετανάστευσης της Ε.Ε. Μαργαρίτης Σχοινάς προειδοποίησε για τον κίνδυνο τεράστιων μεταναστευτικών κυμάτων από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη λόγω της επισιτιστικής κρίσης που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Στο ίδιο φόρουμ, ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος Τζορτζ Σόρος εξέφρασε τον φόβο ότι η ρωσική εισβολή «μπορεί να γίνει η απαρχή του τρίτου παγκοσμίου πολέμου και ο πολιτισμός μας μπορεί να μην επιβιώσει».

Νέο κύμα επιθέσεων

Στο πεδίο των επιχειρήσεων, ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε χθες τα χαράματα νέο κύμα καταιγιστικών επιθέσεων στο Σεβεροντονέτσκ και το Λισιτσάνσκ, τις δύο τελευταίες πόλεις που εξακολουθεί να ελέγχει η ουκρανική πλευρά στην επαρχία Λουγκάνσκ. Η κατάσταση στο Ντονμπάς είναι «πολύ άσχημη», ανέφερε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα και απηύθυνε για ακόμη μία φορά έκκληση στη Δύση για παροχή βαρέων όπλων, όπως εκτοξευτήρες πολλαπλών πυραύλων, «το συντομότερο δυνατόν».

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι όλη η δύναμη του ρωσικού στρατού συγκεντρώνεται στη μάχη του Ντονμπάς και ότι ο πόλεμος μπορεί να τελειώσει μόνο με απευθείας συνομιλίες του με τον Ρώσο ομόλογό του. Εθεσε ωστόσο ως προϋπόθεση για οποιεσδήποτε ειρηνευτικές συνομιλίες την απόσυρση του ρωσικού στρατού στα προ της εισβολής όρια.

Στη Μόσχα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα που απλοποιεί τις διαδικασίες απόκτησης ρωσικής υπηκοότητας και διαβατηρίου από τους κατοίκους των ουκρανικών περιοχών που πρόσφατα κατέλαβε ο ρωσικός στρατός. Παράλληλα, το ρωσικό Κοινοβούλιο ενέκρινε την αύξηση του ορίου ηλικίας για τους επαγγελματίες στρατιώτες, σε μια προφανή προσπάθεια κάλυψης των κενών που άφησαν οι απώλειες από τους πρώτους τρεις μήνες του πολέμου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση