ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Φαχρετίν Αλτούν στην «Κ»: Δεν αρνηθήκαμε ποτέ χέρι φιλίας

«Ευχαριστούμε την Ελλάδα που μας στήριξε – Δεν υφίσταται για εμάς θέμα αναβολής των εκλογών», λέει ο διευθυντής Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας

Kathimerini.gr

Μανώλης Κωστίδης

Κάλεσμα για διάλογο με την Ελλάδα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και της ευθυδικίας κάνει ο διευθυντής Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν, στη συνέντευξή του στην «Κ», λίγες ημέρες μετά τους σεισμούς που πλήγωσαν την Τουρκία και συγκλόνισαν τον κόσμο. Ο κ. Αλτούν, ο οποίος είναι από τους στενότερους συνεργάτες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ευχαριστεί την Ελλάδα που στήριξε την Τουρκία, μαζί με άλλες χώρες. Ο ίδιος αποκλείει το ενδεχόμενο αναβολής των εκλογών στην Τουρκία και θεωρεί ρεαλιστικό στόχο την κατασκευή χιλιάδων κατοικιών που υπόσχεται ο Τούρκος πρόεδρος. Δεν αποδέχεται τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης και πολλών πολιτών για ανεπάρκεια του κράτους και απαντάει στις επικρίσεις για τον αποκλεισμό του Twitter τις πρώτες ώρες του σεισμού.

«Το κράτος μας επουλώνει με όλες του τις δυνάμεις τις πληγές των σεισμοπλήκτων».

– Μετά τον σεισμό, διατυπώνονται επικρίσεις σχετικά με την ικανότητα του κράτους να ελέγχει την κατάσταση στην περιοχή, για τις καθυστερήσεις στην παράδοση της βοήθειας και την έναρξη των προσπαθειών έρευνας και διάσωσης. Θα θέλαμε να ακούσουμε την άποψή σας για αυτό το θέμα.

– Πρώτα από όλα, πρέπει να καταλάβουμε πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε. Ζήσαμε, με διαφορά περίπου εννέα ωρών, τους δύο μεγαλύτερους σεισμούς στην Τουρκία από το 1939. Με άλλα λόγια, μας ταρακούνησε όχι ένας, αλλά δύο πολύ μεγάλοι σεισμοί. Και οι δύο αυτοί σεισμοί ήταν μεγαλύτεροι από αυτόν που ζήσαμε στην περιοχή του Μαρμαρά το 1999. Επιπλέον, έντεκα επαρχίες ξεχωριστά επηρεάστηκαν από αυτήν την κατάσταση. Το έθνος μας αποκάλεσε αυτούς τους σεισμούς ως «η καταστροφή του αιώνα».

Από την άλλη, δυστυχώς, υπάρχουν και αυτοί που θέλουν να αγνοήσουν τόσο την έκταση της καταστροφής όσο και την προσπάθεια και τη θυσία όσων σώζουν ζωές στο μέτωπο από την πρώτη κιόλας στιγμή. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, όλοι, από το προσωπικό έρευνας και διάσωσης μέχρι τις δυνάμεις ασφαλείας και τους υγειονομικούς, κατέβαλαν μια υπεράνθρωπη προσπάθεια. Το κράτος μας επουλώνει με όλες του τις δυνάμεις τις πληγές των σεισμοπλήκτων. Οι πολίτες μας δεν φείδονται τόσο της οικονομικής αλλά και της σε είδος υποστήριξης προς ιδρύματα που υλοποιούν δραστηριότητες βοήθειας, ιδιαίτερα προς την AFAD (Υπηρεσία αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών). Πράγματι, έχουμε αποδείξει ξεκάθαρα την αδιαίρετη ενότητα της Τουρκίας ως κράτους και ως έθνους σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο.

– Η αντιπολίτευση αναφέρει ότι για τα χιλιάδες κατεστραμμένα κτίρια, εκτός από τους εργολάβους, ευθύνονται και η κυβέρνηση και τα κρατικά στελέχη. Αξιοσημείωτο είναι ότι δεν υπήρξε παραίτηση ή απόλυση σχετικά με αυτό.

– Αυτή τη στιγμή, η κυβέρνησή μας δεν έχει άλλη προτεραιότητα από την κάλυψη των αναγκών των πολιτών μας και την αποκατάσταση των πόλεών μας που επλήγησαν από τον σεισμό. Αρνούμαστε να πολιτικοποιήσουμε αυτήν την κατάσταση.

– Θα θέλαμε τη γνώμη σας για τη βοήθεια από το εξωτερικό. Από την πρώτη στιγμή η Ελλάδα εξέδωσε μήνυμα συμπαράστασης και η ομάδα έρευνας και διάσωσης συμμετείχε στις εργασίες. Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε την Αντιόχεια. Πιστεύετε ότι αυτή η νέα κατάσταση θα ανοίξει μια «νέα σελίδα» στις σχέσεις Τουρκίας – Ελλάδας, όπως δήλωσε ο κ. Τσαβούσογλου;

