ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Παράθυρο» Μπάιντεν για εκεχειρία στη Γάζα

Μίλησε για νέα προσπάθεια και έβαλε στο κάδρο ως μεσολαβητές το Κατάρ, την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Τουρκία

Kathimerini.gr

Πρόθυμος να κάνει «άλλη μία προσπάθεια» για την υπογραφή μιας ανάλογης συμφωνίας για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη Γάζα δήλωσε ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν λίγο μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου. Είπε μάλιστα πως ελπίζει η συμφωνία του Λιβάνου να αποτελέσει «πρελούδιο» μιας διαπραγμάτευσης για τη Γάζα, στην οποία θα συμμετάσχουν ξανά το Κατάρ, η Αίγυπτος, το Ισραήλ, καθώς και η Τουρκία και άλλα κράτη της περιοχής. Σχολίασε επιπλέον πως ιδανική λύση για τον ίδιο θα ήταν αυτή τη στιγμή η άμεση επιστροφή όλων των ομήρων και η δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους χωρίς τη Χαμάς στην εξουσία. Τέλος πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ παραμένουν έτοιμες να φέρουν εις πέρας «μια σειρά από ιστορικές συμφωνίες με τη Σαουδική Αραβία, που θα περιλαμβάνουν σύμφωνο ειρήνευσης και διαβεβαιώσεις για την επανεκκίνηση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων».

Ενδιαφέρον είχε το γεγονός πως για πρώτη φορά αναφέρθηκε το όνομα της Τουρκίας στο πλαίσιο των συζητήσεων για συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Ερωτηθείς από το πρακτορείο Anadolu, ένας υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε πως «μιλήσαμε για την Τουρκία επειδή εκεί βρίσκονται αυτή τη στιγμή συγκεκριμένα πρόσωπα και κόμματα που εμπλέκονται στη σύγκρουση. Θα κουνήσουμε όποια πέτρα χρειαστεί προκειμένου να πετύχουμε τον στόχο μας», ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως «αυτή τη στιγμή η Τουρκία δεν αποτελεί μεσολαβητή, ούτε λαμβάνει μέρος στις διαπραγματεύσεις».

Ιδανική λύση για τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ η επιστροφή όλων των ομήρων και η δημιουργία παλαιστινιακού κράτους χωρίς τη Χαμάς.

Χθες, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πολύ ικανοποιημένος από τη συμφωνία εκεχειρίας στον Λίβανο και πρόσθεσε πως η Τουρκία είναι διατεθειμένη να κάνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου να βρεθεί γρήγορα μια λύση και για την ευρύτερη περιοχή. «Εχω μιλήσει με διοικητικά στελέχη της Χαμάς και τους έχω προτείνει τρόπους για να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις», είπε στα μέλη του κόμματός του στο κοινοβούλιο. «Ως χώρα είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε με κάθε τρόπο προκειμένου να σταματήσει επιτέλους η σφαγή στη Γάζα», κατέληξε.

Πάντως, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της απόφασης της κυβέρνησης να δεχθεί τη συμφωνία εκεχειρίας, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Ισραελ Κατς δήλωσε πως το Ισραήλ θα απαντήσει άμεσα και με πυγμή σε περίπτωση που η Χεζμπολάχ αποφασίσει να παραβιάσει τη συμφωνία, ενώ πρόσθεσε πως το μόνο που έχει αυτή τη στιγμή σημασία είναι η άμεση επιστροφή των ανθρώπων που απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου. Είναι γεγονός πως πολλοί βουλευτές της κυβέρνησης Νετανιάχου βλέπουν με καχυποψία τη συμφωνία εκεχειρίας με τον Λίβανο, με ορισμένους να υποστηρίζουν πως ο πόλεμος πρέπει να συνεχιστεί.

Εν τω μεταξύ, χθεσινό δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz διαψεύδει τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού Νετανιάχου ότι η κυβέρνησή του απειλήθηκε από τις ΗΠΑ με εμπάργκο προκειμένου να δεχθεί τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στο βόρειο μέτωπο. Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους που μίλησαν στην εφημερίδα υπό καθεστώς ανωνυμίας, οι ΗΠΑ απλώς μεσολάβησαν με σκοπό να «γεφυρώσουν τα κενά» ανάμεσα στις δύο πλευρές, προκειμένου η συμφωνία να υπογραφεί όσο το δυνατόν συντομότερα. Οι ισχυρισμοί του Νετανιάχου κατά πάσα πιθανότητα αποσκοπούν στη δημιουργία εντύπωσης εξωτερικού εξαναγκασμού, ώστε να μετριαστεί η κριτική εντός και εκτός κοινοβουλίου για την απόφαση λήξης του πολέμου με τον Λίβανο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση