ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πιθανός ένας ισχυρός σεισμός στην Κωνσταντινούπολη στο κοντινό μέλλον

Ζοφερές οι εκτιμήσεις

Οι καταστροφικοί σεισμοί στη νοτιοανατολική Τουρκία είχαν ως αποτέλεσμα να έρθει στο προσκήνιο το ζήτημα της ανεπαρκούς προετοιμασίας για μια ισχυρή σεισμική δόνηση και στην Κωνσταντινούπολη, κάτι που – σύμφωνα με επιστήμονες – είναι πιθανό να συμβεί στο άμεσο μέλλον.

Από το 1999, οι σεισμολόγοι προειδοποιούν ότι η πόλη κινδυνεύει από έναν ισχυρό σεισμό λόγω των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί κάτω από τη Θάλασσα του Μαρμαρά στη δυτική πλευρά του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας.

Επιστημονικές έρευνες μετά τους σεισμούς του 1999 έκαναν λόγο για 62% πιθανότητα να σημειωθεί ένας μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη σε διάστημα 30 ετών

Πιθανότητα 62%

Επιστημονικές έρευνες μετά τους σεισμούς του 1999 έκαναν λόγο για 62% πιθανότητα να σημειωθεί ένας μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη σε διάστημα 30 ετών.

«23 χρόνια έχουν περάσει από τότε και ακόμα δεν είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι», δήλωσε ο γνωστός Τούρκος σεισμολόγος, Νάτσι Γκιορούρ. «Ο χρόνος λιγοστεύει καθώς η ένταση στο ρήγμα αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Έτσι, όσο περνάει ο καιρός, τόσο μεγαλώνουν οι ανησυχίες μας»

Κάποιοι επιστήμονες αμφιβάλουν ότι ο σεισμός αυτός θα σημειωθεί σύντομα. «Θα με εξέπληττε αν λάμβανε χώρα πριν το 2045», λέει ο Αχμέτ Ερτσάν.

Ωστόσο, είναι λίγοι εκείνοι που διαφωνούν με τις προβλέψεις σχετικά με τις βαρύτατες συνέπειες που θα είχε μια τέτοια καταστροφή, αν οι αρχές δεν προβούν άμεσα σε λήψη μέτρων.

Τις ανησυχίες εντείνει ακόμη περισσότερο το χρόνιο πρόβλημα της Τουρκίας με τις κακές κατασκευές κτιρίων και τη μη επιβολή των οικοδομικών κωδίκων, λόγω διαφθοράς.

Μετά τους σεισμούς του 1999, η Τουρκία αυστηροποίησε τους κανόνες κατασκευής και εισήγαγε πρότυπα ανθεκτικότητας των κτιρίων απέναντι στους σεισμούς. Παρ’ όλα αυτά, όμως, πολλά καινούργια κτίρια κατέρρευσαν στους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου, εγείροντας φόβους ότι και οι υπόλοιπες κατασκευές που είχαν διαφημιστεί ως «ανθεκτικές» θα μπορούσαν να υποστούν σοβαρές ζημιές.

Απροετοίμαστοι

Ο Γκουρκάν Ακγκούν, επικεφαλής πολεοδομίας στον Μητροπολιτικό Δήμο της Κωνσταντινούπολης, είπε ότι ο συνολικός αριθμός των κτιρίων στην πόλη είχε ανέλθει σε 1.020.000 έως το 2022. Το 73% εξ αυτών χτίστηκε πριν από το 1999 και στεγάζει περίπου 10 εκατομμύρια ανθρώπους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, 90.000 κτίρια θα κατέρρεαν ή θα υφίσταντο σοβαρές ζημιές σε έναν μεγάλο σεισμό, σύμφωνα με τον Ακγκούν. Εκτιμάται ότι περίπου 5 εκατομμύρια άνθρωποι θα επηρεαστούν άμεσα εάν συμβεί αυτό.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πολύ ανησυχητική κατάσταση», λέει ο Ακγκούν, προσθέτοντας ότι υπάρχει ανάγκη για σημαντική κινητοποίηση με στόχο τη θωράκιση της πόλης.

«Όλοι πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών θεσμών, του μητροπολιτικού δήμου, των επαρχιακών δήμων αλλά και των πολιτών».

Πηγή: Al-Monitor

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση