Kathimerini.gr
Η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν κατάφερε να περάσει τον σκόπελο της πρότασης μομφής στην Εθνοσυνέλευση, μετά τις έντονες αντιδράσεις για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Συνολικά 278 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της πρότασης δυσπιστίας, όχι αρκετές για να φτάσουν τις 287 ψήφους που απαιτούνται για την πτώση της κυβέρνησης.
Μια δεύτερη πρόταση μομφής, που κατατέθηκε από την ακροδεξιά Εθνική Συσπείρωση (RN), δεν είχε καμία πιθανότητα να περάσει, καθώς τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης γνωστοποίησαν ότι δεν έχουν πρόθεση να την ψηφίσουν.
Αν η πρόταση δυσπιστίας είχε περάσει, η κυβέρνηση της Γαλλίας θα έμπαινε σε βαθιά κρίση, ενώ την ίδια ώρα το συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο, που προβλέπει την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια, θα έμενε στο συρτάρι.
Το σημερινό αποτέλεσμα προκαλεί ανακούφιση στον πρόεδρο Μακρόν, ωστόσο η αντίθεση στη μεταρρύθμιση παραμένει ισχυρή.
Το Reuters, σε ανάλυση του, σημειώνει ότι η αποτυχία του προέδρου της Γαλλίας να βρει υποστήριξη στο κοινοβούλιο για να θέσει σε ψηφοφορία τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού του συστήματος, έχει υπονομεύσει τη μεταρρυθμιστική του ατζέντα και έχει αποδυναμώσει την ηγεσία του.
Οι αναλυτές της Barclays δήλωσαν ότι η κυβέρνηση θα παραμείνει, «αν και θα αποδυναμωθεί σημαντικά, ενώ οι κοινωνικές διαμαρτυρίες κατά της μεταρρύθμισης πιθανότατα θα συνεχιστούν για μερικές εβδομάδες, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τη γαλλική οικονομία».