– Μετά τον πρώτο μεγάλο σεισμό, η Τουρκία έκανε αμέσως έκκληση για διεθνή βοήθεια. Στο πλαίσιο αυτό, ομάδες έρευνας και διάσωσης από δεκάδες χώρες έφτασαν στην Τουρκία. Ανάμεσά τους ήταν και η Ελλάδα. Φυσικά, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Ελλάδα και όλες τις χώρες που μας στήριξαν. Οσον αφορά τις σχέσεις μας με την Ελλάδα, μπορώ να πω το εξής: Εμείς θέλουμε πάντα να έχουμε καλές σχέσεις με όλους τους γείτονές μας. Είναι φυσικό να υπάρχουν κατά καιρούς διαφωνίες μεταξύ των κρατών. Πρέπει να επιλύσουμε τις εν λόγω διαφορές στη βάση ουσιαστικού και ειλικρινούς διαλόγου και ευθυδικίας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Το τουρκικό έθνος δεν αρνήθηκε ποτέ το χέρι φιλίας που του προσφέρθηκε.

Φαχρετίν Αλτούν στην «Κ»: Δεν αρνηθήκαμε ποτέ χέρι φιλίας-1Περί τα 800 μέλη της χριστιανικής ορθόδοξης κοινότητας, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά, κατέφυγαν μετά τον καταστροφικό σεισμό από την Αντιόχεια στην περιοχή της Μερσίνης. Αρκετοί φιλοξενούνται στον ιερό ναό των Αρχαγγέλων (φωτογραφία), περίπου 70 διαμένουν σε ένα ξενοδοχείο και άλλοι σε ντόπιους, οι οποίοι τους υποδέχθηκαν στα σπίτια τους.

– Στην επικαιρότητα βρίσκεται και το θέμα της αναβολής των εκλογών στην Τουρκία. Θα μπορούσε να υπάρξει ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Πότε θα διεξαχθούν οι εκλογές;

– Για εμάς δεν υφίσταται τέτοιο θέμα. Η βασική μας προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι να επουλώσουμε τις πληγές μας το συντομότερο δυνατόν. Εχουμε απώλειες και τραυματίες εξαιτίας του σεισμού. Το μόνο μας μέλημα είναι να απλώσουμε συμπονετικά το χέρι της πολιτείας προς τους τραυματίες, προς όσους έχασαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα και προς όλους τους πολίτες μας που επλήγησαν από τον σεισμό. Φυσικά και ο πόνος μας είναι μεγάλος. Αλλά θα ξεπεράσουμε αυτές τις δύσκολες μέρες με ενότητα κράτους και έθνους.

– Τι ακριβώς συνέβη με το Twitter που δεν λειτουργούσε ή λειτουργούσε με καθυστέρηση τις πρώτες ώρες του σεισμού;

– Τα τελευταία χρόνια, η καταπολέμηση της παραπληροφόρησης είναι θέμα προτεραιότητας όχι μόνο στην Τουρκία αλλά και σε όλο τον κόσμο. Στο πλαίσιο αυτό, συζητείται επίσης πώς θα πρέπει να είναι οι σχέσεις παγκόσμιων εταιρειών όπως το Twitter με τα κράτη. Μετά τον σεισμό, διαπιστώσαμε ότι έγιναν πολλές ψευδείς αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Διαπιστώσαμε ότι το 90% των αναφορών που γίνονται κατά καιρούς είναι ψευδείς. Ερευνούμε εάν αυτό έγινε σκόπιμα ή έγινε από εσωτερικούς και εξωτερικούς παράγοντες που ήθελαν να υπονομεύσουν τις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης. Ως εκ τούτου, ελήφθη μια διοικητική απόφαση. Το Twitter ανέφερε ότι κατανοεί τις ανησυχίες μας και με συγκεκριμένα βήματα τις απομάκρυνε. Λίγες ώρες αργότερα, οι περιορισμοί ήρθησαν.

– Λέγεται ότι τον Μάρτιο θα ξεκινήσει η ανέγερση κτιρίων στις σεισμόπληκτες περιοχές. Είναι αυτή μια ρεαλιστική υπόσχεση; Ενα κομμάτι υποστηρίζει ότι είναι λάθος να προβαίνουμε σε τέτοια βήματα δίχως καμία προετοιμασία ή κάποια έκθεση μελέτης.

– Είναι σίγουρα ένας ρεαλιστικός στόχος. Διότι η Δημοκρατία της Τουρκίας είναι ένα ισχυρό κράτος. Εχει μια σοβαρή δυναμική. Στην πραγματικότητα, μιλάμε για μια χώρα που κατασκευάζει ασφαλή κτίρια σε όλο τον κόσμο και βάζει την υπογραφή της σε γιγάντια έργα. Και το πιο σημαντικό είναι ότι η Τουρκία έχει έναν ισχυρό ηγέτη σαν τον πρόεδρό μας. Δυστυχώς, υπάρχουν εκείνοι που πιστεύουν ότι η κριτική σε κάθε βήμα της κυβέρνησης είναι πολιτική ή διανόηση. Δεν θα χάσουμε τον χρόνο μας απαντώντας σε κάθε κριτική τους. Οπως δεν εγκαταλείψαμε τους πολίτες μας σε προηγούμενες καταστροφές, έτσι και σήμερα θα επουλώσουμε τις πληγές τους χωρίς καθυστέρηση. Θα παρέχουμε στους πολίτες μας ασφαλείς και ποιοτικούς χώρους διαμονής.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση